Покрет за одбрану Косова и Метохије

Владимир Димитријевић: Ни дана без срама – Размишљања на Покров Пресвете Богородице

Владимир Димитријевић (Фото: Искра)

О ОВОМ НАСЛОВУ

Пишући о упокојеном поети тамних ствари Новици Тадићу, песник и књижевни критичар Драган Хамовић рече, сад већ далеке, 2011. године, описујући Новичину реакцију на „параду поноса“ и посету Хилари Клинтон Београду: „Поезија Новице Тадића неретко је излазила из области тамне уобразиље у стварност из чије је утробе изишла. „У време бомбардовања“ – признаде једном песник – „видео сам многе ватрене кугле, и једног дана рекох, ни сам не знам коме: Ено, Огњена Кокош је снела Огњено Јаје, одмах изнад Земуна, према Батајници. И преплакао сам тај дан, кријући сузе.“ Дозвах ову његову слику када ми се јавио 10. октобра 2010. године, револтиран оним режимом изазваним гротескним метежом на београдским улицама – када је по вишем диктату срам проглашен за понос. А поврх свега, за два дана – рекох му тада – слетеће нам уз строгу стражу и Огњена Кокош из глобалне Империје. „Тек да нам није дана без срама!“ – узврати Новица из бритке нутрине своје поезије и матичног језика. Памтићу и Новичине речи о „савременом узнемиреном човеку“: „Нема починка веселнику, јер жури у Европу. Жури у Европу, Европу, а већ нас је стигла Америка. Још му треба поезија па да пресвисне.“ А рекао је и ово, опет суштим гласом којим је певао: „Кнез лажи влада нашим крајевима, духови злобе и њихове слуге облаче се у модерна одела и глуме европејце. Починиће они многа зла, а све говорећи: ово је ради вашег добра.““(1)

Одатле наслов овог текста: НИ ДАНА БЕЗ СРАМА.

Таква нам је, ових година, судбина, песнички сажета у мисао да се памти.

 

ПЛАЧКО И ОДБРАНА КОСМЕТСКИХ СРБА

Страшно је, опет и опет, гледати нова страдања наших сународника на Косову и Метохији под НАТО окупацијом.(2)

Гледати и видети како ова држава, осим плачних вапаја њеног председника, не може да нашем народу на Светој Земљи понуди било какву заштиту, него им поручује, кад треба да се бране: „Само имајте у виду колика је цена коју ћемо сви ми морати да платимо, и зашто је моја молба да то покушамо да избегнемо“. (3) 

Данас је Покров Мајке Божје.

Увек нас непријатељи нападају на дане наших светих празника. Тек да се зна зашто нас мрзе и шта чувамо.

А ми, углавном, ништа. Отишли у туђу земљу, као блудни синови, и никако себи да се вратимо.

Блејали смо за лажју званом Европа и тумарали у правцу Запада, а остали бедници и духовни голаћи.

Не сви, наравно, не сви.

Али многи и многи, а пре свега наши убоги властодршци, од којих је сада главни плачко звани Александар Вучић, који не уме и не може да одбрани Србе са севера Свете Земље, мада стално показује некакве мишице ( наоружани смо, па под борбеном готовошћу, само што не уђемо у Призрен, итд; а стварност је издаја, од Бриселског споразума до данас ).

Све због Европске уније.

 

БРИСЕЛСКИ СПОРАЗУМ, СЕЋАТЕ СЕ?

У свом излагању на Правном факултету у Београду 2015, Коста Чавошки је изложио какву је издају према Космету починио Вучићев режим. Знамо, али да се подсетимо: “Статус Косова и Метохије није, међутим, промењен само противуставним актима самозване косметске државе већ и споразумима које je Влада Србије закључила у Бриселу са владом те исте државе. To су:1. Споразум о посебном начину обраде података садржаних у матичним књигама за подручје АП Косово и Метохија; 2. Споразум о посебном начину обраде података садржаних у катастру земљишта за АП Косово и Метохија; 3. Споразум о контроли преласка административне линије опрема АП Косово и Метохија; 4. Споразум о посебном начину признавања високошколских исправа и вредновања студијских програма универзитета са територије АП Косово и Метохија који не обављају делатност по прописима Републике Србије; 5. „Први споразум који регулише нормализацију односа“ између Владе Републике Србије и самозване косметске државе (познатији као „Бриселски споразум“); 6. „План за примену Бриселског споразума“ и 7. Споразуми о телекомуникацијама и Споразуми о енергетици Владе Републике Србије са владом самозване државе косметских Арбанаса. Према садржини и произведеним правним последицама то су прави међународни уговорииако нису на Уставом предвиђен начин – потврђивањем од стране Народне скупштине (члан 99 став 1 тачка 4) – постали саставни део унутрашњег правног поретка. Њихово, пак, закључивање био je изричити услов који je поставила Европска унија да би Србија могла да остане кандидат за улазак у Европску унију.“(4)

И шта би од ЕУ?

Дупло голо, што би се рекло.

АЛО, ДРУЖЕ!

У свом чланку, објављеном у „Политици“, Миша Ђурковић се, поводом изјава неког америчког духовног и моралног фићфирића, маскираног у професора, осврће на најновију ЕУ причу да Србија неће ући у Европску Унију, па каже:“Чекај, пријатељу, па како то? Србија је од 2000. године, ево већ пуну 21 годину, у процесу европских интеграција и кад год треба декларативно се стално понавља посвећеност истим тим интеграцијама, европским вредностима и шта год треба. Имамо геј параду већ десет година, потпуно смо се оџендерисали на свим нивоима, имамо прву ЛГБТ+ премијерку у овом делу света, све телевизије сем једне (чисто ради форе) су нам ултраевропске, модерне итд. Шта сад ту није у реду?

Е, европске интеграције се више не важе. Како сад па не важе!? Ало, друже, 21 годину ми чекићамо, дајемо тржиште, банкарски сектор, породицу, достојанство, Црну Гору, север Космета, шта год треба, бре! А ови из Брисела две године не дају ни поглавље да отворимо. Штавише, увели су шатро нову методологију проширења, како би нам лепо поручили да се манемо ћорава посла и да их не смарамо више. Кога, бре, тамо брига што ми као хоћемо у ЕУ? Ево, питајте Зорана Заева. Направили му владу у Тирани, прогласио државу за север од нечега, увео албански као други званични језик, фактички федерализовао земљу… И? Опет нема ни почетак преговора, а они су на европском путу тачно тридесет година! Још мало к’о Турска која путује ка Европи од 1963. Сад му Бугари траже да промени име језика. Па што и не би, кад промениш име држави, прихватиш да ти Рама прави владу, што не би лепо назвао свој језик бугарским?

Но Ројтерс је коначно из поузданих извора и обзнанио оно што одавно знамо: ЕУ више никоме не може да гарантује чланство. Чеда Јовановић је још пре њих рекао како им је Шредер још 2002. скренуо пажњу да од тога нема ништа и да ће причу да заврше са Хрватском, а неки од нас то у јавности и научним радовима пишу више од десет година.“(5)

Дакле, сада, када гледамо разуларене арбанашке параполицајце како ратују против Срба на Косову и Метохији, а то чине са НАТО бефелом, све је јасно: Србија не само да неће ући у Европску унију, него ће рат против овог народа тек почети. Опет и опет – око Косова. Све смо продали да бисмо ушли у ЕУ; али, ништа од тог уласка.

А оно што смо продавали веће је од свега што смо могли да добијемо чак и да смо ушли у трулеж те исте ЕУ.

 

СВЕТИЊА ЗАВЕТА

Патријарх Павле је о светињи завета која нас држи говорио:“Ви се сећате речи мајке Јевросиме која каже:“Немој, сине, говорити криво, ни по бабу ни по стричевима, већ по правди Бога истинога. Боље ти је изгубити главу, него своју огрешити душу”. То су речи народа преко уста мајке Јевросиме. Али је то наука Христова: Шта вреди човеку да сав свет задобије а душу изгуби. Када пак кнез Лазар излази на Косово, он не излази да туђу слободу тлачи, да одузима туђу земљу и намеће своју веру. Он излази да брани слободу, свој народ, своју веру. Коме се приволети царству, земаљском или небеском! Он расуђује: земаљско је замалена царство, а небеско увек и довека. Цар је волео и царство земаљско, али кад је у питању једно или друго, он бира Царство небеско. У том смислу ја кажем, наша је дужност увек била да будемо и останемо људи, Божији народ.“

А како да останемо Божји народ кад смо се, у име ЕУ, одрекли Бога и светиња, мада се плачко покрива српском заставом и слави Дан заставе?

Има ли заиста неког ко верује овом лицемеру који се стално буса у патриотска прса, и губи једну по једну позицију за одбрану Србије? Или се сви којима то одговара праве да му верују, углавном из лукративних разлога?

Не вреди – прошло је доба лицемерја. Морамо се стварно вратити Богу и себи, не заборављајући, на Покров Богородичин, да је Мајка Божја Пећка чувар Косова и Метохије. Њој, и само њој верујући и молећи се, говоримо овако:О, Преблагословена и Богоблагодатна Мати, Заштитнице и Посреднице Дјево Маријо, прими усрдна мољења наша која Ти приносимо, и услиши молбене гласе оних од рода Српског који угодише Сину Твом и Богу нашем, Господу Спасу Исусу Христу, који стоје пред престолом Вишњега и украс су обитељи ове Српске патријаршије и слава су верних Богу Срба. А то су ови: Сава, Арсеније, Сава Други, Никодим, Јефрем, Данило, Евстатије, Григорије, Макарије, Максим, Спиридон, Јаков, Јоаникије, Сава Трећи, Никон и Кирил. Милостиво погледај на молитве Симеона Мироточивог, Стефана Првовенчаног, Владислава, Теоктиста, Милутина, Стефана Дечанског, Уроша Младог, Лазара великомученика и Владимира; свехвалних царица, кнегиња и деспотица: Ане, Анастасије, Јелене и Ангелине; светих: Георгија, Стефана, Максима, Јована, Петра Коришког, Јоаникија Девичког, Прохора Пчињског, Јована Рилског, Гаврила Лесновског, Илариона Осоговског, Илариона Меглинског, Јевтимија, Нестора, Василија Захумског и Петра Цетињског. Не заборави, Пресвета, оне који су служили и оне који сада служе у светој обитељи овој и стоје пред чудотворном иконом Твојом; сачувај свете обитељи, где се дању и ноћу моле смирени иноци и богобојажљиви свештеници; умилостиви, о Свеблага Мати, Сина Твог да спасе род наш од сваке зле напасти; сачувај све нас у православној вери, коју верно држаше оци наши; очувај нас од кужних кварења добрих нарави; избави нас од свих опаснос ти и гонитеља који кидишу на нас; даруј свима нама мир, слогу, љубав, и не лиши нас наде која нас чува од мрзовоље и очајања; благослови домове свих житеља овога града; сачувај и помилуј родитеље, децу и слуге верних људи Твојих који се моле чудотворној икони Твојој; не лиши нас наде; сачувај љубав и веру које спасавају душу нашу у свима животним бурама; помилуј све нас који се молимо Теби пред чудесном иконом Твојом, и спаси душе наше. Амин.“

 

ВЛАДИМИР ДИМИТРИЈЕВИЋ

УПУТНИЦЕ:

 

  1. http://www.pecat.co.rs/2011/01/novica-tadic-1949-2011-pesma-kao-pokajanje/ 2.http://www.nspm.rs/hronika/nato-policija-kosova-izvela-akciju-sprovodjenja-zakona.html

3.http://www.nspm.rs/hronika/aleksandar-vucic-na-sastanku-sa-srbima-sa-kim-u-raski-ako-krene-nasilje-zastitite-narod-ali-imajte-u-vidu-kolika-je-cena-koju-cemo-svi-mi-morati-da-platimo.html

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print