Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Борељ и Курти након састанка: Дијалог у јуну, нон пејпери постали мода, мапе личе на лажне слике са сателита

Фото: Снимак екрана
 

 

Иако је требало 11. маја, дијалог између Београда и Приштине уз посредовање Европске уније, наставиће се тек крајем јуна. Реч је о сусрету на највишем нивоу, стигла је најава након састанка високог представника ЕУ, Жозепа Бореља и косовског премијера, Аљбина Куртија.

Косовски премијер, Аљбин Курти, одржао је јуче и данас серију састанака са европским званичницима у Бриселу, а при крају своје посете и са високим представником ЕУ, Жозепом Борељом.

Разговарали су о европском путу Косова, билатералним односима, сарадњи, регионалном развоју, али и наставку дијалога Београда Приштине.

Без дијалога европски пут блокиран, не можемо да бацимо кроз прозор оно што смо радили са претходном владом

“Имаћемо први сусрет на највишем нивоу. Ми имамо на уму прецизан временски оквир, и сложили смо се да ће до сусрета доћи пре краја јуна”, изјавио је Борељ на заједничкој конференцији за штампу након сусрета са Куртијем.

Каже да европски пут Косова зависи управо од самог дијалога и да не постоји други начин.

„Нема алтернативе. Склапање свеобухватног правнообавезујућег споразума о нормализацији односа са Србијом је неопходно за европску перспективу. Без тога (дијалога) овај пут ће бити блокиран. Зато сам охрабрио господина Куртија да се конструктивно укључи у то“, рекао је Борељ.

Каже да је изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, спреман да помогне Куртију – да га упозна са самим процесом који је вођен пре његовог преузимања функције премијера.

„Не можемо да бацимо кроз прозор оно што смо радили са претходном владом, морате да будете свесни тога, да се упознате са тим, како би се наставио процес“, подцртао је Борељ.

 

Каже да „неће бити лако и пријатно – али зарад користи народа на Косову и Србији и западног Балкана, треба да се настави са процесом“.

Европска унија жели мир и развој у региону који би се очувао кроз дијалог, подцртао је, али и прецизира да је сам дијалог првенствено у интересу Косова.

„На крају крајева, тако нешто је потребно Косову и ми смо овде само да помогнемо. Они не чине услугу мени, ја сам тај који покушава да помогне“, поручио је Борељ.

Курти: Посвећеност Косова на европском путу, ни не помишљамо на руске вакцине, окренути смо ЕУ

Снажну подршку коју је Курти добио на недавним изборима Борељ види као могућност за спровођење реформи које би приближиле Косово Европској унији и европским стандардима.

„Очекујемо да одлучно искористите прилику, зато што ми такође желимо да видимо Косово како напредује на европском путу. Косово није само на овом путу, можете да рачунате на нашу подршку“, поручио је Борељ Куртију, наводећи да се ова подршка односи и на борбу против пандемије, економски развој Косова итд.

Курти је потом изјавио да је Косово посвећено томе да постане део ЕУ и да се учлани у НАТО, те подцртао да за Косово не постоји алтернатива.

„Чак смо на то указали током тешког времена пандемије коронавируса“, казао је Курти, наводећи да није ни помишљао да узме вакцине против ковида од земаља на истоку, попут Русије, већ да се окренуо Европској унији.

Ова посета Бриселу за њега није само симболична.

„Желимо да ускладимо све наше приоритете и програме са Европском визијом. Радујемо се блиској сарадњи“, поручио је.

Курти: Нећемо запоставити дијалог

Приштина неће запоставити дијалог, казао је Курти и подсетио да ће убрзо поново доћи у Брисел поводом вечере које ЕУ организује за лидере Западног Балкана.

„Радујем се састанцима у вези са следећим поглављем дијалога за који верујем да би требало да буде принципијелан, како би се дошло до одрживог и применљивог решења. Можете да рачунате на моју добру вољу и спремност за директну комуникацију“, додао је Курти.

Косово не може да приушти себи нове грешке

Коментарисао је и своју јучерашњу изјаву – да неће бити у Бриселу 11. маја, за када је претходно био заказан наставак дијалога.

Каже да постоји одређени „временски оквир за владу и логични распоред ствари“.

 

„Следеће недеље у мом кабинету са министрима ћемо одобрити програм владе и план рада и то би требало да се изнесе пред скупштину ради дискусије. Са друге стране, треба нам више информација и докумената у вези са претходним споразумима и процесом генерално, како би се припремили. Истовремено ћемо се састати са опозицијом такође, како бисмо чули њихов став. Само желимо дијалог који се заснива на принципима, који је добро припремљен“, подцртао је Курти.

Каже да Косово не може да приушти себи нове грешке и да мора добро да се припреми.

„У јуну ћемо моћи да почнемо са следећим поглављем дијалога којим посредује ЕУ“, закључио је.

„Нон-пејпер постао мода“; „Подсећа на цртеже лоших сци-фи филмова инвазије ванземаљаца“ на Земљу

Двојица званичника коментарисала су и два нон пејпера који су процурили у јавност – о променама граница на Западном Балкану, односно решавању косовског питања.

Курти је поновио да би најбољи одговор на питање о нон пејперу био – „без коменетара“, али и додао:

„Не верујем у решења у којима се на регионе гледа само у географском и демографском смислу, без социо-економије, безбедности, грађана. Мени те мапе делују као лажне слике са сателита и скице из лоших сци-фи филмова инвазије ванземаљаца на Земљу“.

Каже да не обраћа пажњу на тако нешто, али и додаје да је могуће да је реч о тесту чијег аутора и намеру не зна.

„Међутим, што се мање бавимо њима, више помажемо себи“.

Жозеп Борељ, са друге стране, каже да се све чешће објављују наводни нон пејпери, уз оцену да му се чини да је то сада мода.

„Ако немате нон пејпер ви сте нико. Нисам добио ниједан од ових наводних докумената, надам се да сутра на сцени неће бити другог. Не радим са нон пејперима. И о последњем морам да кажем исте ствари које сам рекао и о првом“, поручио је.

Каже да му ови „фантомски документи“ не представљају проблем за вођење дијалога, али и додаје да му је жао због ширења лажних вести и дезинформација.

Подсетио је на писање Курира – да је заправо Холанђанка Ангелина Ајнхорст наводно аутор  новог нон пејпера и замолио медије да не шире лажи које „стварају невоље и токсична окружења“.

„Погледајмо стварне проблеме, ставимо папире на сто – на сто за дијалог на пример, како бисмо били конструктивни поводом овако озбиљних ствари“, поручио је Борељ.

 

(КоССев, 29.4.2021)

Став