Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Бљерим Шаља: Курти однео бруталну победу над традиционалним политичким странкама

(Фото: Репортери)

Политички аналитичар Бљерим Шаља сматра да је избор за председника Косова омогућио да „Аљбин Курти на најбруталнији начин победи у политичкој борби са традиционалним политичким странкама“ и наводи да ће 4. април 2021. године остати забележен као датум успостављања апсолутне политичке власти на Косову, преноси Индекс Онлајн.

Шаља истиче да је избор Вјосе Османи за председницу Косова заокружио изборну победу Самоопредељења.

„Сада три главне позиције, место председника, премијера и председника Скупштине, припадају једној странци. Са изузетком измене Устава нова Влада може да ради шта год жели, може да реформише законодавство и да то спроведе без проблема и отпора опозиције. Куртијева политичка агенда у четири године мандата може да се оспори само ако он сам донесе одлуку о новим  парламентарним изборима, што ће учинити само ако процени да ће освојити још више гласова“, каже Шаља.

Шаља истиче да је Аљбин Курти је искористио процес избора новог председника Косова да би учврстио, повећао и ојачао своју моћ.

„Пре почетка поступка за избор новог председника земље имао је 58 посланика, док је парламентарна опозиција имала 42 посланика. Сада је опозиција изгубила два посланика, једног ДПК и једног АБК. Демократска партија Косова је пала на 18 посланика, Алијанса за будућност Косова на 7 посланика, док ће Самоопредељење у својим редовима имати 59 или 60 посланика. Са друге стране Љумир Абдиџику и посланичка група ДСК били су присиљени да пруже одлучујућу подршку избору Османи, што би могло да се одрази на каснија дешавања унутар најстарије странке у земљи“, каже Шаља.

Он је нагласио да је парламентарна опозиција после избора за нову председницу Косова слабија него што је била, са већим поделама и изгубљеном политичком битком са Аљбином Куртијем.

„Ниједна од три опозиционе странке у Скупштини Косова ДПК, ДСК и АБК није била заинтересована за нове парламентарне изборе и много би боље прошли да су номиновали заједничког кандидата за председника.

У том случају поново би се успоставила политичка култура да сви посланици треба да учествују у гласању за избор председника што је нарушено фебруара 2011. године, када посланици опозиције нису били у сали када је Беџет Пацоли изабран за председника и у фебруару 2016. године када је Хашим Тачи биран на то место. Да су опозиционе странке нашле достојног кандидата за председника не би дошло до смањења парламентарних група Демократске партије Косова и Алијансе за будућност Косова. Али опозиција је одвојено одлучивала како ће се понашати, што је само олакшало Аљбину Куртију да на најбруталнији могући начин поново победи у политичкој борби са традиционалним политичким странкама“ рекао је Шаља.

Шаља закључује да странке опозиције нису однеле победу у борби са премијером Куртијем када је реч о повлачењу измена закона о општим изборима.

„Овај закон ће пре или касније, када то буде одговарало Куртију, бити на дневном реду Скупштине и биће усвојен без икаквих проблема“, закључује Шаља.

Извор: Kosovo Online

 

Став