Покрет за одбрану Косова и Метохије

Бећај: Меркел је спречила договор Вучића и Тачија о размени територија

Фото: Танјуг

Политички аналитичар Бељуљ Бећај изјавио је за Косово онлајн да немачка канцеларка Ангела Меркел има велике заслуге за унапређење односа земаља Западног Балкана, наводећи да је она “урадила све што је било у њеној моћи да приближи њихове ставове и интересе”.

У прилог томе Бећај наводи опроштајну посету Србији и Албанији, али и састанке које је Меркел одржала са лидерима западнобалканске шесторке.

“Она је оставила траг у нашим односима, у Србији, на Косову и у Албанији. Сама чињеница да је одвојила времена, не само за Србију и Албанију, него и за премијере региона, доказује да је она остала велики савезник и промотер приближавања свих регионалних интереса, који су део интереса Немачке”, каже Бећај.

Он указује да су односи Србије и Немачке за време владавине Ангеле Меркел значајно побољшани, али да су упркос њеним великим напорима, односи Косова и Србије остали на почетној позицији. 

“Сама чињеница да је Србија за пет пута побољшала своје трговинске односе са Немачком, доказује да је током њене владавине било доста међусобних интереса и приближавања између Србије и Немачке. Канцеларка Меркел је била спремна да у оквиру својих могућности и интереса Србије и Косова приближи ставове, како би дошло до свеобухватног споразума, али нажалост није успела да у тој мисији оствари свој циљ”, истиче Бећај. 

Нарочит допринос Ангеле Меркел у дијалогу Косова и Србије Бећај приписује на заузимању њеног јасног става по питању размене територија, која се, како подсећа, жестоко успротивила тој идеји.

“Мислим да је њена улога била пресудна у контексту иницијативе која је претходно била начета од Вучића и Тачија о споразуму који је подразумевао територијалне поделе. Она је била фактор који је на неки начин зауставила ту идеју”, сматра Бећај.

Бећај на крају каже да је Меркел потврдила да Немачка не мења политику када је реч о овом региону и да Берлински процес остаје на снази као механизам за приближавање ЕУ.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије          
(Kosovo Online, 15.9.2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print