Покрет за одбрану Косова и Метохије

Борељ и Стано под критиком због осуде албанског напада у Косовској Митровици и Звечану

Фото: ЕФЕ

Високи представник ЕУ за спољну политику, Џосеп Борељ, нашао се на мети критика због јучерашње објаве на Твитеру у којој коментарише догађаје на Северу Косова. „Једностране и некоординисане акције које угрожавају стабилност су неприхватљиве“, поручио је Борељ, а ова порука је у Приштини протумачена као критика на рачун акције Косовске полиције на Северу Косова. Портпарол ЕУ, Петер Стано, казао је у међувремену да је Борељ имао на уму то да је ситуација на Северу Косова веома осетљива, те да све једностране акције морају да се избегну да се не би доливало уље на ватру могућим даљим сукобима и заоштравањем. 

Полицијске јединице из Приштине извеле су јуче координисану акцију широм Косова, како су потврдили, спречавања шверца. Међутим, у северном делу Косовске Митровице и Звечана дошло је до немира.

Јуче ујутру је у овим местима дошло до сукоба грађана, пре свега мушкараца – са специјалним јединицама полиције, а које су стигле као асистенција полицији и инспекцији која је радила претрес у појединим објектима широм Митровице и Звечана. Више десетина цивила и припадника полиције је повређено. У акцији је ухапшено осам лица, док је за десет расписана потерница.

И док је званични Београд критиковао јучерашњу акцију на Северу, Приштина је тврдила да је реч о борби против шверца и организованог криминала.

Међу првим међународним званичницама јуче се огласио Џозеп Борељ који је позвао да се насилни инциденти на Северу Косова одмах прекину и поручио да сва отворена питања морају да се решавају кроз дијалог.

“Насилни инциденти на Северу Косова морају одмах да се прекину. Једностране и некоординисане акције које угрожавају стабилност су неприхватљиве. Сва отворена питања морају да се решавају кроз дијалог уз посредовање ЕУ. У контакту смо са Београдом и Приштином”, написао је јуче овај европски званичник.

Наводе Бореља прва је јуче критиковала, Виола фон Крамон, известилац Европског парламента за Косово, наводећи да би ЕУ требало да подржи борбу против организованог криминала Косова, а не да је критикује.

„Критикујте земље у којима се закон не примењује. ЕУ би требало да подржи земље које се боре против организованог криминала и корупције. Државне институције које раде свој посао заслужују наше пуно поштовање. Дијалог уз посредовање ЕУ не говори о свакодневним полицијским операцијама“, написала је фон Крамон такође на Твитеру.

У међувремену су сличне поруке упутиле и опозиционе странке на Косову.

Бивши косовски министар унутрашњих послова, Скендер Хисени, назвао је Борељову изјаву бесмисленом, такође наводећи да Косово само спроводи закон.

„Борељ би требало да зна да су агенције за спровођење закона на Косову суверене и да не би требало никоме да траже дозволу за борбу против криминала на њеној територији, посебно не Србији, која је, у ствари, главни спонзор криминала у једном делу наше земље“, казао је Хисени, преносе приштински медији.

Хисени каже да се сада доводи у питање то да ли Борељ има кредибилитет да и даље буде непристрасан посредник.

Са њим се сложила и Едита Тахири, бивша главна преговарачица косовске делегације за дијалог са Србијом, која је казала да је Борељова непристрасност овом изјавом „оштећена“.

Тахири је оценила, да је Борељ јуче имао „једнострану реакцију на закониту интервенцију полиције на Северу, којом је и показао колико на њега утиче Београд“.

Додала је и да очекује да ће косовска влада званично реаговати на власти ЕУ поводом његове изјаве.

Осуде су стигле и из косовског Савета за заштиту људских права и слобода (КЛМДЊ), али не само поводом изјаве европског диломате, већ и поводом изјаве министра у косовској влади и председника Српске листе, Горана Ракића.

„Главни европски дипломата назвао је полицијску акцију ‘једностраном, некоординисаном и неприхватљивом’, иако је предузета против организованог криминала и у складу са законом“, наводи КЛМДЊ.

Додају и да је „у још већој крајности“ био Горан Ракић, министар у косовској влади, који, како наводе, „само што није објавио рат Косову како би одбранио организовани криминал“.

„У једној нормалној земљи он би био разрешен, одмах и без икаквог устручавања”, оцењују.

Након реакција из Приштине огласио се и портапарол Европске комисије, Петер Стано, који се сложио са оценом Џосепа Бореља.

Стано је казао да су „једнострани и са међународном заједницом, КФОР-ом и српском страном неусаглашени потези власти у Приштини неприхватљиви, исто као и насиље које угрожава стабилност“, преноси Бета.

Нагласио је да је то и била суштина поруке високог представника ЕУ Џозепа Бореља, који је имао на уму то да је ситуација на Северу Косова веома осетљива.

„Оно што смо јуче рекли и што смо предочили пре две, три недеље јесте да све једностране акције морају да се избегну да се не би доливало уље на ватру могућим даљим сукобима и заоштравањем. Јер то је опречно ономе што све време чинимо, а то је да се проблеми везани за Север Косова или за шире односе Србије и Косова морају решавати усаглашено и у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ“, објаснио је Стано, преноси Бета.

Борељов портпарол је казао да то што је високи представник ЕУ поручио није специфично везано за сузбијање криминала и корупције, већ да „оно што је Борељ нагласио јесте ситуација због одређених акција које очигледно нису биле усаглашене и унапред добро размотране у контексту веома осетљиве ситуације на Северу Косова“.

„И сви добро знамо да ту постоји много шира, већа позадина онога што се јуче догодило, а то је део ширег оквира онога што се збива између Србије и Косова у њиховом настојању да коначно нађу прихватљив пут за нормализацију њихових односа“, додао је.

На чињеницу да су се поруке НАТО и америчког амбасадора у Приштини разликовале од Борељове изјаве, а да и неке чланице ЕУ нису биле задовољне начином на који се огласио Борељ, Стано је поручио да „контекст онога што се збивало на северу Косова није повезан са корупцијом и шверцом, већ дијалогом Србије и Косова“.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 14. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print