Покрет за одбрану Косова и Метохије

Гуцати: Суд у Хагу сарађује са српским ратним злочинцима

Фото: Косово онлајн

Вођа ветерана ОВК Хисни Гуцати, оптужен за ометање правосуђа и застрашивање сведока, изјавио је пред судом за злочине ОВК у Хагу да се противи том суду зато што сарађује са српским ратним злочинцима, преноси Н1.

Сведочећи у своју одбрану, Гуцати је рекао да је то разлог због којег је, заједно са саоптуженим Насимом Харадинајем, новинарима у Приштини, у септембру прошле године, белоданио мноштво поверљивих судских докумената, које им је претходно доставила непозната особа.

Гуцати је, међутим, негирао да је тим поступком нарушио поверљиви статус докумената и запретио сведоцима чија су имена и лични подаци у њима били наведени, како тврде тужиоци.

Оптужени је, у данашњем сведочењу, потврдио да је 7. септембра прошле године пред новинаре у Приштини изнео мноштво докумената хашког тужилаштва и суда, које је претходно непозната особа, коју није видео, донела у Удружење бораца ОВК.

“Мислио сам да ће новинари објавити истину зашто се противимо овом суду. Противимо се зато што смо знали да сарађује са злочинцима Милошевићевог режима. Зато смо то урадили”, рекао је Гуцати у судници.

Тврдио је да су он и Харадинај “хтели да убеде грађане и парламент Косова да овај суд сарађује са српским злочинцима”. Упркос забрани судија, оптужени је у том контексту поменуо име Милована Дрецуна.

“Ми нисмо против правде, него против неправде и зато смо објавили документе”, казао је Гуцати.

На питање браниоца Џонатана Риса да ли прихвата да су он и Харадинај “објавили и растурали поверљиве документе”, Гуцати је одговорио одречно.

Тврдио је да су они пред новинаре само ставили око “4.000 докумената” и рекли – “Добили смо пакет јутрос, ту су документи специјалног суда”.

На браниочево питање, Гуцати је негирао и да је тиме угрозио сведоке, чија су имена, по оптужници, наведена у тим документима.

“Ја никад у животу нисам претио ником, само српским четницима – војсци и полицији”, рекао је оптужени.

Гуцати је тврдио да му намера није била да објави имена сведока, за чију се, каже, заштиту увек залагао и да није очекивао да ће новинари то учинити.

Рекао је, међутим, да суд има “17 сведока колаборатора”, иако је претходно тврдио да су он и Харадинај документе тек овлаш прегледали “јер их није интересовало”, пре него што су их изнели пред новинаре.

Гуцати наставља исказ у своју одбрану.

Оптужница Гуцатија (54), председника Удружења бораца ОВК и другооптуженог Харадинаја (58), потпредседника тог удружења, у шест тачака, терети за “кривична дела против правосуђа – ометање службених лица у обављању службених дужности (две тачке), застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка (две тачке)”.

Та кривична дела, Харадинај и Гуцати су, по оптужници, починили тако што су, на конференцијама за штампу Удружења бораца ОВК у Приштини, од 7. до 25. септембра прошле године, објавили поверљиве документе суда и тужилаштва за злочине ОВК, укључујући и идентитет потенцијалних сведока.

Документе су том удружењу доставиле до сада неидентификоване особе.

Доказни поступак обе одбране требало би, по одлуци судија, да се заврши до 17. јануара, а цео процес до 1. марта.

Гуцати и Харадинај су у притвору Специјалног суда од септембра прошле године, када су их у Приштини ухапсиле снаге Еулекса и пребациле у Хаг.

У првом појављивању пред судом изјавили су да нису криви.

(Н1/Косово онлајн, 06. 12. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print