Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Немамо ништа на Косову од 2008.

Фото: Снимак екрана

Београд не може много да помогне Србима на КиМ, али може да се бори. Немамо фактичку власт од 1999, а од 2008. немамо ништа – од када је Приштина прогласила независност, казао је данас председник Србије у оквиру посете Кладову, тј. Брзој Паланци.

Војска Србије и КБС – небо и земља

Председник Србије осврнуо се данас на недавну вест о томе да је Косово потписало уговор са Турском о куповини 14 војних возила.

Каже да то представља директно кршење Резолуције 1244, те оцењује да Приштина ради „све против међународног права“.

О набавци оклопних возила председник ће причати и са „турским пријатељима“, а Србима на КиМ поручује да не брину.

„Ми ћемо то рећи нашим турским пријатељима за њихове Вуране (оклопна возила) које су доставили Албанцима, али желим да људи знају, тамо на југу Србије се каже ‘танка је то ракија’ – не морају да брину за то“, казао је председник.

Вучић се уједно захвалио генералном секретару НАТО-а, Јансу Столтенбергу који је недавно боравио у Приштини, а одакле је још једном поновио да НАТО сарађује са КБС-ом само на основу првобитног мандата, али и казао да неке чланице ове алијансе билатерално сарађују и „на основу новог мандата“.

Вучић оцењује да је Столтенберг у Приштини послао добре и коректне поруке.

„Заиста је НАТО имао веома коректне поруке, желим да верујем да је део резултата тога и мој састанак са Јансом Столтенбергом и захвалан сам му на томе што је у потпуности поштовао све оно о чему смо разговарали и показао респект према Србији“, додао је Вучић.

Још једном је казао да је важно одржати мир на Косову, али је и такође поново упоређивао Војску Србије и снаге КБС-а.

„Ви морате да разумете да њихова војска и наша војска – а нама није уопште потребно да се поредимо, јер морамо да чувамо мир и економски да напредујемо да бисмо били много успешнији од свих других, да то просто нису исте категорије. То није време 90-тих, то је сада небо и земља“, казао је Вучић.

Ипак, додаје још једном да не мисли да ће „то бити нарочито потребно“ и да је најважније да постоје добри односи са КФОР-ом, те да се Србија развија.

Драгица Гашић – симбол повратка Срба који им смета

Вучић се данас осврнуо и на случај једине српске повратнице из Ђаковице, Драгице Гашић.

Каже да ово није једини случај, већ да је он парадигма – „да им смета једна жена као симбол повратника и повратка Срба“.

Председник је уједно упутио критике на рачун новинара ТВ Прва, Филипа Чукановића, због питања која је постављао Драгици Гашић у јутрошњем интервјуу.

„Али није само то, погледајте и наши медији како се односе према овој жени – ‘а што ви у ствари хоћете да се вратите’. Да не разумете да је могуће да то долази из наших медија – замислите питају ‘што хоћете да се вратите на ваше огњиште“, казао је председник.

Немамо ништа од кад су прогласили независност

На питање новинарке ТВ Пинка како може Београд да помогне Србима на КиМ, председник каже да „не може много“. Поновио је да Србија нема фактичку власт од 1999. на КиМ, али и додао:

„Од 2008. немамо ништа од када су прогласили независност, а када су ови наши стручњаци ћутали. Али, можемо да се боримо, може да помогне међународна заједница по том питању“, тврди председник.

Уједно је казао да ће на предстојећем састанку у Бриселу додатно указати на проблеме српске заједнице на КиМ.

„Боримо се за наш народ, помажемо, ми исплаћујемо највећи део плата, пензије, све, наставићемо то да радмо и бринућемо о нашем народу“, казао је Вучић.

Након јучерашњег писма председника које је у Звечану прочитао Петар Петковић, Вучић се данас уживо захвалио овој општини што га је прогласила почасним грађанином.

„То ме обавезује и увек ћу се борити да се над Звечаном и на тврђави вијори српска тробојка, онолико колико могу и свој мали допринос даћу томе“, додао је председник.

Наслов и опрема: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 13. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print