Покрет за одбрану Косова и Метохије

Високи Дечани славе Светог Краља

Фото: КоССев

 

Манастир Високи Дечани данас обележава своју славу Св. Краља Стефана Дечанског. У току је празнична литургија. Уочи Славе у овом манастиру су замонашена четири искушеника, тј. Високи Дечани су добили четири монаха.

У манастиру Високи Дечани синоћ је служено празнично бденије уочи ктиторске славе Стефана Дечанског. Уз саслужење свештенства и свештеномонаштва из више епархија СПЦ и верника, бдењем је началстововао Епископ рашко-призренски Теодосије.

Теодосије је синоћ у чин расофорних монаха обукао четири искушеника манастира, који су добили монашка имена Васиље, Власије, Нектарије и Георгије.

Током бдења је извршен чин пресвлачења одежди Стефана Дечанског, чије мошти сада красе нове одежде које су извезле монахиње манастира Жупа, код Никшића.

Високи Дечани данас обележавају своју манастирску славу. У току је празнична литургија која се и овај пут служи у присуству мањег броја верника, а услед епидемиолошких мера.

„Нико није дошао у ову свету обитељ а да није отишао обогаћен. Нико није дошао у овај манастир а да није отишао промењен“, овим се речима Владика рашко-призренски Теосодије обратио верницима и гостима који су присуствовали јутрошњој литургији.

„Ста ће са Косовом бити, је брига Божија…“, казао је уједно владика Теодосије, те додао – „не треба да бринемо шта ћемо јести, како ћемо се обући, то треба да препустимо Богу“.

У порти манастира Високи Дечани са мањим бројем окупљених верника овог јутра је био присутан и Дејан Павићевић официр за везу Београда и Приштине.

Подсетимо, Епархија рашко-призренска још од почетка пандемије препоручује мере заштите, посебно када су манастири у питању.

Манастир Високи Дечани је у претходном периоду у више наврата био затваран са погоршањем епидемиолошке ситуације, те потом поново отваран за посетиоце са побољшањем исте.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(КоССев, 24. 11. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print