Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Визнер: Србија не мора да призна “Косово” de iure, може и de facto

(Фото: Промо)

Амбасадор у пензији и некадашњи специјални изасланик САД у преговорима око статуса Косова Френк Визнер у интервјуу за Косово Онлајн наводи да је његов став још од 2005. године да би Србија требало да призна Косово, али и истиче да Београд не мора да призна независност Косова de jure, него би могао да то учини неформално.

“Чврсто верујем да би дијалог требало да се заврши међусобним признањем, и то још откако сам се придружио преговорима 2005. године. Независност Косова готова ствар, питање је решено и најбољи пут напред јесте да Србија то призна. И не мора да призна de jure, него макар и de facto. Мени је лично боље да то Србија уради de jure, како би се омогућио слободан проток људи, робе, радећи на стварима као што су струја, вода, али све те ствари ће ићи лакше ако је барем и de facto признање”, каже Визнер.

Шта очекујете од нове Владе Косова, да ли сте оптимисти када је у питању дијалог?

Мислим да ће бити веома тежак пут за обе стране и до није било лако ни до сада. Много питања мора да се разреши и постоје дубоке разлике између обе владе. Неће бити лако.

Аљбин Курти је недавно навео да има четири принципа пре наставка дијалога са Србијом, међу којима је и питање ратне одштете. Ваш коментар, да ли “такви принципи” убијају дијалог?

Нисам анализирао те принципе о којима причате и не могу детаљно да их коментаришем. У генералном смислу, обично је бескорисно испостављати предуслове ако желите да уђете у дијалог, јер онда и друга страна испостави предуслове и онда нема дијалога. Генерално, ако желите да почнете дијалог, требало би да то урадите буде без предуслова.

Да ли по вама дијалог Београда и Приштине превише дуго траје?

На то питање могу одговорити само “циљеви које имају обе стране”. Ако је циљ Косова да добију признање од Србије, а Србија не жели да да то признање, онда ће дијалог дуго потрајати.

Зашто мислите да ће Србија признати Косово?

То је одлука коју Србија мора да преузме. Ја то гледам из другог угла. Шта је разлог да се не призна Косово које је независно, и већ годинама живи независно од Србије и признато је међународно. Зашто не наставити са животом, отворити Балкан, како би све државе могле да напредују.

Да ли ће председник Бајден притиснути Београд као што неки предвиђају?

Нисам видео изјаве које подржавају ту теорију, а које долазе из Вашингтона. Сигуран сам да ће Бајденова администрација приступити Балкану на поштен начин. Бајден је већ рекао да је његов приоритет да жели рестаурацију јаких односа САД и европских савезника. Мир у целој Европи је важан из америчког интереса, што подразумева решавања проблема у југоисточној Европи.  Могу да видим да Бајденова администрација креће да охрабрује стране да преговарају и премосте разлике, али још је рано, Бајден је на челу администрације тек два месеца и не видим неке конкретне потезе ван исказане генералне воље да се ради са Европом која такође жели договор.

Како гледате на руски интерес на Балкану, узимајући у обзир и да добро познајете актуелног амбасадора Харченка?

Познајем Харченка и драг ми је на личном нивоу. Радио с њим у прошлости. Русија има улогу да игра на Балкану, али хајде да запамтимо да главни циљ Балкана јесте интеграција са ЕУ и докле год Москва то прихвата ту чињеницу, има простора да САД и Русија да поштују међусобне интересе на Балкану.

Да ли су питања БиХ и Косова међусобно повезана?

Не би требало да буду повезана, различита су и требало би их третирати различито.

Видите ли можда у наредном периоду могућност неких значајних помака у дијалогу?

Волео бих да видим то, верујем да је то у интересу Београда и Приштине да се договоре, али не потцењујем потешкоће узимајући историју и чврсте позиције обе владе. Верујем да је важно да обе стране схвате колико је важно сарађивати заједно и како би људи живели нормално док се преговара о политичком исходу.

Хашим Тачи је био један од највећих америчких савезника на Косову, сада је у Хагу где му се суди за ратне злочине. Како гледате на то?

Не могу да коментаришем случај који је пред судом, не знам чињенице  које ће бити изнете од стране тужилаштва. Зато не могу да одговорим на питање који ће бити исход случаја. Знам председника Тачија много година, дивим му се и радио сам с њим, али случај мора да реши у оквиру закона.

Шта мислите о Вашингтонском споразуму?

Нисам био присталица тог споразума ни када се потписивао, нисам се слагао, мислио да САД и Европа морају да раде заједно, а Европа је тада била искључена. У том тренутку су САД преиграле своју улогу на Косову, када се нису слагале са владом Аљбина Куртија, и то је било непожељно мешање у унутрашње послова Косова. Нисам био присталица како су се ствари одиграле у Вашингтону.

Да ли једног дана видите и Косово и Србију у ЕУ?

То би требало да буде амбиција ЕУ, као и амбиција Приштине и Београда.

Уколико не дође до договора између Београда и Приштине, да ли прети опасност да дође до ескалације замрзнутог конфликта како неки наводе?

Без неког договора, ствари могу да буду тешке. Већа опасност од директног обрачуна, јесте пропуштена прилика. Ако две нације раде заједно, отворе границе и створе нормалне услове чак и без међусобног признања онда ће обе стране напредовати, људима ће бити боље, регион ће другачије изгледати. Ако не дође до неког договора, региону ће бити лошије. Дакле свима ће бити боље ако Косово и Србија макар направе договор “живи и пусти друге да живе”. Волео бих да коначан договор буде формализован у смислу да Србија призна независност Косова и да Косово уђе у све међународне организације, али договор по принципу “живи и пусти друге да живе” је макар нешто што је остварљиво.

Извор: Косово онлајн

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Став