Покрет за одбрану Косова и Метохије

Власти Србије позивају Србе на учешће у “косовским изборима”

Фото: Видео принт

„На захтев наших грађана који живе на Косову и Метохији, Република Србија позива интерно расељена лица из јужне покрајине, привремено смештена у централној Србији, да гласају на предстојећим изборима заказаним за 17. октобар“, наводи се у видео снимку који је објавио српски Комесаријат за избеглице, а потом пренели многи београдски портали, као и телевизије.

Заинтересовани грађани се позивају да се до 15. октобра јаве на телефон 0800-201-011 ради пријаве и добијања детаљних информација.

„Гласајмо за останак и опстанак нашег народа на Косову и Метохији“, наводи се у овом споту.

Ово није први пут да Београд позива Србе да гласају на изборима које организују косовске власти.

Исти овакав спот са истим садржајем, објавила је и Канцеларија за КиМ 2019. године, а уочи одржавања косовских парламентарних избора.

Петковић из Јагодине: Једино Српска листа гарант останка

Исти позив упутио је данас расељенима у Јагодини и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Петковић је, како се наводи у саопштењу, истакао значај што већег изласка Срба на те изборе, као и јединствене подршке Српској листи.

„Од виталне важности за опстанак српског народа на КиМ је да у што већем броју привремено расељени Срби изађу на локалне изборе и на тај начин заједно сачувамо бедеме српских националних интереса на КиМ“, казао је Петковић.

Рекао им је да зна да су „свили ново гнездо у лепој Јагодини“, али и да зна да су им „срце и душа на КиМ“:

„И да не може ништа да вам буде милије од вашег Новог Брда, Витине, Грачанице, Штрпца, од наших општина на северу Косова и Метохије, од наших прелепих светиња, наших планина, њива и свега онога што сте морали да оставите када сте кренули пут централне Србије“, назначио је.

Петковић поручује да се зато мора сачувати 10 српских општина.

„Тиме чувамо залог за формирање Заједнице српских општина, јер ће оне представљати оквир за колективну безбедност и права српског народа на КиМ“, рекао је Петковић.

У саопштењу се додаје да је Петковић том приликом подржао Српску листу уз констатацију да је једино Српска листа гарант останка и опстанка српског народа на КиМ, те да она између осталог има и подршку председника Александра Вучића.

Петковића је дочекао председник Скупштине Града Јагодине, Драган Марковић, који је такође казао да сви треба да подрже Српску листу која, како је додао, једина има подршку званичног Београда и председника Александра Вучића.

Канцеларија за КиМ је уједно најавила да ће Петковић и његов тим, након Јагодине, посетити интерно расељене са КиМ у Смедереву, а са којима ће такође говорити о важности учешћа на предстојећим локалним изборима на КиМ.

Позив Србима са КиМ да гласају на изборима упутио је пре свега неколико дана и српски председник Александар Вучић.

„Моја порука Србима је да буду јединствени, да изађу у што већем броју на изборе, да се боре за своја права, за себе, за своју земљу“, казао је Вучић и уједно затражио од Срба да буду институционално заступљени, „када је то потребно“.

„Да могу да реагују у институцијама на различите начине, али увек ефикасно, да буду уз наш народ, да разговарају са нашим народом, не само на Северу, него и у шест општина на југу. И не само у шест општина, већ и у Племетини, Прилужју, Бабином Мосту, у читавој Метохији – од Осојана до Гораждевца“, тврди председник.

„Ми немамо избора“, казао је Вучић, те додао да мора да се остане на „својим огњиштима“ и да се „супротставимо насиљу“ Приштине.

Локални избори на Косову заказани су за 17. октобар. У српским срединама на КиМ већ годинама уназад највећу подршку добија Српска листа, како на локалним, тако и парламентарним изборима. Ова странка је уједно једина која је у претходним изборним процесима као и у овом, добила подршку званичног Београда.

РТВ Ким јавио је данас да заинтересовани за гласање искључиво морају гласати на бирачком месту у општини у којој имају пријављено пребивалиште и то на бирачком месту где је лице уписано у Централни бирачки регистар.

Позивајући се на своја сазнања, овај медиј пише да ће за оне који желе да гласају бити организован аутобуски превоз до бирачких места на Косову, те да је полазак планиран у недљу рано ујутру са главне аутобуске станице у свим већим градовима, изузимајући Београд у коме ће се кретати од Сава центра, односно Ниш где ће полазак бити организован испред Супер Вера.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 12. 10. 20221)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print