Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Вучић: До избора 2022. неће бити признања Косова

Председник Србије Александар Вучић поновио је у интервјуу за Новости да док је он председник, до избора 2022, неће бити признавања Косова, а на питање да ли тај став остаје на снази ако остане на функцији и следећи мандат, одговорио је да не зна шта би морало да се деси, па да се то промени.

“Ми смо дали све од себе. Водили смо паметну политику, сачували смо Србију од сукоба, не јуначећи се сачували животе оних који желе да остану на КиМ. Улагали смо у њихов опстанак, не угрожавајући мир. Знам хиљаде људи који једва чекају неки нови сукоб и нашли би безброј разлога зарад правде и правичности због чега би то волели. А када би их упитали да ли би да се њихов брат или дете сутра врати у ковчегу, онда је то другачије. Водили смо тешку политику, српску политику, штитили националне интересе и водили рачуна да не уђемо у сукоб са целим светом и да не дође до било каквог оружаног сукоба. Не зато што смо слабији већ зато што нам то није потребно. Србији је потребан развој и она ће напредовати брже од других“, рекао је Вучић.

Како изгледају преговори са представницима Приштине?

Тешко је са Албанцима и разговарати. Све што видите је кампања на дневном нивоу против Срба, Србије и њеног председника. Срби би били добри уколико би признали независност Косова, а само дан после би кренули захтеви за наплату ратне штете, два дана касније би било: признајте да сте починили геноцид. И онда видите да разговарате са људима који не желе да вас убеде да можемо нешто заједнички да радимо. Ниједног секунда код њих нисам осетио жељу да разумеју да морају да направе неки компромис да бисмо могли да живимо заједно. Њихови сви разговори се своде само на “међусобно признавање”. Сто пута сам им рекао да ме то не интересује. Шта Србија тиме добија? Код њиховог руководства мора да дође до промене свести, као што је потребан и притисак из Европске уније да се испуни оно што је потписано, а за шта је гарант управо ЕУ. Док се то не испуни, не верујем да ће било ко имати велико поверење у веродостојност наших разговора, у озбиљност, одговорност и могућу испоруку било каквих озбиљнијих резултата.

Страхујете ли од ојачавања осовине Берлин – Вашингтон после победе Бајдена и да ће они бити на линији: или признавање Косова или ништа од ЕУ?

То је њихова линија била и раније и немам сумњу да ће сада бити израженија. Опет, морам да кажем да сам имао веома добар разговор са председником Макроном и фер разговор са канцеларком Меркел. Пред нама нису лаки дани, али то неће бити први пут.

Како доживљавате оптужбе да сте осам година на власти да бисте “скували жабу” и у једном моменту потписали независност Косова?

За тих осам година нисмо имали погром ни прогон нашег народа нигде. Са друге стране, Косово је пре тога било стављено ад акта, посебно после пресуде Међународног суда правде, а после тога су постављени гранични прелази на Јарињу и Брњаку. Онда је неко успео да целу причу врати на међународну сцену. Да ли је издајник онај за чије време 90 земаља призна независност Косова или онај за чије време 18 земаља повуче признавање? Где су то плате увећане за готово 60 одсто? Када је Србија имала исти курс према евру осам година? Када смо изградили више ауто-путева, пруга… Србија се много променила. Немци кажу: семафор показује све резултате.

 

Извор: Косово онлајн/ Новости 

Фото: Танјуг

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Став