Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Вучић потврдио да му је Приштина забранила улазак, Мељиза хтела да прави „политички шоу“ у Рашки

 

Председник Србије, Александар Вучић, потврдио је вечерас наводе приштинске владе да је планирао посету Севера Косова, те да је тај захтев упутио након што је косовска министарка спољних послова затражила да дође у Рашку и посети локацију на којој су пронађени посмртни остаци. Међутим, она је, како је казао, хтела да прави „политички шоу“. Открио је и да је Београд затражио ископавања на пет локација на Косову где се верује да се налазе посмртни остаци Срба, али и да је Приштина такав захтев одбила.

Председник Србије обилазио је касно вечерас радове на изградњи ковид болнице у Батајници. На конференцији за штампу потом је поручио да је поносан на чињеницу да је председник земље која се „не шали и нема проблем да каже да треба да се пронађе свако ко је нестао“.

„Ниједан злочин не сме да остане некажњен или сакривен и треба да помогнемо људима – родитељима, браћи и сестрама, супружницима да пронађу своје најмилије“, каже Вучић.

У Кижевику код Рашке прошле недеље пронађена је масовна гробница за коју се претпоставља да је у њој закопано 15 до сада несталих са Косова током конфликта 1999.

Вучић је подсетио да „нису Албанци у Рашки ископали остатке 15 људи без знања и одобрења српских власти“.

Такође је поновио оно што је говорио и непосредно након разговора у Бриселу – Србија је рекла да ће да дозволи шта год да затражи Приштина – да се претражи свако подручје како би се пронашлли посмртни остаци. Међутим, истовремено је од Приштине затражено да се на Косову врше ископавања на пет локација, а посебно у Метохији, где се верује да су посмртни остаци Срба.

„И ми бисмо дошли заједно са вашим привременим органима и да присуствујемо тим ископавањима. Међутим, наравно они на то нису пристали“, додао је Вучић.

За разлику од председника Србије, председник Комисије косовске владе за нестала лица, Куштрим Гара, саопштио је недавно за КоССев да су планирана нова ископавања на територији Косова, али без прецизирања тачних локација и по чијем налогу.

У истом дану председник Комисије за нестала лица Владе Србије, Вељко Одаловић, изјавио је за КоССев да су на последњем састанку радних група лоциране неке од локација на Косову на којима би требало да се врше ископавања, а за које се претпоставља да се на њима налазе посмртни остаци Срба и неалбанаца.

Потврдио је и да их је приштинска делегација обавестила такође да спроводе припреме за истраживање појединих локација.

Он међутим, није желео да прецизира о којим се локацијама тачно ради, а у циљу успеха ове акције.

Вучић је и раније у јулу након тадашње рунде разговора упутио сличне поруке, наводећи да је приштинска делегација такође овај захтев Србије одбила.

Мељиза хтела да прави „политички шоу“
Новинарима је открио како је дошло до тога да се косовско министарство спољних послова огласи и саопшти да је забранило улазак српском председнику, и шта је претходило изрицању забране.

Каже да је преко Брисела био договор да се о томе ћути, али да реч Приштине, за разлику од времена када је он био војник „не значи ништа“.

„Са Европљанима смо причали, они (Приштина) су хтели да пошаљу министарку спољних послова (Косова), која је хтела да прави свој политички шоу у Рашки, ми смо им рекли да је то апсолутно непримерено у овом тренутку“, саопштио је Вучић како је дошло до тога да Мељиза Харадинај Стубла упути захтев Београду да посети локацију на којој су три дана пре тога пронађени посмртни остаци.

Међутим, Вучић додаје да би Србија пристала на тако нешто, само у случају да он пре тога оде на Север Косова, а недељу дана касније и „да иде да копа“ у околини Ђаковице.

„Пошто су они нама упутили допис, ми смо њима упутили допис“, додао је председник.

Каже да је ЕУ затражила од страна да се ситуација прво „слегне“, да нико нигде не иде, да се у јавности о томе не говори, да се не би узнемирили грађани, на шта је Србија, тврди, пристала.

„Рекао сам, нема проблема, ми само хоћемо да за оно што смо дали могућност другима, да се и за нас сачува то право“, додао је.

Међутим каже да му је Приштина, упркос договору да се о томе не прича, забранила улазак и саопштила ту информацију јавно.

„Онда су они изашли у јавност како су много јаки и паметни пошто су забранили улазак“, додао је председник.

Извор: Коссев

Фото: Видео принт

Став