Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Виле ће се грабити у вјекове да му вјенце достојне сплету: На данашњи дан 1999. погинуо херој са Кошара Пеђа Леовац

Предраг Пеђа Леовац (Фото: Културни центар "Предраг Пеђа Леовац")

Пеђа Леовац је био и активни спортиста: трчао је Београдски полумаратон и маратон, био је мајстор реалног аикида и један од омиљених ученика покојног Љубе Врачаревића.

На данашњи дан, 14. априла 1999. године, у рејону карауле Кошаре, крај граничног камена Ц-4, погинуо је потпоручник Предраг Пеђа Леовац.

Овај рођени Пљевљак, остаће упамћен као један од најзнаменитијих јунака епске битке за Кошаре и генерално, рата на Косову 1998/1999. године.

Графит у Пљевљима посвећен овом витезу са Кошара (Фото: КЦ „Предраг Пеђа Леовац“)

Био је омиљени друг, саборац, старјешина. О његовом чојству и јунаштву се и данас увелико прича. Памтиће се Пеђин повртак на Косово и Метохију након рањавања, када се, иако недовољно опорављен након што му је гелер мине нанио тешке повреде у предјелу вилице на Свету Петку (27. октобра 1998. године), вратио међу своју војску. Такође, памтиће се и његов однос према својој пушци – по коју је пошао усред минског поља, изашао са њом, више пута је очистио и наставио бој.

Извор Пеђа (Фото: КЦ „Предраг Пеђа Леовац“)

О каквој се несвакидашњој личности радило, можда нам и најбоље говори чињеница да му је, након погибије, војска подигла спомен обиљежје у тренутку док рат још увијек траје. Наиме, у рејону карауле Ћафа Прушит, његови ратни другови су обиљежили један извор са којег је Пеђа често пио воду и именовали га управо по њему.

Подсјетимо, Пеђа Леовац је био и активни спортиста: трчао је Београдски полумаратон и маратон, био је мајстор реалног аикида и један од омиљених ученика покојног Љубе Врачаревића – оснивача реалног аикида и мајстора Соке 10. дан, генерала руске армије и човјека који је обучавао велики број војних и полицијских специјалних јединица, као и личну гарду многих истакнутих личности и државника.

 
Гробно мјесто Пеђе Леовца (Фото: КЦ „Пеђа Леовац“)

 

Застава са ликом Пеђе Леовца

 

(ИН4С, 14. април 2021)

 

 

Став