Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Бећковић, Пипер и Данојлић: САНУ да се изјасни да ли је за њу КиМ део Србије

(Фото: САНУ)

СВАКИ академик појединачно треба да се изјасни да ли је за њега Косово и Метохија део Србије или није. Академија би требало да одговори на питање да ли је Косово након толико векова престало да буде у саставу Србије и да ли је Устав обавезује.

Ово нам је рекао академик Матија Бећковић након што је његова видео-порука колегама са Одељења језика и књижевности САНУ изашла у јавност, а у којој он апелује да се академици изјасне о јужној српској покрајини.

Бећковић, за “Новости”, истиче да Косово није проблем који САНУ треба да решава, нити је то њен посао. Такође, сматра да академици не треба да се баве дневним догађајима, који не мењају чињеницу чија је то земља:

– Чланови академије треба да било онлајн, било офлајн, кажу само једну реч – јесте или није Косово у саставу Србије. Академија не може да ћути, није свеједно шта најзначајнија научна и уметничка институција у земљи мисли о најважнијем питању Србије и српске нације.

РАЗРЕШЕЊЕ КАО ИЗЛАЗ

АКАДЕМИК Пипер каже да је поново актуелизована изјава Костића неспојива са функцијом председника САНУ:

– Он је могао ту проалбанску и антисрпску изјаву да повуче и то би био какав-такав излаз из ове ситуације, али пошто се то није десило, пошто та изјава очигледно није случајна, Академија би из овога могла часно и доследно изаћи само разрешењем председника. Сва је прилика да се то неће десити, али и захтев за његово разрешење је јасан знак да о КиМ не мисле сви у САНУ исто што и садашњи председник. Космет морамо бранити сви и на сваком месту, данас на страницама “Вечерњих новости”, касније негде другде.

А у видео-поруци коју је послао колегама на састанку Одељења језика и књижевности, Бећковић је навео да је оно што је “не једном председник САНУ изјавио о КиМ постало нека врста магичне коцке”.

Да подсетимо, први човек САНУ Владимир Костић више пута изјављивао је да је “у овом тренутку једина политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово, јер ни де факто ни де јуре није у рукама Србије.

Бећковић у видео-поруци о овој Костићевој изјави каже:

– Неки као и он сам сматрају да је то његово лично мишљење на које има право, а други да мишљење председника САНУ не може бити лично. У сваком случају, то мишљење је изашло у јавност и изазвало полемике и петиције. Било је повод за прве демонстрације у 150-годишњој историји САНУ. А што је најбитније, произвело је недоумице шта је став Академије о КиМ.

Бећковић додаје да ако се не изјасни САНУ, Одељење језика и књижевности не би смело да ћути и јавност остави без свог јасног и недвосмисленог одговора. Он, такође, наводи да се придружује академицима Предрагу Пиперу, Милосаву Тешићу и Миловану Данојлићу у њиховим ставовима.

А академик Пипер каже, за “Новости”, да му је част што о том изузетно важном питању мисли исто што и Бећковић, Данојлић, Тешић, као и Данило Баста и Часлав Оцић:

– Уосталом, и академик Василије Крестић је рекао да не дели мишљење председника САНУ да Косово де факто и де јуре није наше, али брани његово право на мишљење – наглашава Пипер и истиче да би сваки грађанин Србије морао имати мишљење о проблему Косова и Метохије као тренутно окупираном делу Србије, али да не морају сви да га јавно саопште, а из техничких разлога тешко да то сви грађани Србије и могу.

Пипер наводи и да су чланови САНУ посебно дужни да свој став о том питању саопште јавности и не смеју да заступају антисрпске интересе под изговором да је то одавно свршена ствар и да нас издаја Косова и Метохије као “нови патриотизам” води у светлу будућност:

– О томе треба да се изјасне сва одељења и Скупштина САНУ. Поред тога, за све православне хришћане у Србији Косово је много више од дела земље. То је лепо рекао на Видовдан 2006. тадашњи епископ Артемије: ” Србија је храм, а Косово и Метохија је олтар. Без олтара, храм губи своју сврху и свој смисао постојања. Србија је тело, а Косово је срце у том телу. Ишчупа ли се срце из тела, остаје леш који се распада”. О тако важном питању САНУ мора имати већински, чак јединствен став који није антисрпски.

Суштина је, истиче Пипер, у томе да постоје вредности чије је оспоравање недопустиво.

– Нико нема право да подстиче на нарушавање целовитости земље, угрожавање идентитета српског народа и кршење Устава. А ко то чини, треба да рачуна с последицама.

На питање шта он конкретно предлаже као решење, одговара како не верује да ико данас има тренутно и оствариво добро решење за Косово и Метохију:

– Као што показују слични примери по свету, тзв. замрзнути конфликт не мора обавезно да значи припрему за нови рат, него може значити попуштање тензија, интензиван дипломатски рад, економско и политичко јачање земље, припрему за нове геополитичке околности да би се дошло до праведног решења.

Милован Данојлић / Фото П. Митић

МИЛОВАН ДАНОЈЛИЋ ОТКРИВА САДРЖИНУ СВОГ ПИСМА КОЈЕ ЈЕ УПУТИО АКАДЕМИЈИ

ОКУПАЦИЈА НИЈЕ ВЕЧНА, КОСТИЋ ДА РАЗМИСЛИ О ТОМЕ ШТА ГОВОРИ

ДРАГО ми је што ме Бећковић подржава. Послао сам писмо нашем Одељењу језика и књижевности, чији смо и он и ја, чланови. Матија је упознат са садржином и рекао ми је да му се свидело.

То је, за “Новости”, поручио академик Милован Данојлић напомињући да је у писму изнео свој став о КиМ:

– Рекао сам да ово није питање односа према “држави Косово”, него односа према окупацији. Окупатор је Америка. Све друго је неважно. Не мисли, ваљда, неко да су нас победили Тачи или Харадинај? Зна се ко је окупирао Косово, зна се под чијим се покровитељством налази та лажна држава – преноси нам Данојлић.

А поводом те окупације додаје:

– Пошто не можете да ратујете против Америке, онда ћутите. Или, сарађујете са окупатором.

Што се тиче Косова и Метохије, његов став је недвосмислен:

– Наш однос, као нације, познат је вековима. Те ствари су свакоме од нас јасне. Косово може да буде окупирано 30 или 400 година, али знамо где је оно и шта оно за нас значи. Косово је неодвојиви део наше свести. То је наша историјска реалност. А ова, окупаторска реалност, од данас до сутра, то, знате, траје, па прође. Ништа није вечно!

О предлозима да председник САНУ Владимир Костић, због онога што је рекао, да оставку, Данојлић истиче да је то ствар сваког појединца и његовог односа према својој савести.

– Мој савет Костићу је да размисли о томе шта говори и ради, и да ту своју одговорност сам сноси – закључио је Данојлић.

Истовремено додаје да нема ништа против Бећковићевог предлога да сви чланови САНУ изнесу свој став о Косову и Метохији. (Г. Ч.)

 

Извор: Новости

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

 

 

 

Став