Покрет за одбрану Косова и Метохије

Бивши грчки амбасадор: “На крају, признаћемо тзв. Косово”

Фото: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Некадашњи амбасадор Грчке Александрос Малијас навео је да ће Грчка на крају признати независност тзв. Косова.

Малијас је у ауторском тексту за лист “Катимерини” говорио о односима Грчке, Албаније и тзв. Косова, односно политике коју води министар спољних послова Никос Дендијас.

“Контакти на високом нивоу са Косовом су се интензивирали. Прошло је више од 16 година (3. марта 2005. године) од када је тадашњи грчки премијер Костас Караманлис посетио тзв. Косово. То је била прва и нажалост последња посета премијера тој независној држави коју Грчка није признала и која се налази на два сата од граничног прелаза Евзони”, написао је Малијас.

Малијас, који је био амбасадор Грчке у Вашингтону каже да би споразум Грчке и тзв. Косова побољшао позицију те земље, која би могла да “пригрли” Приштину и потисне утицај Турске на Балкану.

“Министар Дендијас покренуо је дијалог на високом нивоу између Грчке и Републике Косово. На крају пута вероватно ће доћи до признања. Тим развојем догађа, који би приближио Грчку албанском фактору, пореметила би се доминација Турске”, навео је он.

Такав документ, који Малијас назива “пактом”, морао би да укључи одредбе које би забраниле било какво удруживање тзв. Косова са другом земљом или територијом.

“Признавање је стога комбиновано са основним условом за шири регион који се тиче искључења промена граница, подела и размене територија (са Србијом) и могуће будуће уније (са Албанијом)”, наводи он.

Говорећи о томе како ће таква одлука Атине утицати на Србију, Малијас пише да грчко-албански односи не би требало да утичу на Србију.

“Упркос упозорењима српских званичника који су заборавили да је Грчка у прошлости трошила велике количине дипломатског капитала на подршку југословенској и српској политици”, наводи он.

(Б92, 24. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print