Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Бен Меир: Курти да не изиграва Ердогана уколико жели да очува интегритет демократског лидера

(Извор: Коха диторе)

Професор на америчком Универзитету Џон Хопкинс Алон Бен Меир поручио је косовском премијеру Аљбину Куртију да не покушава да имитрира турског председника Ердогана и поставља ултиматиме опозицији, уколико жели да очува демократски интегритет, пише Газета Експрес.

Како наводи тај медиј, Бен Меир препоручује премијеру Куртију да се понаша у складу са демократским принципима, када је реч о односу према опозицији.

“Опозициона странка ДСК сложила се да гласа за Вјосу Османи и Куртију је било много паметније да не прети изласком на нове изборе, само зато што се остале опозиционе партије, нису сложиле са његовим ставовима”, рекао је Бен-Меир.

Стручњак за регион Балкана Бен Меир додаје да Курти мора да очува интегритет демократског лидера.

“Да би сачувао демократски интегритет Косова, премијер не сме да поставља ултиматуме, који подривају принцип сагласности на коме се заснива демократија. Курти не би требало да опонаша Ердогана из Турске и да користи парламент као ‘пластелин’, да би гласао о законима који њему одговарају”, додао је Бен Меир.

Професор Универзитета Џон Хопкинс осврнуо се и на предложене измене Закона о изборима на Косову.

“Омогућавање косовским становницима који живе у иностранству да гласају у дипломатским представништвима имао би утицај и на опозиционе странке. Курти мора да направи измене Закона о којима ће се претходно расправљати у парламенту и постићи консензус са цивилним друштвом. Чести парламентарни избори на Косову подсећају ме на оно што се тренутно догађа у Израелу. Проблем је што на изборима учествује много странака и све док цензус на Косову буде 5 одсто, то ће омогућавати да већи број партија буде заступљен у парламенту. Лек је, по мом мишљењу, подизање цензуса на 10 одсто, што ће приморати мање странке, које деле сличне ставове, да се уједине и формирају веће партије”, закључује Бен-Меир.

Извор: Косово онлајн

Став