Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Владимир Божовић, в.д. ректора УЦГ: Како је “светосавски клерофашиста” и “обер четник” заплакао “комитски свијет”

(Фото: Владимир Божовић)

Након што је објављено је Божовић нови в.д. ректора УЦГ, сатиричне мим странице и бројни корисници друштвених мрежа су се огласили истичући да су “један од 700”

За новог ректора Универзитета Црне Горе недавно је изабран Владимир Божовић, предсједник Извршног одбора Матице српске. Доскорашњи први човјек те установе је био Данило Николић.

 

Божовић је именован за вршиоца дужности те функције.

Проф. др Владимир Божовић је рођен 12. априла 1974. године у Никшићу. Основну школу је завршио у Подгорици, а гимназију “Стојан Церовић” у Никшићу. Основне студије из области математике и рачунарсства завршио је на Природно-математичком факултету у Подгорици. Послиједипломске студије из области Алгебре је завршио на Математичком факултету у Београду, гдје је и одбранио магистарску тезу.

Докторске студије из области математике и криптографије је завршио на Флорида Атлантик универзитету (FAU), САД, одбраном дисертације “Алгебарски и комбинаторички аспекти факторизације група”. Током докторских студија радио је као асистент у настави, а потом као истраживач у Центру за криптологију и информациону сигурност (Center for Cryptology and Information Security – CCIS), Бока Ратон, САД, гдје је учествовао у више истраживачких пројеката из области биометрике и криптографије. Након одбране дисертације, до јуна 2009. године је радио и као предавач на Флорида Атлантик универзитету.

У јуну 2020. изабран је у звање редовног професора на Универзитету Црне Горе.

 

Учествовао је у више међународних истраживачких пројеката и остварио већи број студијских посјета одређеним универзитетским центрима. Објавио је више научних радова из области алгебре, криптографије, теорије графова, биоинформатике… Предсједник је организационог одбора конференције Montenegrin Symposium on Graphs, Informatics and Algebra – MESIGMA, као и Сусрета математичара Србије и Црне Горе.

Добитник је награде за најбољег ученика никшићке гимназије 1993. године. Оснивач је и први предсједник НВО Академска алтернатива.

Међутим, избор врсног стручњака и омиљеног професора међу студентима није обрадовао одређене групације које себе називају „патриотама“ и „комитама“. Да, ради се о онима који су годинама живјели на рачун пореских обвезника Црне Горе, па сада из страха од личности која ће поштено и одговорно обављати свој посао, нападају лик и дјело Божовића, одређујући га идеолошки – проглашавајући „обер четником“ и сличним другим квалификацијама.

Божовић је јавно иступио против гажења вјерских слобода и заједно са групом универзитетских професора стао у одбрану светиња Српске православне цркве. Због тога је добио и надимак „светосавски клерофашиста“.

Очигледно, „забринутим патриотама“ смета што је у питању Србин, а још доказани и препознати стручњак.

„Комитске сузе“

Александар Дамјановић, генерални директор Црногорске културне мреже огласио се овим поводом, истакавши како се овај потез једино може окарактерисати као „велики пораз Црне Горе и побједа великосрпског национализма“. Он је Божовића оптужио да руши грађански концепт државе и, иронично, истакао како се „морамо молити Богу да политичка пошаст неће дуго трајати“.

Александар Дамјановић; извор: Фејсбук

Дамјановић није у мору антисрпске хистерије остао усамљен. Генерални секретар Социјалдемократске партије, Иван Вујовић, истакао је како је „српски свет након “освјежења” преузео наша културна добра, Универзитет, Агенцију за националну безбједност, све идентитетске ресоре, многе медије, циља се правосуђе и полиција такође“.

Вујовића је испратила реакција и његове партије, која се запитали које државе интересе бране.

Као „шлаг на торту“, услиједила је и реакција „реномираног“ портала актуелно.ме који су довели у везу са угашеним порталом удар.ме који је Божовића означио као сарадника БИА-е са „кодним именом “наливперо” и Матијом Бећковићем као “оперативном везом”. 

Нису пропустили да помену наш портал истичући како смо „пропагандна испостава србијанске Безбједносно-информативне агенције (БИА)“.

Мимери духовито испратили постављање Божовића за ректора

Након што је објављено је Божовић нови в.д. ректора УЦГ, сатиричне мим странице и бројни корисници друштвених мрежа су се огласили истичући да су „један од 700“.

У питању је кампања која је у прошлости различитим конструкацијама поједнаца које су далеко и од истине, али и здравог разума, између осталог – означавала Божовића као сарадника страних служби, и човјека који је заједно са православним свештеником Гојком Перовић плаћао и координисао радом мим страница.

 

Извор: ИН4С

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...