Покрет за одбрану Косова и Метохије

Гордан Грлић Радман: У Србији се не признаје хрватски језик и фалсификује историја

Фото: Flickr/Coralie Ferreira

Чињеница да се догодила фрагментација на хрватски и буњевачки језик доказује да се српска политика умешала у питање идентитета Хрвата у Војводини, рекао хрватски шеф дипломатије.

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман критиковао понашање Србије због наводног негирања постојања хрватског језика.

Хрватски портал Индекс наводи да у уџбенику граматике групе аутора „С речи на дела“ за ученике осмих разреда се наводи да српски, словеначки, македонски и бугарски језик припадају групи јужнословенских језика, а да „Хрвати, Бошњаци и неки Црногорци српски језик називају хрватски, босански, бошњачки и црногорски“.

„Морам вам рећи да је то заиста срамотно понашање српских власти“, рекао је хрватски шеф дипломатије.

Несхватљивим сматра понашање земље која је кандидат за чланство у ЕУ, а крши међународни споразум о правима и заштити националних мањина из 2004. чије је одредбе Хрватска у потпуности испоштовала.

„То је изостанак поштовања према хрватској заједници која је у Војводини снажна, јака, богата и која је, ако гледамо историјски, у Војводини аутохтона. То није само непризнавање хрватског језика већ и фалсификовање историје“, рекао је Грлић Радман те додао да се „тамо спомињу српски Дубровник и српска Далмација“.

„То је нечувено и једноставно не можемо то да разумемо“, рекао је министар.

Ради се, поновио је, „о хроничном изостанку поштовања и поштовања према чињеници, према међународној фактографији Хрватске као чланице Европске уније, земље која заиста подржава и стабилност суседа и која свим земљама Западног Балкана жели европску перспективу“, додао је он.

„Чињеница да се догодила фрагментација на хрватски и буњевачки језик доказује да се српска политика умешала у питање идентитета Хрвата у Војводини“, истакао је Грлић Радман.

Према његовим речима, то траје већ дуже, а Хрватска је већ реаговала путем Министарства науке и образовања и дипломатског представништва те је упутила и протестну ноту.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 6. 10. 2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print