Покрет за одбрану Косова и Метохије

Асошијетед прес: Тајновитост у вези са авганистанским избеглицама које су САД послале у базу на Косову

Фото: Економија онлајн

Сједињене Државе су поздравиле долазак десетина хиљада Авганистанаца пребачених ваздушним путем из Кабула, али не откривају шта је са малом групом која је још увек остала у иностранству, пише Асошијетед прес.

Како наводи АП, десетине оних који су изазвали потенцијалне безбедносне проблеме током провере послати су у америчку базу Бондстил на Косову.

Тачан број избеглица у кампу Бондстил варира, а Косово, које се сагласило као близак савезник САД да избеглице остану на тој територији годину дана, такође је домаћин посебне групе на локацији поред Бондстила, познатој као Камп Бехтел, где Авганистанци који су радили за земље НАТО током рата бораве привремено док се не преселе у Европу.

Неколико седмица је трајала евакуација око 30 авганистанских породица, са отприлике 170 чланова, каже један амерички званичник који је желео да остане анониман. 

Навео је да они нису притворени, али ни у овом тренутку нужно слободни да оду, да су се добровољно пријавили за евакуацију из Авганистана, али да су означени на једном од транзитних пунктова у Европи или на Блиском истоку и речено им је да морају на Косово. 

“Неки су одлучили да поведу своје породице са собом, док власти раде са аналитичарима и другим стручњацима из ФБИ, ДХС и других агенција на решавању питања о њиховом идентитету или прошлим удружењима”, рекао је високи званичник администрације.

Тај високи званичник је рекао да су они слободни да се крећу по бази, али не могу да оду под условима које је поставила влада Косова. 

Каже и да су они који су послати у Бондстил људи којима је потребно “значајно даље разматрање”, укључујући анализу и интервјуе, пре него што им власти дају дозволе да пређу у САД. 

У неким случајевима, анализа је довела до закључка да су “погодни за даље путовање у Сједињене Државе”, док је у другим “посао и даље у току”, а њихови случајеви остају нерешени, рекао је виши званичник администрације. 

Како је навео,  САД нису никога послале назад у Авганистан и одлучиваће о судбини свакога ко не може да прође кроз процес провере на “индивидуалној” основи, што би у неким случајевима могло значити њихово пресељење у другу земљу. 

Међутим, у међувремену, Бондстил остаје забрањен за аутсајдере, укључујући адвокате који би потенцијално могли да заступају људе тамо ако им на крају не буде дозвољен улазак у САД. 

Заговорници људских права изразили су забринутост због тога што су Авганистанци преусмерени у камп Бондстил на Косову у последњих шест недеља, наводец́и недостатак транспарентности у вези са њиховим статусом, разлоге за њихово задржавање и питање шта би могло бити са онима који не могу бити одобрено да дође у САД

“Очигледно смо забринути. Шта се заиста дешава са тим људима, посебно људима који не пролазе безбедносну проверу? Да ли ће бити приведени? Да ли ће они имати приступ правној помоћи? И који је план за њих? Постоји ли ризик да на крају буду враћени у Авганистан”, навела је Јелена Сесар, истраживачица Амнести интернешенела која је специјализована за Балкан.

Администрација америчког председника Џозефа Бајденова наводи да је прерано одговорити на нека од ових питања, барем јавно, јер грозничаво ради на пресељењу Авганистанаца који су евакуисани након што су талибани заузели Авганистан у августу.

“Нема много транспарентности у погледу начина на који режим безбедносне провере функционише. Не знамо зашто се људи шаљу на Косово на додатни скрининг, шта је то, колико ће то трајати”, рекао је директор политике за Међународни пројекат помоћи избеглицама Сунил Варгесе. 

До сада је више од 66.000 Авганистанаца стигло у САД од 17. августа, пролазећи кроз оно што влада описује као ригорозни процес безбедносне провере. 

Од тога, око 55.000 се налази у америчким војним базама широм земље, где завршавају обраду имиграције и медицинске процене и карантин пре него што се настањују у САД. 

Још 5.000 људи из евакуације је на транзитним тачкама на Блиском истоку и у Европи, према Одељењу за унутрашњу безбедност, које управља напорима познатим као Операција Савезници добродошли.

Напори за пресељење под интензивном су контролом након таласа критика председника Бајдена због бесомучне евакуације америчких снага и савезника у склопу повлачења из Афганистана, које је покренуто када је администрација бившег председника Доналда Трумпа потписала мировни споразум с талибанима за окончање рата.

Трамп и други републиканци су од тада критиковали администрацију што је допустила недовољно провереним Авганистанцима да уђу у земљу.

Државни секретар Алехандро Мајоркас рекао је да су међу пристиглим избеглицама откривене само минималне претње.

(The Associated Press/Косово онлајн, 23. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print