Покрет за одбрану Косова и Метохије

Боцан-Харченко у Рашкој: Западни партнери и САД затварају очи пред насталом ситуацијом, одговорност на институцијама у Приштини

Фото: Танјуг/Александар Нићифоровић

Срби треба да буду мирни, трудимо се да пронађемо решење и уздржано понашамо, јер разумемо да једна варница може да доведе до ескалације сукоба који не требају никоме, поручио је данас министар одбране Небојша Стефановић недалеко од административног прелаза Јариње, преноси Танјуг.

Он је новинарима после обиласка дела војних снага у повишеној борбеној готовости у Рашкој и ка административном прелазу Јариње рекао и да Београд неће дозволити погром над Србима, али да је спреман да у сваком тренутку разговара о деескалацији ситуације.

“Иако ништа нисмо штетно учинили нити било кога провоцирали, порука је да нећемо седети и гледати да неко с друге стране убија и протерује Србе. Порука је и та да желимо стабилност и мир у овом региону. Нама је то једино битно”, истакао је Стефановић.

Он је поручио да Србија размишља о економском напретку и бољем животу свих грађана и жели да таквом врстом разговора цео регион иде напред.

“На жалост, иако смо то истакли и потписали Бриселски споразум 2013. године, радили на томе да доведемо до нормалног живота и за Србе и за Албанце, очигледно да Приштина то не жели”, оценио је Стефановић и указао да су на потезу међународна заједница и ЕУ као гарант Бриселског споразума.

Он је рекао да је неопходно да се формира ЗСО и омогући Србима да живе нормално, а не као грађани другог или трећег реда који свакога дана стрепе да ли ће нешто да им се деси.

“Посебно забрињава и ситуација јужно од Ибра и каква је будућност Срба, као и незабринутост међународне заједнице за њихов положај”, рекао је министар.

Он је истакао да ниједан погрешан потез Београд није учинио седам дана, а да су на само неколико стотина метара иза њега људи са оклопним транспортерима и дугим наоружањем.

“Зашто”, упитао је Стефановић додајући да сва та питања могу да се реше за столом у разговорима, али да је очигледно да су у Приштини нервозни развојем догађаја и да им не иде како су очекивали.

“Зато се окрећу екстремистичким мерама и терористичким активностима”, закључио је Стефановић.

У посети српским војним снагама били су и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко и изасланик одбране генерал-мајор Александар Зинченко како би се лично уверили у актуелну ситуацију.

Харченко је овом приликом изразио подршку Русије ставу Београда и који је усмерен ка деескалацији ситуације на Косову.

“Код нас у Москви та ситуација изазива веома велику забринутост”, рекао је амбасадор Русије.

Боцан Харченко је додао да је и председник Србије Александар Вучић на састанку Савета за националну безбедност формулисао пут и низ корака који би решили насталу ситуацију и који би развили нормализацију односа Београда и Приштине, што Русија такође подржава.

Амбасадор је указао да је одговорност за насталу ситуацију на косовским институцијама, и да гомилање снага на прелазима представља кршење и неиспуњавање споразума који су раније потписани.

Он је додао да су на делу провокације и претње упућене на терену Србима који живе на Косову.

Амбасадор Русије је указао да у дијалогу са Београдом код Приштине нема ниједног знака за тражењем компромиса што показује опасну линију Приштине и притисак који врши на Србе, а што може изазвати нове сукобе.

Боцан Харченко је указао и да постоји чудан, али штетан став западних партнера и САД који затварају очи пред насталом ситуацијом, а разлог за то су стари двоструки аршини, а сада видимо, како је навео, и вишеструке аршине, при чему се и Приштина и Београд позивају на уздржаност и деескалацију.

“При том се са српске стране не прави ниједна провокација, а понашање Београда је суздржано”, истакао је руски званичник.

Боцан Харченко је закључио да се руски министар спољних послова Сергеј Лавров тренутно налази у Њујорку и да је убеђен да ће он искористити свој положај и позицију Русије у УН у циљу смиривања ситуације на заседању генералне Скупшитне светске организације.

Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су данас део српских војних снага које се налазе у стању повишене борбене готовости, а распоређене су у оквиру тактичких група које се налазе у Гарнизону у Рашкој, војној бази “Рудница” и на правцу ка административном прелазу Јариње.

Након провокација које су изазвале јединице Росу, а које се већ седам дана налазе на северу Косова председник Србије Александар Вучић наредио је подизање борбене готовости за део јединица Војске Србије и МУП-а.

(Танјуг/Косово онлајн, 26. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print