Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Нека нам не вређају интелигенцију, разговараћу са званичницима Велике Британије

Фото: ТВ Прва

Председник Александар Вучић каже да Србија жели најбоље односе са Великом Британијом, али да не треба да нам вређају интелигенцију саопштењима амбасаде те земље у Приштини која је, недавно приликом упада специјалних полицијских санага на Росу наводно због спречавања шверца, подржала борбу против криминала, преноси Танјуг. 

Он је, приликом посете БИА поводом дана те агенције, упитао шта би било да је Срећко Софорнијевић, који је упуцан 13. октобра у акцији Росу, убијен.

“Да ли то значи да је акција била успешна, али се мало отела контроли. У Глазгову ћу разговарати са британским званичницима, коме је у интересу да на чоколаде иду наоружани бојевим мецима”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће Србија са Великом Британијом градити добре односе, најављујући да би ускоро требало да путује у Глазгов на велики самит који ће окупити 90 светских лидера, што ће бити прилика да разговара и са британским званичницима.

То, каже, једва чека, јер је увек имао изврандене разговоре са њима, али и поново упитао коме је у интересу да неко оде са пушкама на готовс и бојевом муницијом на север, због чоколадица.

“Шта ћете да им кажете, да нису платили царину, а они да кажу да је за њих ово иста држава”, додао је Вучић.

Навео је да је било незваничних примедби и разговора, након његове изјаве да је у дешавања на северу Косова прошле седмице умешан страни фактор, и да о томе не може прецизније да говори, али је поручио и замолио западне партнере да не подржавају такве једностране и неодговорне потезе Приштине, које могу да коштају нечијег живота.

“Био је неофицијелних примедби и разговора, али, мени је било довољно да кажем људима да само прочитају своја саопштења, да не морају да слушају шта сам ја рекао”, рекао је Вучић одговарајући на питање да ли је било или очекује ли да буде реакције након те његове изјаве.

Вучић је подсетио да је чак и сам рекао да Србија жели најбоље односе са Великом Британијом, што је тачно, будући да је много уложио и личног ауторитета да имамо најбоље односе са Британијом, која нам је помогла око набавке Астразенека вакцина и финансирања изградње Моравског коридора.

Саопштење Амбасаде све говори

“Али, прочитајте саопштење Амбасаде у Приштини, и све ће вам бити јасно. У њему се каже да је бас лепа, нормална и да подражавју ту дивну акцију против криминала и корупције. На то не можете ништа да кажете, осим – немојте да нам вређате интелигенцију”, рекао је Вучић.

То је, каже, можда претерана реченица, али је искрена, и верује да је рекао истину, јер чак и да се оставе по страни да неко осам пута упада са аутоматским наоружањем, оклопним возилима иако нема право, тобожњи прекршаји за које би гонили људе са севера су веома спорни.

“Са њихове стране можда је то у реду, јер је Косово за њих независно, али са наше није, ни по Резолуцији СБ УН 1244 не би било у реду ни да прекршајне казне изричу, јер је за те људе једина територија на којој живе, територија Србије”, рекао је Вучић.

Зато је поручио да, када постоји таква всрта конфликта, идејног и реалног, када је важно да се по сваку цену избегне ескалација, такве потезе не треба подржавати.

“Немојте то да радите и подржавате и очекујете од нас да кажемо да је ‘баш дивно што сте упуцали Срећка Софронијевића’. То не могу и нећу да кажем. Како би реаговала нека друга велика сила, да је било другачије, да смо се ми умешали у њихове послове. Шта би било да је Софронијевић погинуо, рекли би да се акција отела контроли… Молим вас да се бар мало удржите”, рекао је Вучић.

“Проваљене акције”

Вучић је истакао и да је јуче и данас требало да се спроведе слична акција у Гњилану и Урошевцу, да би се показало да је реч о акцији против корупције, да би направили медијски трик и “убедили нас да је оно била акција против криминала”.

“Али смо их провалили и сада је главно питање одакле ми то знамо, важно је да се не подржавају тако ужасно неодговорне акције, које су могле да коштају нечијег живота”, рекао је Вучић, који је данас током посете БИА, обишао лабораторије и Оперативни центар Београдског центра БИА.

“Али, када су чули да знамо сад воде истрагу како то Вучић зна… И сад је највећи проблем у Приштини како смо знали”, рекао је Вучић додајући да није реално да туђе безбедносне службе имају боља сазнања од српске на Косову.
Зато је, понавља, важно да се чува мир и да се не подржавају неодговорне акције које су могле да коштају нечијег живота.

“Да се извињавам због емоције, можда могу, али због речи не могу и нећу и зато молим партнере са Запада да се понекад уздрже”, рекао је Вучић

Вучић је подсетио током посете да је за време НАТО бомбардовања 1999. године била уништена лабораторија БИА, али да је она сада још лепша и боље опремљена него стара.

Додао је да се ту све ради за потребе БИА, на пример, анализа врсте експлозива, дроге и све друго што је потребно, као и за правосудне органе.

Председник је истакао да, поред софистициране опреме, ту раде људи са веома великим искуством.

“Џаба опрема да нема вас и у најразвијеним земљама запада нема овакве лабораторије”, додао је Вучић.

Безбедносно-информативна агенција (БИА) данас обележава свој дан – 122. годишњицу од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове и 19 година од оснивања БИА, у присуству председника Александра Вучића.

Вучић и директор БИА Братислав Гашић положили су претходно венац испред меморијалног зида у знак сећања на погинуле припаднике Агенције.

Безбедносно-информативна агенција данас обележава свој дан – 122. годишњицу од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове и 19 година од оснивања БИА, у присуству председника Александра Вучића.

Вучић и директор БИА Братислав Гашић положили су претходно венац испред меморијалног зида у знак сећања на погинуле припаднике Агенције.

(Танјуг/Косово онлајн, 17. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print