Покрет за одбрану Косова и Метохије

Брисел тражи од Приштине да координише са ЕУ полицијске операције на северу

Фото: Анадолу Агенцy

Косово нема ни једну правну обавезу да тражи дозволу за распоређивање полицијских снага на Косову, укључујући и север земље, потврдили су званичници Европске уније (ЕУ). Међутим, без обзира на то, Брисел тражи да званична Приштина координише са ЕУ полицијске операције на северу Косова.

Петер Стано, портпарол ЕУ, је за Радио Слободна Европа потврдио да „не постоји споразум о дијалогу који спречава распоређивање специјалних полицијских јединица са југа на север“.

Он ипак подвлачи да је „уобичајена пракса“ да се блиско координише са међународном заједницом и да се о томе унапред обавести КФОР. Стано наводи да о полицијској акцији против кријумчарења коју је предузела косовска полиција у среду, 13. октобра, није унапред обавештена европска мисија ЕУЛЕX, иако је ова европска мисија на Косову управо из разлога да помогне властима у јачању владавине права и стварању и подржавању безбедног и заштиц́еног окружења.

„Иако не постоји законска обавеза да се то учини, то има много смисла и уобичајена је пракса – посебно када је у питању тако осетљиво подручје и у тако осетљиво време (након недавне ескалације око регистарских таблица) – координирати или барем унапред обавестити, јер то може помоц́и у спречавању избијања нових тензија и насиља“, навео је Петер Стано.

Наиме, слање полицијских снага на север Косова у оквиру акције која је предузета на 26 локација широм земље, изазвало је реакције званичног Београда, али и локалног становништва на северу.

Приликом акције косовске полиције, дошло је до сукоба, а полиција је употребила и сузавац како би растерала демонстранте.

Десет повређених службеника Полиције Косова, десет грађана Северне Митровице који су затражили лекарску помоћ, те осам ухапшених особа – епилог је инцидената избилих у среду ујутро (13. октобар) током акције Полиције и Царине Косова усмерене против кријумчарења.

Питање слања специјалних снага косовске полиције (РОСУ) на север Косова су у више наврата покренули политичари из Србије. У децембру 2018. године је министар одбране Србије Александар Вулин изјавио да је „више него јасно да ни РОСУ ни безбедносне снаге не могу да улазе на север без сагласности Срба на северу Косова“.

За разлику од полиције, Косово је обавезано да за слање Косовских Безбедносних Снага (КБС) на северу, добије дозволу команданта КФОР-а. Ово је обавеза коју је Косово, 2013. године преузело приликом размене писама између тадашњег премијера Хашима Тачија и бившег генералног секретара Андреаса Фога Расмусена.

Високи представник Европске уније (ЕУ) за спољну политику и безбедност Јосеп Боррелл (Жозеп Борељ) је у току полицијске акције 13 октобра објавио тwеет којим је затражио „хитан прекид насилних инцидената на северу“. Оценио је да су неприхватљиве „једностране и некоординсане акције које угрожавају стабилност“.

Међутим, за НАТО, косовске власти су 13. октобра спровеле „операцију спровођења закона широм Косова“. Тако су изјавили званичници из седишта алијансе потврдивши да је КФОР унапред био обавештен о распоређивању косовских полицијских снага широм Косова укључујуċи и север.

Специјалне полицијске снаге Косова (РОСУ) су и раније распоређиване на северу. 2018. године, ове снаге су предузеле акцију и ухасиле више особа у вези са убиством лидера косовских Срба на северу, Оливера Ивановиċа.

Године 2019. је такође РОСУ била присутна на северу приликом акције против кријумчарења.

Пре 13. октобра, ове специјалне снаге су биле присутне само пар дана раније, када је косовска влада увела мере реципроцитета са Србијом за регистарске таблице за возила која улазе на Косово, што је изазвало нове тензије на северу.

РОСУ се повукао са севера 2. октобра када је почела примена договора који је постигнут између Београда и Приштине о деесакалацији.

Део наслова: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(РСЕ/КоССев, 16. 10. 2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print