Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Бахтири: Неће бити аутономије за север и поделе, Устав је Библија и Куран

Фото: Газета Експрес

Након серије негативних реакција са Косова поводом наводног нон пејпера о решавању косовског питања стигла је још једна, и то из Јужне Митровице. Градоначелник, Агим Бахтири, каже да је косовски устав Библија и Куран, те да се „о суверенитету Косова не може преговарати“.

Приштинска Коха објавила је у понедељак наводни нон пејпер Немачке и Француске за решење косовског питања, док су амбасаде ових земаља демантовале да су они аутори.

Наводни документ подразумева укратко – „независне, суверене, једнаке државе са својим међународним границама/пограницама“, а „према међународном праву“.

Уједно, на Косову би се створио „аутономни округ северног Косова“ у складу са законима и Уставом Косова који би обухватио територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Северну Митровицу и катастарску зону град Зубин Поток са 63 села.

У вечерашњој реакцији за приштинске медије, градоначелник Јужне Митровице каже да се тако нешто никада не може догодити, те да се о суверенитету Косова не преговара.

Каже да је ступио у контакт са косовском владом, те да му је речено да њима није достављен такав документ.

Слично косовској председници, сматра да је аутор документа у Београду.

„Мислим да је овај документ изашао из органа Србије, како би се вршило мерење реакција грађана Косова и Србије“, поручио је Бахтири.

Бахтирију је највише засметао део фамозног нон пејпера који се односи на аутономију за Север Косова.

„Мислим да је овако нешто неосновано, о чему се не може преговарати без једне дубоке садржине о томе како намеравамо да решимо питање севера“, казао је Бахтири.

Бахтири, који се већ годинама јавно залаже за уједињење северног и јужног дела Митровице, каже да би о северу Косова требало да се разговара са грађанима овог подручја.

„Питање Северне Митровице решава се само са њеним грађанима, седењем, разговором и нормализацијом целокупне ситуације на северу и омогућавањем грађанима да се ослободе паралелних структура, нудећи им потпуну сигурност и економски развој“, каже Бахтири.

Са друге стране, тврди да се планови о подели, аутономији неће реализовати.

„Устав Косова је коначан, завршен и представља Библију и не преговара се ни о једном центиметру његове територије и о томе се неће разговарати“, закључује Бахтири.

(Коссев, 29. 04. 2021/Зери)

Став