Покрет за одбрану Косова и Метохије

Боцан Харченко: Ситуација на Косову и Метохији изазива велику забринутост

Фото: Спутњику уступило Министарство одбране

Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан Харченко, који се састао са министром одбране Небојшом Стефановићем током обиласка гарнизона у Рашки и јединица којима је повишена борбена готовост због кризе на северу Косова и Метохије, изразио је подршку Русије ставу Београда који је усмерен ка деескалацији ситуације на КиМ.

„Код нас у Москви та ситуација изазива веома велику забринутост“, рекао је амбасадор Русије.

Боцан Харченко је додао да је и председник Србије Александар Вучић на састанку Савета за националну безбедност формулисао пут и низ корака који би решили насталу ситуацију и који би развили нормализацију односа Београда и Приштине, што Русија такође подржава, објавио је Танјуг.

Одговорност на Приштини

Амбасадор је указао да је одговорност за насталу ситуацију на привременим институцијама у Приштини, и да гомилање снага на прелазима представља кршење и неиспуњавање споразума који су раније потписани.

Он је додао да су на делу провокације и претње упућене на терену Србима који живе на КиМ.

Амбасадор Русије је указао да у дијалогу са Београдом код Приштине нема ниједног знака за тражењем компромиса што показује опасну линију Приштине и притисак који врши на Србе, а што може изазвати нове сукобе.

Боцан Харченко је указао и да постоји чудан, али штетан став западних партнера и САД који затварају очи пред насталом ситуацијом, а разлог за то су стари двоструки аршини, а сада видимо, како је навео, и вишеструке аршине, при чему се и Приштина и Београд позивају на уздржаност и деескалацију.

При том се са српске стране не прави ниједна провокација, а понашање Београда је суздржано, истакао је руски званичник.

Боцан Харченко је закључио да се руски министар спољних послова Сергеј Лавров тренутно налази у Њујорку и да је убеђен да ће он искористити свој положај и позицију Русије у УН у циљу смиривања ситуације на заседању генералне Скупштине светске организације.

(Спутњик, 26.9.2021) 

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print