Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вучић са Танином: Искористите свој утицај на Приштину да не чини једностране потезе

Фото: Инстаграм/будућностсрбијеав

Председник Србије, Александар Вучић, састао се данас са специјалним изаслаником Генералног секретара и шефом Мисије УН на Косову, Захиром Танином, са којим је размотрио актуелну политичку и безбедносну ситуацију на Косову, стабилност српског народа и последњу једнострану меру Приштине са таблицама.

Како се наводи у саопштењу, председник Вучић на састанку је нагласио да последњи потез Приштине и размештање припадника косовске специјалне полиције на прелазима Јариње и Брњак, представља „нову провокативну и једнострану меру“, после покушаја формирања војске и увођења такси на српску робу, што, како је оценио, изазива велику забринутост Србије за будућност Срба на Косову.

Вучић је такође истакао да ће Србија, као и увек до сада, наставити са напорима да очува мир и стабилност, али да, са друге стране, ситуација зависи и од приштинске стране која би требало да се, наводи, суздржава од сталних једностраних потеза који у знатној мери погоршавају стање на Косову.

У том контексту, српски председник је замолио Танина да искористи свој утицај и упозори Приштину да „својим једностраним и провокативним мерама повећава напетост и угрожава мир и стабилност у региону“.

Изразио је и забринутост због све већег броја инцидената и поновио да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње, као и да није прекршила ниједну одредбу Бриселског споразума, Резолуције 1244 или Војно-техничког споразума, као ни ЦЕФТА.

Танин му се захвалио што је и у, како наводе из председништва, отежаним условима током пандемије налазио времена за телефонске контакте у вези са актуелним дешавањима на Косову.

Вучић је потом и истакао да су редовни контакти са представницима УНМИК-а важни за Србију због одржавања континуитета разматрања питања КиМ, као и због редовног информисања о политичкој и безбедносној ситуацији, која је, због потеза Приштине, како се наводи, „подложна беспотребном подизању тензија“.

“Присуство УН, односно УНМИК, као и других међународних мисија на Косову и Метохији, више је него потребно као гаранција безбедности српског народа”, нагласио је председник Вучић и додао да Резолуција 1244 Савета безбедности УН јесте и треба да буде правни оквир међународног безбедносног присуства на КиМ.

Шеф УН на Косову је нагласио да је мандат УНМИК и КФОР јасан, те да су обим и улога ових мисија прецизно одређени и да су и бивши и садашњи Генерални секретари УН – Бан Ки Мун и Антонио Гутереш, од почетка били чврсто привржени спровођењу задатих мисија у складу са свим одлукама УН-а.

Такође, Танин је указао на неопходност наставка дијалога Београда и Приштине, као и на значај свих настојања у правцу конструктивне регионалне сарадње, додаје се у саопштењу.

(Коссев, 07. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print