Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Вода се полако повлачи из места на централном Косову

Након обилних поплава које су јуче и током викенда погодиле делове централног Косова, вода се полако повлачи, сазнаје КоССев од мештана погођених села. Највећу штету претрпеле су оставе и други помоћни објекти, као и стока, храна и житарице, али и хидрофори и машинерија попут трактора и косилица.

У селу Лепина у општини Грачаница се вода још није у потпуности повукла због чега је тешко оценити штету, међутим, мештани наводе да је највише штете претрпела стока, сено, пшеница али и хидрофори.

У овом селу је поплављено око 90% домаћинстава, а тренутно су сви без пијаће воде, што је сада приоритетни проблем.

Вода се повлачи и у суседном Скуланеву где је јуче и прекјуче поплављено 40 дворишта, као и помоћни објекти и старе куће. Мештани су успели, међутим, да одбране куће и иако је вода била близу, она ипак није пробила ни у једну од кућа у овом селу.

Штета у овом месту се углавном односи на уништену зимницу, брашно, пелет, дрва за огрев, као и штету на машинерији у двориштима и хидрофорима. У Скуланеву се од последица поплаве обрушила и једна стара кућа.

У селу Кузмин у општини Косово Поље вода се такође повлачи, али полако. Саобраћајнице су и даље поплављене, те се мештани користе заобилазним путевима. Поплављено је више породичних кућа и једна продавница, а највећу штету претрпела је машинерија која се налазила у двориштима, дрва за огрев, а потопљено је и више летњих кухиња и подрума.

 

Извор: Коссев 

Фото: РТВ КиМ

 

Став