Покрет за одбрану Косова и Метохије

Бета: Вашингтон ће се више ангажовати око Косова и Метохије

Фото: European Council/Mario Salerno

Европска унија је уверена да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена решена да опипљиво помогне напоре Брисела за коначну нормализацију односа Приштине и Београда.

Америчка администрација ће се снажније укључити у напоре Европске уније да се изађе из застоја у дијалогу Београд-Приштина и што пре смири криза на северу Косова која угрожава стабилност региона.

То су очекивања која произилазе из разговора у Њујорку високог представника ЕУ Жозепа Борела и америчког државног секретара Ентонија Блинкена, пренели су данас агенцији Бета европски дипломатски извори у Бриселу.

Ти извори су незванично напоменули да тек треба видети како Американци могу допринети враћању званичника Приштине и Београда за преговарачки сто уз посредовање ЕУ, али као и досад се рачуна пре свега на уплив Вашингтона на Приштину да не одбацује оно што је већ утаначено у дијалогу.

Америчка администрација и ЕУ су против једностраних потеза који коче дијалог и преговоре и ту, кажу у Бриселу, властима у Приштини мора бити јасно да такви кораци воде смањивању подршке у медјународној заједници.

И Европљани и Американци уједно сматрају да „обе стране“, дакле и Београд, треба да покажу спремност за нагодбу, јер је то једини начин да се спорови превазидју.

Борел и Блинкен су на маргини заседања Генералне скупштине УН, поред кризе у односима САД и Европске уније, „размотрили и друга питања која изазивају њихову заједничку бригу, укључујући Авганистан и Иран, као и Заједнички целокупни акциони план (за нуклеарне капацитете Ирана) и дијалог Београд-Приштина“, саопштила је Европска служба за спољне послове и безбедност (ЕЕАС).

Подробнија сазнања о разговорима Борел-Блинкен се у Бриселу тек очекују, али се изгледна решеност Вашингтона да снажније помогне ЕУ у хитном решавању кризе на Косову и обнови дијалога надовезује и на изјаву новопостављеног америчког изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара да „Америка жели много бржу интеграцију Западног Балкана у Европску унију“.

Ескобар је такође истакао да је најбољи начин да се изграђује поверење решавање питања несталих лица и предочио да је „у сукобима 1998-1999 на Косову нестало 1.600 људи, махом косовских Албанаца“.

Европска унија је уверена да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена решена да опипљиво помогне напоре Брисела за коначну нормализацију односа Приштине и Београда и Борел је у јуну изјавио да „сада ту постоји снажна сарадња, што ће бити од помоћи“.

(Бета/Нови стандард, 24. 09. 2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print