Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Владислав Јовановић: Инсистирање Русије и Кине на Резолуцији 1244 зауставља оне у Србији који би пристали на нешто мање од тога

Владислав Јовановић (Фото: Н1 инфо)

Бивши шеф дипломатије СРЈ Владислав Јовановић изјавио је за Косово Онлајн да је спекулација да ће представник Русије присуствовати састанку делегације Београда и Приштине у Паризу, о чему говоре поједини албански медији, највероватније произашла из раније иницијативе француског председника Емануела Макрона за састанак поводом Косова.

“Мислим да је тада било планирано да председник Косова и председник Србије Александар Вучић буду тамо, али тај састанак није одржан, тако да је то могуће произвело спекулацију да би и Руси тамо могли да буду позвани. Макрон је у то доба био нешто ближи у контактима са Русима него што је сада, али не верујем да је тренутак био зрео да се Русија укључи“, рекао је Јовановић.

Он је указао да је став Русије принципијелан, и они подржавају дијалог и све оно на шта Србија буде пристала.

“Али, они истовремено, и паралелно с тим, наглашавају и значај и вредност Резолуције 1244 која Русији и Кини обезбеђује коначну реч у Савету безбедности. Верујем да то није случајно и да је то нека врста задржавања неких размишљања у Србији да би тај будући компромис могао да буде и нешто што је и мање од Резолуције 1244“, указао је Јовановић.

Према његовим речима, ситуација са Косовом се доласком нове администрације у Америци сада загрева, посебно са првим најавним знацима да би САД овог пута биле још енергичније у покушају наметања свршених чињеница на Косову, пре свега Србији, а онда и члановима Савета безбедности.

“Питање је само колико би таква политичка офанзива могла да наиђе на одговарајући пријем у Србији, што је тешко веровати, а још мање да би то могло да уклони кључну препреку у Савету безбедности, да Кина и Русија прихвате свршени чин“, каже Јовановић.

Некадашњи дипломата сматра да предстоји непредвидљива политичка будућност у краћем и средњем року с још мање предвидивим последицама.

“Не предвиђам да би било какве промене у коначном циљу могле да се остваре у текућој и предстојећој политичкој активности Запада према нама у односу на Косово. То би могла да буде нека врста увода иза кога би могли да наступе прави преговори, који би означавали и крај максималног очекивања Америке у вези са Косовом и почетак враћања теме Косова у реалне оквире. Да се каже да експеримент са претварањем једне националне мањине у државу не функционише, да није успео и да треба да се вратимо реалнијим, принципијелнијим и прихватљивијим решењима и за међународну заједницу и за Србију“, закључио је Јовановић.

Наслов и опрема: Покрет за одбрану КиМ

(Косово онлајн, 7. 04. 2021)

Став