Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић: Одбранили смо право на слободу кретања, очуван је мир, Србија дала мање него 2012

„Одбранили смо право на слободу кретања и нормалном протоку робе, очуван је мир“, каже Александар Вучић.

Овако је председник Србије оценио управо потврђен договор у Бриселу о привременом увођењу налепница преко државних симбола за возила СРБ која возе на Косову и РКС за она која возе не територији под контролом српске власти.

„Нема више скидања таблица, нити пробних РКС, нити наплате од 5 евра за било шта, а посебно нема скидања српских КМ таблица и осталих које Београд издаје за подручје Косова и Метохије нити прогањања Срба који их поседују“, казао је, додајући:

„И оно што споразум омогућава употребу свих српских градова на подручју Косова и Метохије, али у пракси је јасно да ће оне моћи да буду коришћене само на Северу. А то за Србе на југу и није толики проблем јер сви су већ имали КС таблице“.

 

Иако у тачкама договора који је кроз документ представио Мирослав Лајчак данас није било детаља о српским таблицама градова на КиМ, а док српски председник тврди да неће бити скидања ових таблица, Бесник Бисљими је јуче навео да ће се са њиховом употребом на Северу наставити још пола године колико ће трајати и рад радне групе, те да се ради о за Приштину илегалним таблицама.

„Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног решења којим са лично вема задовољан и сматрам да је веома важан за нашу страну“, нагласио је Вучић.

Вучић ипак види ману постигнутог договора управо у томе што ће до „неког тежег решења“ морати да се дође за 6 месеци.

У суботу се, почевши од 8 часова до 16, ослобађају блокирани путеви код Брњака и Јариња, тако што ће истовремено барикаде повући Срби, и повући ће се специјалне косовске јединице, док ће се КФОР распоредити на прелазима на око три недеље. Формираће се радна група чији је задатак да за шест месеци пронађе трајно решење за режим коришћења таблица а што ће се потом одлучивати на високом политичком нивоу у бриселском дијалогу.

 

Препричавши све детаље управо потврђеног договора у Бриселу, председник Србије нагласио је да је српска страна прихватила „како је ЕУ саопштила – компромисни предлог за деескалацију ситуације“.

Тврди да су ово „бизарне ствари“ за српске грађане

Председник Републике износи оцену да су за грађане у централној Србији ово „бизарне ствари“.

„Али за наше људе на КиМ је од суштинског значаја јер велики број, око 9.000 возила има КМ таблице и важно је да знају да им то нико неће одузети“.

 

Србија „дала мање него 2012“

Констатовао је да је Србија данас „дала мање него 2012“.

„Ми смо ти који су увели стикер режим за њих, зато што не желимо да призањемо независност Косова РКС. Они не могу да склањају наше таблице, али ће на српски грб да ставе стикер без икаквих трошкова“ – као успех види српски председник.

„2011, у споразуму се каже да ће Косово привремено продужити коришћење КС таблица на 5 година. Сви власници са пребивалиштем на Косову ће користити РКС, издаваће их надлежни органи на Косову а биће дистрибуирани уз посредовање ЕУ ако то буде потребно. Власти у Београду ће омогућити возилима са Косова, а који имају КС таблице да слободно путују преко територије Србије“

 

Овиме желим да кажем да је ово што имамо данас много боље него пре 10 година

 

Тврди да су он и држава реаговали на „озбиљан, одговоран и паметан начин“, и да су истовремено показали да ће увеки бити“ уз свој народ“. што „треба да буде јасно и Приштини, као и неким другим међународним факторима“.

Јасно смо ставили до знања НАТО-у као и другима да ћемо уколико буде угрожавања безбедности нашег народа на КиМ, а други не обаве свој посао, сами бити спремни да заштитимо наш народ

Тодосијевић и ЗСО на дневном реду првог наредног састанка

„Иако смо доста добрих послова обавили, нама ситуација на Косову и Метохији никада неће бити довољно добра“, такође каже Вучић.

Значајан део свог излагања, међутим, посветио је и данас случају Тодосијевић, казавши да ће ЕУ „добро разумети“ да Приштина не може да хапси Тодосијевића, јер ако се то деси отпор српског народа „биће још израженији“.

„То је за нас од кључног значаја јер они отворено кажу и за ЗСО и за случај Тодосијевића да није постигнут БрисеЛски споразум“, навео је, објаснивши да ће ЕУ поставити „непостигнуте аранжмане“ као приоритетну ствар на следећем састанку главних преговарача.

Дакле ЗСО и кршење Бриселског споразума су први на дневном реду

Истовремено је казао и да Србији предстоји тешка борба за део споразума из 2011, такође и из 2013. и 2016. године, као и тешка борба око ЗСО, јер „они уопште не желе о томе да разговарају“.

Иако га брине случај Тодосијевић, председнику је јасно да „ни по питању Валача ни по неким другим питањима, Приштина неће моћи да доноси једностране одлуке“.

Да вратимо историју 100 или 50 година уназад или бар 61 годину када смо имали 27% Срба не можемо. Данас имамо 7% Срба тамо

После више непроспаваних ноћи, разговарао је и са Српском листом.

Детаљи

Да је постигнут договор у Бриселу о решавању 11-дневне кризе на Северу Косова, односно регулисању питања таблица данас је први потврдио Мирослав Лајчак, 15-ак минута пре самог Вучића.

„Започиње ера у којој Србија почиње да се учи реципроцитету“, поручио је Аљбин Курти из Приштине, објављујући садржај договора у три тачке, усаглашен у Бриселу.

Вучић је данас, одговарајући на оптужбе Аљбина Куртија да највећи проблем „има име и презиме – Александар Вучић“, казао:

„Мислим да сте по Куртијевој реакцији могли све да закључите. Јуче сте могли да видите степен нервозе код Куртија, ја се нисам ни изјашњавао о ономе што смо разговарали и преговарали. Хвала Куртију на томе што је рекао да Косово има проблем са једним човеком који има име и презиме а то је Александар Вучић. Није имао нико други такав комплимент да ми пружи. А ја њега да вређам могу у лице, али пред новинарима да изигравам хероја, не пада ми на памет. Није му се баш прославило дејство ни РОСУ, ни акција са таблицама, тако да није све у једном потезу, размишљајте дугорочно“.

 

Да је договор (начелно) постигнут први је новинарима синоћ саопштио шеф косовске делегације Бесник Бисљими, заменик косовског премијера. Међутим, њега је одмах тада демантовала српска страна, али и Европљани и Американци уз блажи коментар – да ништа није финализовано, да се разговори настављају и да је постигнут напредак.

Иначе договор о прикривању државних симбола, односно употреба налепница за возила из Србије на Косову и обрнуто је постигнут и у септембру 2016. године, али он никада није примењен по том режиму. Косовска страна је била та која се правдала логистичким проблемима у штампању налепница, које се нису користиле. Опширније о томе и питању таблица у последњој деценији у нашем недавном тексту: Како су се калиле пробне таблице РКС

 

У току је 11. дан блокаде путева код Јариња и Брњака, а због одлуке косовске владе о увођењу пробних таблица РКС за возила са српским регистарским ознакама уз распоређивање специјалних јединица.

О новонасталој ситуацији на Северу Косова, као и свим дешавањима и реакцијама које су је пратиле читајте на нашој тематској страници: Таблице

 

(Коссев, 30. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print