Покрет за одбрану Косова и Метохије

Влада Шпаније одговорила каталонској посланици: Не признајемо независност Косова

© AP Photo / Daniel Ochoa de Olza
Шпанска влада је поново поручила да не признаје независност Косова, иако наводи да заузима конструктиван приступ том питању, подржавајући решење у дијалогу Београда и Приштине.
 
То је саопштено у скупштинском одговору посланици из Каталоније Мариони Иламоли, која је поставила питање о тежњама Косова да се придружи ЕУ.
Влада Шпаније је у одговору „Европа пресу“ потврдила свој став о непризнавању једностране декларације о независности коју је Приштина усвојила 2008. године, јер је, како се истиче, реч о једностраном акту.
 
У Влади, међутим, наводе да се „са конструктивне тачке гледишта сматра да је време да се учини коначни напор да се питање територије Косова реши у оквиру дијалога Београда и Приштине, споразумом који поштује међународно право“.
Када је реч о тежњи Косова да се придружи ЕУ, Влада Шпаније је саопштила да се активно залаже за политику проширења ЕУ и да верује у потребу да се да успостави нови подстицај приступању Западног Балкана.
 
Иламола је поставила питање извршној власти и о самиту одржаном у Словенији између ЕУ и Западног Балкана у октобру, коме је присуствовао и премијер Шпаније Педро Санчез.
 
Каталонска посланица је упитала да ли Влада сматра да се имиџ Шпаније нарушава наметањем вета на заставе и симболе земље као што је тзв. Косово.
 
Она се осврнула на чињеницу да је, како би се олакшало учешће Санчеза и лидера других земаља ЕУ које нису признале Косово, одлучено да се на овом догађају не користе симболи.
 
„Став непризнавања не значи престанак учешћа“, одговорили су из Владе Шпаније, док је за учешће речено да морају бити испуњени неки услови договорени унутар ЕУ, пренео је портал „Косово онлајн“.
 
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print