Покрет за одбрану Косова и Метохије

Бурјани: Курти има мале шансе у спољној политици ако задржи своје ригидне ставове

Фото: Видео принт

Политички аналитичар Бљерим Бурјани у изјави за Косово онлајн оцењује да је демаркација границе са Црном Гором “завршена прича”, упркос најавама премијера Куртија да ће употребити све раположиве механизме како би исправио “фаталне грешке” у том договору. Он упозорава да Курти са својим ригидним ставовима у спољној политици неће имати много успеха.

Бурјани напомиње да се преиспитивање граничне линије не може спровести без сагласности обеју страна.

“Преиспитивање утврђене граничне линије се не може спровести ако Црна Гора то не жели, није довољна само једнострана воља Куртија. Мислим да се неће десити у скоријем временском раздобљу, то зависи и од Црне Горе, а не само од нашег мишљења”, каже Бурјани.

Бурјани сматра да је Црна Гора јасно ставила до знања да не жели да се бави овим питањем, које је окончано још 2018. када је Закон о ратификацији споразума о демаркацији ступио на снагу. У прилог томе Бурјани наводи изјаву црногорског премијера Здравка Кривокапића, који је истакао да је “тај споразум важећи и да обавезује обе стране”.

Истовремено, он указује да премијер Аљбин Курти треба да се бави дијалогом са Србијом и унутрашњим проблемима, додајући да је крајње време да промени неке своје особине, уколико жели да остане на позицији за коју се дуго борио.

“Минималне су шансе да се развија са овим ригидним ставом у регионалној и међународној политици. Став премијера Куртија би требало да буде разуман”, истиче Бурјани.

(Косово онлајн, 14. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print