Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Владислав Јовановић: Срби да се међусобно не оптужују по питању Косова, време ради за нас

Срби не би требало међусобно да се оптужују по питању Косова јер време овог пута ради за нас, а не за промотере косовске независности, рекао је за Косово Онлајн бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић.

“Свака врста дефетистичког размишљања због садашње статус кво ситуације, која је неповољна за Србију, не значи да је то помоћ Србији. Не вреди да се Срби међусобно оптужују. То не води ничему. Не би требало идеју српског јединства да доводе у питање, без обзира ко су, на којим положајима и позицијама су. Сада имамо за савезника време. Време не ради више за наше противнике, за оне који су промотери Косова као независне државе“, рекао је Јовановић реагујући на полемику председника САНУ Владимира Костића и владике Григорија о томе да ли је Косово српско.

Јовановић је подсетио да је Косово издвојено из Србије “злочиначким актом који је НАТО изнео, чиме је битно повредио резолуцију УН о дефиницији злочина против мира.“

“НАТО је то учинио снагом своје силе. Захваљујући пуној доминацији у УН издејствовао је Резолуцију 1244. која је ипак врховну власт на КиМ дала УН, а не НАТО или САД“, рекао је Јовановић.

Он је указао да ниједна држава у модерној историји није пристала на насилно, нелегално отимање своје територије, и признања те територије као независне државе.

“Има пуно примера који то показују. Рецимо Ататуркова Турска је двадесетих година освојила и интегрисала александријски Санџак. То је провинција Хатај сада у Турској. И дан данас је то спор. Сирија и после 100 година није одустала од свог дела територије. Одустајање од права на своју територију је нешто што није забележено у модерној историји. То што ми нисмо у могућности да повратимо ту територију у овим околностима не значи да у неким другим она неће потпасти под наш фактички суверенитет, а не само правни“, каже Јовановић.

Он наводи да то што је НАТО успео да произведе независност Косова, не значи да је успео да издејствује признање свих европских држава нити свих држава света.

“Тако нешто Америка не може бескрајно да прихвати, тим пре што се у међувремену Србија афирмисала економски, политички, културно, стабилизовала војно, и постаје и у очима САД значајнији геополитички квалитет него само Косово. У садашњој геополитичкој утакмици коју Америка има са другим центрима моћи на Балкану, значај Србије расте и може у перспективи да се помири са Србијом враћајући јој територију, како би ојачала свој геополитички утицај на Балкану“, рекао је Јовановић.

Извор: Косово онлајн

Фото: Тањуг

Став