Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Вучић и Курти у Бриселу 15. јуна

Фото: Снимак екрана

Нова рунда дијалога Београда и Приштине одржаће се у уторак 15. јуна у Бриселу, најавио је портпарол ЕУ Петер Стано, преноси Тан‌југ.

,,Састанку ће присуствовати председник Србије Александар Вучић и по први пут нови премијер Косова Аљбин Курти“, најавио је Стано.

Стано додаје да ће састанку посредовати шеф дипломатије ЕУ Ђузеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак.

Дијалог се наставља, обавезе и процес остају исти

Стано наглашава да је у питању наставак дијалога који је почео 2011. године и да све постојеће обавезе и процес остају исти.

,,Ово ће бити први састанак дијалога коме ће присуствовати нови премијер Косова, Аљбин Курти, и зато се очекује да ће председник Вучић и премијер Курти разговарати о начинима како наставити дијалог. То ће бити главна тачака и основна намера разговора“, рекао је Стано.

Он напомиње да не постоји “стари и нови дијалог”, већ да је у питању процес који траје под покровитељством ЕУ и кроз који се напредује ка европској будућности Косова и Србије.

,,Дијалог траје од 2011. године и наставља се следећим састанком који је у уторак. Током овог процеса партнери за разговоре су се мењали, мењале су се владе, али обавезе и процес остају“, нагласио је Стано.

Портпарол ЕУ је истакао да су сва питања која су до сада била разматрана у дијалогу, али и она која ће тек бити на столу, кључна за свеобухватни споразум о нормализацији односа.

,,ЕУ и земље чланице, као и САД, очекујемо од обе стране да наставе своју посвећеност ангажману у дијалогу, да примене све постојеће споразуме, али и да покажу спремност на компромис, како би се стигло до коначног свеобухватног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине“, закључио је Стано.

(Kosovo Online, 9.6.2021)

 

 

Став