Покрет за одбрану Косова и Метохије

Бергер: За договор Београда и Приштине биће потребно направити болне компромисе

Фото: Репортери

Државни секретар у немачком министарству спољних послова Мигел Бергер рекао је да решење сукоба између Србије и Косова треба постићи што је пре могуће, као и да ће бити потребно направити болне компромисе како би се преговори закључили “свеобухватним, стабилним и обавезујућим споразумом који ће омогућити да се обе земље придруже ЕУ“, преноси Економија онлајн.

Бергер је напоменуо да је потребно постићи договор, јер обе земље и цео регион “пате од недостатка напретка у свом развоју и стабилности.

Он је у интервјуу за Дојче веле додао да Лајчак и Борељ имају пуну подршку немачке државе за посао који обављају у вези са дијалогом Косово и Србија.

“Специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и високи представник Ђузепе Борељ имају нашу пуну подршку. Они раде управо оно што је сада актуелно, да доведу обе стране на преговоре. На крају ће бити потребно направити болне компромисе како би се преговори закључили свеобухватним, стабилним и обавезујућим споразумом који ће омогућити обе земље да се придруже ЕУ“, рекао је Бергер.

Miguel Berger
Miguel Bergery kw.debrige.de

Он је такође говорио о питању суочавања са прошлошћу, које је косовски премијер Аљбин Курти навео као предуслов за успешне разговоре са Србијом.

“Важан предуслов је да се свака страна суочи са сопственом одговорношћу. Суочавање са прошлошћу могуће је само на овој основи. То сам такође нагласио у својим дискусијама у региону. Међутим, суочавање с прошлошћу не би требало да буде предуслов за дијалог, јер ће на тај начин разговори бити немогући. По мом мишљењу, обрнуто је: успешан споразум између Косова и Србије олакшао би суочавање са прошлошћу”, рекао је Бергер.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Економија онлајн/Косово онлајн, 12. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print