Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Вучић: Србија не сме да прихвати нон пејпер само због признања али за све остало боље нећемо да добијемо

Фото: Видео принт

Србија нон пејпер не може и не сме да прихвати само због признања, а све остало никад нам неће нико ни понудити, зато је и стављено да нам никад не понуде, казао је Александар Вучић у још једном коментару на нон пејпер из Приштине.

Каже да је претходних дана саслушао све стручњаке који су коментарисали садржај нон пејпера, и установио да, сем једног пензионисаног дипломате, како тврди, нико од њих није прочитао овај документ, укључујући ни саме новинаре.

„Ми унапред имамо став о свему и углавном је тај наш став негативан, а да ништа прочитали нисмо и да народу нећемо да кажемо реалну ситуацију каква је. Такви смо“, каже српски председник.

Као доказ да се нон пејпер није прочитао наводи коментаре о томе да у документу који је објавила приштинска Коха раније ове недеље, наводно није спомињана ЗСО. Вучић наглашава да је читава страница – 5. од 12, колико нон папир садржи, управо о двостепености за Србе.

„Али кога брига, лакше је рећи да ништа нигде не ваља“, додао је.

Каже да је у праву члан српске академије Душко Ковачевић који је у интервјуу за данашњи Курир казао: Велико питање као што је Косово мора да иде на референдум. Пре тога нас чека и промена Устава. То никад неће проћи и нико неће смети да потпише признање Косова, јер ће погинути пре него што се осуши мастило.

„Уради био шта, погинућеш, зато што код нас постоји само не као одговор и унапред знамо зашто је то не, а сутрадан ћемо од државе да тражимо сваку врсту помоћи и подршке и питати се како то држава нема пара“, објаснио је Вучић даље.

Србија свакако не би могла да прихвати нон пејпер само због признање а све остало, никада нећемо добити бољи папир, нагласио је на Фрушкој Гори.

Србија има снажну војску али се не буса у прса
Коментарисао је и питање о најави из Хрватске да ће упетостручити број својих војника у КФОР-у.

„Два на 10“, био му је први коментар.

Каже ипак да Хрватска има снажну армију и војску, да Албанци на Косову нису у таквом капацитету, али имају Бондстил и америчку војску. Међутим, српска војска није слабија ни од једне војске у оркужењу, не рачунајући румунску и мађарску са којима војска иначе сарађује.

Српска војска се убрзано снажи, те сви други нису снажнији од Србије, каже председник.

„Војска је једини гарант мира, нешто што може превентивно да утиче на сваког ко би могао да изврши агресију на нашу земљу“, нагласио је, додајући и да се при том по страни оставља бусање у прса, док се заправо улаже се у економски развој.

„Србија снажи своју армију не да би неког нападала или слала војнике без позива других влада“, такође је казао, уз коментар да неки други могу да крше и резолуције.

Не треба да брине српски народ ни на најава о изградњи базе КБС у Јужној Митровици, јер Србија није „толико слаба ни близу колико је била 1999, или 2008. и 2009“, те да то знају „они који би да се играју ватром“.

Коначно, зато Србија цео фокус усмерава на економски развој и изградњу установа. „Када све то имате, имате и снажнију војску и не морате да бринете“, казао је Вучић.

Бушењем првог шипа са којим је званично започела изградња фрушкогорског коридора у раним јутарњим часовима, пред Васкрс али и на данашњи празник рада, српски председник је честитао празнике.

(Коссев, 01. 05. 2021)

 

Став