Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Вучић: Непапир прихватљивији од Ахтисаријевог плана

Фото: Видео принт/Танјуг

 

„Плашим се да је објављивање овог нон пејпера била смишљена стратегија у одређеним круговима који су по питању Косова и Метохије много ближи ставовима Приштине него ставовима Београда. Говорим о тактичком смислу“, оценио је Александар Вучић, сада већ вирални наводни документ о решењу косовског питања, иза којег наводно стоји део запада.

Уз нов детаљ о могућем мотиву за објављивање овог документа пре три дана у Кохи Диторе, и који, како верује, не иде у прилог Србима, председник Србије је и данас ипак поновио шта је то боље у нон пејперу:

„Сви делови су прихватљивији од Ахтисаријевог плана, сви. Али то не значи да је довољно добро. Не значи да је добро“.

Управо због страхова које има не би да износи у јавност детаље, чиме би открио део карата Србије, али и део оног што предстоји у дијалогу, те да неће док се документ добро не проучи, на чему раде такође добро припремљени тимови Србије.

Помно се проучава и решење око Севера Косова. Председник садржај документа око Митровице тумачи као покушај да се једина суштински урбана средина под контролом Срба од њих одузме.

„Добро припремљени тимови из много земаља које су признале Косово раде да би Србију победили по том питању“, објаснио је.

Српски председник је истакао да су то све разлози да српски тимови буду мирни, радни, одговорни, да се не ударају у прса, да својој земљи обезбеде мир, а српском народу на Косову и Метохији стабилност.

Англелина Ајнхорст јесте-није ауторка документа
Холанђанка Ангелина Ајнхорст наводно је писала такозвани „нон пејпер“ о решавању косовског питања, јавио је данас Курир позивајући се на потврду из неколико извора у дипломатским круговима. Идентитет аутора сада виралног наводног документа за косовско решење демантују и Вучић и ЕЕАС.

Делегација Европске уније (ЕУ) у Србији демантовала је медијске наводе да је Ангелина Ајхорст (Ангелина Еицххорст) из Европске службе за спољне послове ауторка наводног „нон-пејпера“ о Косову, јавио је данас РСЕ.

„Оштро одбацујемо тврдњу Српског телеграфа. Извршна директорка ЕЕАС Ангелина Ајхорст, нити било ко из институција ЕУ, немају било какве везе са овим документом, нити су га израдили, нити су га подржали. Било каква информација којом се тврди супротно је нетачна“, наведено је у саопштењу.

„Наводни ’нон-папер’ не одражава ставове ЕУ и ЕУ се снажно дистанцира од њега и нема никакве везе са њим“, још једном су подцртали су.

Српски председник, нешто касније у одговору Тањугу каже да не може да потврди тако нешто.

„Ово ми не личи на Ангелину Ајнхорст и не мислим да је она тако нешто урадила“, каже Александар Вучић.

Коментарисао је и изјаву специјалне известитељке за Косово, Виоле Фон Крамон која је за наводни модел решавања севера Косова по узору на Јужни Тирол казала да би то могло да буде корисно.

„Додатно сам се забринуо, познавајући Виолу Фон Крамон, знајући њено дело, њена размишљања, али добро. Ми смо отворени за дијалог, на жалост неки други нису. Али ваљда ће се и то променити. Мораћемо да разговарамо“, додао је председник.

За Србију је компромисно решење – „могуће решење“, а не решење које ће да буде наметнуто Србији од које се тражи да прихвати сопствено понижење, нагласио је Вучић.

Ипак, нешто другачије би казао о „компетенцијама, надлежностима“ када је у питању Север Косова, али је Фон Крамон „важна и велика, а он је мали и обичан човек са Балкана“.

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

(Коссев, 29. 04. 2021)

 

Став