Покрет за одбрану Косова и Метохије

Грађани са Севера питају Вучића: Да ли ћете стати иза нас или треба да нас износе у сандуцима?

Фото: Видео принт/Танјуг

„Да ли нашу децу и нас треба да почну да износе у сандуцима са нашег Косова и Метохије да би ви стали иза нас да нас заштитите; Ако ви мислите да нас одбраните и да нас заштитите, ми вас молимо за то; Станите уз свој народ док није касно, да не буде олује, да не буде погрома и да не износимо своју децу у сандуцима“, поручили су грађани са Севера Косова председнику Србије на састанку одржаном у Рашки.

У току је састанак председника Србије са представницима Срба са Косова, након акције Косовске полиције на Северу Косова, током које је дошло до нових сукоба Специјалних јединица и грађана.

Састанку присуствују и министар унутрашњих послова, Александар Вулин, министар одбране, Небојша Селаковић и директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

Вучић је на почетку састанка казао да је био против тога да камере буду укључене, а да је руководство Српске листе инсистирало на томе.

Рекао је да је прихватио њихову жељу и захтев, али и казао да неће моћи да каже све што зна, те да ће се о томе разговарати на неком мањем скупу и без камера.

Састанак је почео обраћањем председника Српске листе, Горана Ракића, и других грађана који су са севера отишли у Рашку, док је Вучић најавио да ће потом покушати да се договоре око тога шта треба да се чини.

Ракић је казао да је затражио да медији снимају данашњи састанак како би „народ чуо истину“ од људи са Севера Косова „који су нападани и на које су пуцали“.

Поручио је да би могао да разуме да Специјалци Србе на Северу „ударали кундацима и газили ногама“, али и да не може да разуме да неко „пуца на голорук народ“.

Ракић је казао да ће, уколико се понови слична ситуација, доћи до „општог отпора – ма шта то значило и у каквом контексту ви то схватили председниче“.

„Бранићемо се свим и свачим расположивим, не знам да ли ћемо успети да се одбранимо, али ћемо се бранити свим средствима расположивим“, казао је Ракић, након чега је уследио громогласни аплауз окупљених.

Председник Србије је упитао окупљене да му кажу како је и на ком месту рањен Србин из Звечана који се сада налази у КБЦ Косовска Митровица.

Један од присутних казао је да је ова особа рањена код Крста у Рудару, а током повлачења Специјалаца.

„Када су се повлачили пуцали су из свог могућег оружја, пуцали су насумице, по кућама, људима. Ранили су дечка поред нас и шта је следеће“, казао је један од окупљених грађана

Више грађана је у међувремену критиковало акције Специјалне јединице Косовске полиције наводећи да Приштина спроводи терор. Грађани су преседнику изнали своја запажања током данашње акције полиције на Северу Косова.

Уз подсећање да ово није први пут да Специјалци из Приштине улазе на Север, грађани су говорили о томе да више не могу да трпе, да су уморни и затражили су од председника Србије да их одбрани.

„Ако ви мислите да нас одбраните и да нас заштитите, ми вас молимо за то, а ако не, ми морамо сами да се бранимо, сатерани смо до ћошка, даље нема“, поручио је још један грађанин са Севера Косова.

„Само желим да Вас питам да ли нашу децу и нас треба да почну да износе у сандуцима са нашег Косова и Метохије да би ви стали иза нас да нас заштитите“, једно је од питања које је постављено Вучићу.

„Да ли ћете ви, господине Вучићу, стати иза српског народа и војни врх, министре Вулине или да ми сами кренемо и организујемо се, као што смо бранили мост месецима, били на барикадама, преживљавали све и свашта…Станите уз свој народ док није касно, да не буде олује, да не буде погрома и да не износимо своју децу у сандуцима“, питали су грађани са Севера Косова.

„Морате да нас одбраните, ми не знамо шта да радимо“, речено је Вучићу, уз констатацију да је председник Србије обећао да ће да пошаље војску уколико један метак буде испаљен.

Свако обраћање пропраћено је аплаузима.

Ускоро опширније…

(Коссев, 13. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print