Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучићеве дефетистичке поруке: Народу лакнуло, у цајтноту смо али можемо да извучемо пат или реми

Фото: Снимак екрана/Јутјуб/АВ/Пинк

„Чини ми се да је сваком јасно ко је колико изгубио, а да ми Срби будемо неки победници, ма колико нам слатко изгледа када РОСУ који дође силеџијски на Север Косова и чини им се да може да чини шта хоће, на крају мора да покупи прње и да се врати у своју базу необављеног посла“, казао је вечерас Александар Вучић. Тврди да је цела игра Србији наметнута, али да у споразуму из 2011, постоји више него што је Приштина сада добила и што је Србија „за сада“ успела да то једним делом избегне“.

У два одвојена интервјуа за ТВ Пинк и ТВ Прва из Дубаија, председник Србије дао је и своје оцене након што је испуњена прва тачка договора у Бриселу од пре три дана решавања 13-дневне кризе на Северу.

 

„И ма колико да то изазива срећу и задовољство код нашег народа на Северу Косова и Метохије и за нас је немогуће да остварујемо суштински и стварне победе дугорочне. То су наше мале борбе и покушаји сад да успоримо и зауставимо нешто што нам је као процес наметнут“, казао је Гоци Узелац.


А шта је казао за ТВ прва у: Вучић: Важно да су људи срећни, боримо се да некако држимо нос изнад воде ако не можемо уста

 
У овој минијатури нисмо изгубили

Српски председник открио је да косовској страни налепнице, како каже, нису представљале проблем, казавши да они имају „много више стикера још од 2011“.

Међутим, Албанци су хтели да понизе Србију тако што би је натерали да скине таблице, дали јој пробне РКС и још преко тога поставили специјалне косовске јединице као гарант контроле одлука из Приштине јер знају да се Срби томе не би добровољно повиновали.

 

„И да тиме нас доведу у ону позицију у коју су нас безброј пута доводили, а то је – они су ушли горе и више нема повратка и сад треба да разговарамо о модификацијама њиховог опстанка на Северу, али – нема разговора о томе. Србија је сада показала да можемо нешто да урадимо. Након што су косовске власти прво 2008, прогласиле независност и 2011, казале да су њихове границе на Јарињу и Брњаку и да Србија не може ништа да уради и да не може да се избори. И ово више није лака ствар за њих као што је била јуче“.

 

Вучић тврди да не само што неће бити „модификација опстанка“ полиције на Северу већ неће бити ни „модификације КБС“, без обзира на америчку и европску подршку.

 

Иначе режим са таблицама није био толики проблем за Србе, открива председник, колико је много већи проблем било то што се ради о одлуци „коју је наметнула РОСУ“ као и пресуда „дивном српском домаћину из Звечана Ивану Тодосијевићу“.

 
Краљ кренуо да се огољева још пре ’99

На питање Узелац да ли смо извукли највише, председник је ипак знатно опрезније одговорио:

„У овој минијатури рекао бих да нисмо изгубили и рекао бих да смо мало боље можда одиграли“.

Председник је објаснио да су и саме косовске власти помогле српској страни, како каже, „својим грешкама“.

 

Али то је данак превеликој жељи да противнику дате шустер мат у четири потеза у шаху, то не идете против некога коме је први пут или други да игра шах

 

На питање Узелац да ли неко може неког да матира, Вучић је нагласио да је Србија у питању Косова у цајтноту, али има могућности или за пат или за реми.

 

„Ми смо у тешкој позицији, ми смо и у цајтноту и наша позиција, наше краљево крило, цео краљ нам је огољен без пешака, без фигура, али оно мало што нам је остало – борићемо се, има различитих варијанти у којима можемо да извучемо пат или реми“.

 

На опаску Узелац да је краљ иначе кренуо да се огољева ’99, председник је упозорио и на „много пре тога“.

Подсетио је на суморне цифре пада броја српског становништва на Косову и Метохији, на ниску стопу наталитета и одласка Срба са КиМ, којима не може да замери одлазак.

 

„Није било Милошевићу лако. Једноставно, починио је различите врсте грешака, али свакако да није он кривац за убијање земље, већ они који су то чинили, али је свакако крив што то није умео да израчуна, да види и за шта плаћамо цену“.

 

Али су се процеси потом теже одвијали.

 

„А онда је дошла једна неодговорна скупина људи. Он (Милошевић) је бар имао некакве емоције према томе и борио се за то (Косово), а онда је дошла некаква скупина људи које уопште није интересовало то, који су само чекали како да покраду Србију, распродају фабрике, стрпају паре у џепове. Тако да Косово их није занимало, прогласило је независност. Они су им још и помогли пресудама МСП, одлукама за Јариње и Брњак, тако да, у каквој смо ситуацији били, 10 година касније није страшно како би могло да буде“.

 
Питајте обичан народ, лакнуло свима да не дође до сукоба

За Србију је увек било паклено тешко, а о томе Срби на Косову и Метохији посебно добро знају, нагласио је Александар Вучић.

 

„Срби на Северу, посебно ови момци и младићи који су држали те барикаде. Нису они најсрећнији, али они знају како је тешко и поштују и знају колико смо се тешко борили да бисмо до овога дошли и они су по први пут видели да држава Србија стоји уз њих, подржава их и разуме њихове проблеме“.

 

„Питајте обичан народ, лакнуло је свима, да не дође до сукоба. Нама треба мир, напредак економије, безброј проблема да решавамо, а показали смо да можемо да будемо чврсти и одлучни у одбрани интереса нашег народа“, такође је казао српски председник.

Каже да се у Србији разуме какве су околности у којима живе данас Срби на Косову и Метохији и шта је „Косово данас за западни свет“ док Србија „тежи томе да буде део ЕУ“.

Говорећи о економском напретку грађана Србије, уз то је везао и оно што понавља често као део своје реал политике – „да извучете највише што можете а изгубите најмање“.

Тако да када Албанци кажу да им не пада на памет да разговарају о ЗСО, председник је управо то навео као маневарски простор да се Србији отворе друге могућности о којима не мора да говори.

 

Када су га питали зашто је онда подизао хеликоптере и авионе, председник им је одговорио:

„А шта је требало?! Да се сакријемо испод стола да тражимо једни друге и да кажемо – нисмо се нашли, ти Ана отиђи у Румунију, ја ћу да се сакријем у Бугарску па да пошаљемо некога да узме неке патике на Теразијама и да кажемо да смо решили проблем. Не пада ми на памет! Нећемо да бежимо од проблема, хоћемо да се боримо али то мора да буде на рационалан начин, прагматично да чувамо мир. Мир је нама најпотребнији и Србима на КиМ“.

 

У свим новијим интервјуима на крају се председнику постави питање о недавној изјави Аљбина Куртија да је једно име и презиме за Косово проблем – Александар Вучић, када му се председник на томе захвали.

„Још неко време то ће свако бити. Поносан сам на ту његову изјаву хвала му на искрености“, нагласио је Вучић за ТВ Пинк.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 02. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print