Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Група за Балкан: Шест стручњака ће помоћи тиму Приштине у дијалогу са Београдом

Фото: Репортери

Група за Балкан је саопштила да уз подршку Владе Норвешке наставља да пружа подршку институцијама Косова у областима креирања политика, реформи везаних за европске агенде и дијалогу са Србијом и навела да ће шест стручњака бити на располагању приштинској делгацији у процесу дијалога, преноси Телеграфи.

До сада ангажовани стручњаци су Бернард Никај, Леон Маљазогу, Роберт Мухареми, Мухамет Мустафа, Ветон Сурои, а очекује се да ће се Бљерим Шаља ускоро придружити групи стручњака. Други стручњаци могу бити позвани и ангажовани у зависности од потреба владе и динамике процеса дијалога, наводи се у саопштењу.

Група за Балкан је 22. априла 2021. године потписала меморандум о разумевању са Владом Косова и амбасадом Норвешке који утврђује модалитете за ангажовање спољних стручњака за процес дијалога са Србијом и друге агенде који се односе на дијалог.

Ангажовани стручњаци пружају стручну и садржајну подршку процесу дијалога а доступни су премијеру, његовом кабинету и потпредседнику владе за европске интеграције, развој и дијалог. Спољни стручњаци немају представничку или руководећу улогу и са њима уговара само Група за Балкан.

(Косово онлајн, 29. 04. 2021/Телеграфи)

Став