Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Владика Григорије: „Црква неће изгубити Косово“

„Црква није политичка организација, она нема један или два мандата, већ мора да гледа хиљаду година уназад, а како је рекао један мудар човек, онај ко гледа хиљаду година уназад, он може да види 100 година унапред“, поручио је Владика диселдорфски и немачки Григорије у Прегледу дана на News Max Adria, те због тога констатовао да црква неће изгубити Косово.

Са друге стране, додаје да реч цркве треба да буде благовест.

„Да та благовест буде упућена онима који су Срби и онима који су Албанци на Косову. Да садржи основну истину – да нема веће светиње на земљи од људског живота. А самим тим и све оно што чини људе срећним је светиња. И кућа и људски дом и имање, а поготову нечији храм“, додао је Владика.

Коментарисао је изјаву председника САНУ-а, Владимира Костића, да „Србима мора неко да каже да Косово није више ни де факто, ни де јуре, наше“. Каже да се не слаже са том констатацијом.

„То није тачно, Косово је и де јуре и де факто наше. Зашто де јуре – кад не би било наше нико онда од нас не би тражио сагласност да га се одрекнемо. Нико не би тражио да то буде неки међународни документ да ми не признајемо да је наше“.

Подсетио је уједно да Србија није једина која не признаје Косово, те да су истог мишљења и моћне земље попут Русије Кине, Шпаније.

А де факто?

„Зато што наш народ живи тамо, зато што су наше светиње још увек тамо“.

Каже да то не значи да он мисли да на Косову не би требало да живе Албанци, „да оно не може да буде њихово“ и да је у било ком смислу искључив.

„Али сам у овом погледу као Србин јако једноставан, Косово је наше“, додао је.

 

Извор: Коссев 

Фото: СПЦ

Став