Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Бајден честитао годишњицу „Косову”, позвао на дијалог за споразум о обостраном признању

(Фото: Бела кућа)

„Амерички народ заједно са мном честита Вама и Вашим пријатељима на Косову тринаестогодишњицу независности ваше земље“, поручио је у честитки Вјоси Османи нови амерички председник Џозеф Бајден.

У Бајденовој поруци в.д. косовском председнику која је упућена преко америчког амбасадора Филпа Коснета каже се да су везе између два народа јаке и да се заснивају на заједничкој посвећености за „континуиран развој Косова и његово истрајавање као суверене независне мултиетничке и демократске државе“.

И у Бајденовој честитки није пропуштена прилика да се нагласи очекивање од формирања нове владе у Приштини након управо одржаних избора, од којих је централно споразум о нормализацији односа са Београдом али и засновано на „обостраном признању“.

„Унапред се радујемо да радимо са следећом Владом Косова како би Косово кренуло напред на свом европском путу. Још много посла остаје да се уради укључујући и то да се обезбеди споразум о свеобухватној нормализацији односа са Србијом који у бити има обострано признање и са којим се јача владавина права, борба на спречавању ширења пандемије ковида-19 и оснажује економски развој којим се омогућава просперитетна будућност за све грађане Косова“.

Селаковић указао на различите садржаје Трампове и Бајденове честитке, ипак и Трамп за Сретење о признању

Бајден у честитки Вучићу поводом Дана државности о узајамном признању Косова и Србије

САД остају посвећен партнер Косову у овим напорима, навео је Бајден, али је имао и личну поруку:

„Косово ће и даље имати посебно место за породицу Бајден, а у част времена који је наш преминули син Бо Бајден провео радећи на томе да осигура мир, правду и владавину закона за све људе на Косову“.

Косово је једнострано прогласило независност 17. фебруара 2008. године. САД су га признале дан касније. Пут Гњилане – Урошевац носи назив по Бајденовом сину – Боу Бајдену, који је након рата служио у КФОР-у.

На дан инаугурације Џоа Бајдена (Јое Биден), становници и ученици једног села у општини Урошевац подигли су америчке заставе и Бајденов портрет у двориштву своје школе која се налази у близини овог пута.

Извор: Коссев

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...