Покрет за одбрану Косова и Метохије

Власи: Србија ће да призна ”Косово” једног дана, не знам која власт

Фото: Н1 инфо

Адвокат и познавалац политичких прилика на Косову Азем Власи не очекује да ће у скорије време доћи до окончања дијалога Београда и Приштине, због тога што су позиције страна удаљеније него што су биле.

Он је за Косово онлајн рекао да сматра да би требало интензивирати процес дијалога и да би што пре требало да дође до међусобног признања, којим ће се нормализовати односи Косова и Србије, а истовремено и унапредити положај српске заједнице на Косову.

“При оваквом ставу Србије, а нарочито пред изборе неће бити помака. Ипак, једнога дана ће то да се деси, под којом влашћу не може да се предвиди. У Србији треба да се схвати да признање Косова, пре свега значи, нормализацију међусобних односа, да окренемо нову страницу у нашим односима. И Србима на Косову ће бити много боље, јер ако су увек на некој линији затегнути односи Србије и Косова, ни Срби на Косову се не осећају добро”, анализира Власи и указује да Србија због косовских Срба треба да призна независност Косова.

Власи сматра да Србија води узалудну битку јер “не може да утиче на статус, уставни положај, границе и територију Косова као независне државе”.

“Србија од ометања Косова нема никакве користи, осим што оставља горчину у нашим међусобним односима. Србија никог не може да убеди да има неке користи од тога што ће трчкарати по свету, да неке мале земље убеди да стопирају признање Косова, а штете има јер се то штетно одражава на односе са Косовом”, напомиње Власи.

Према његовом мишљењу, Србија нарочито не би требала да блокира чланство Косова у регионалним и светским организацијама.

“Косово би требало да се кандидује за чланство у међународне организације, пре свега у Унеско и Интерпол. Са чланством у Унеску Косово би преузело и међународне обавезе да се брине о српском културном наслеђу, религијским споменицима, а чланство у Интерполу подразумева сарадњу земаља у борби против прекограничног криминала”, закључује Власи.

(Косово онлајн, 01. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print