Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Данас: Ко линчује председника САНУ?

Атмосфера у Србији је толико усијана а друштво поларизовано да је потребна готово надљудска храброст изрећи јавно своје мишљење јер ћете бити жртва таблоида, актуелног режима, цркве, ултрадесничара и различитих милитантних организација и појединаца који ће вас дочекати на нож, сатанизовати и претити.

Кроз „топлог зеца“ данима пролази владика Григорије, због изјаве да жели да окупи младе људе који имају вољу да раде за добробит Србије, а нападима је изложен и председник САНУ Владимир Костић.

Академик Костић је недавно у једном интервјуу поновио свој став о Косову који није нов.

Он је још 2015. године рекао да „Косово де факто и де јуре више није у нашим рукама“ и да то неко „народу мора да каже“.

Ова изјава је тада узбуркала јавност у Србији, а данас чини се још више јер су десничарске организације најавиле протест испред САНУ у суботу, тражећи Костићеву смену и ограђивање Српске академије наука и уметности од ставова овог академика.

Синод СПЦ се већ оградио од изјава владике Григорија називајући их политичким и страначким, иако без објашњења шта је политичко или страначко у жељи да се окупе млади људи који желе да мењању Србију на боље.

Историчарка Дубравка Стојановић оцењује за Данас да у нашој политичкој култури постоји озбиљан дефицит плурализма.

– Овде се од почетка вишепартизма у 19. веку другачије мишљење схвата као нелегитимно, често као издаја. Тада су људе који су другачије мислили звали аустријски измећари, на пример. Кад на то додамо неку врсту националистичког делиријума у коме живимо, где су одређени ставови постали догма која се не сме доводити у питање, постаје јасно зашто су обрачуни тако снажни и зашто се ту удруже и власт и опозиција – каже Стојановић.

„Након скандалозних тврдњи првог човјека САНУ-а Владимира Костића, који је изјавио да је Косово није српско, у суботу 16. јануара заказан је јавни протест испред зграде САНУ-а“, наводи се у позиву за овај протест на којем ће говорити и Владан Глишић, адвокат и независни посланик у Скупштини Србије.

На протесту ће, како наводе, бити упућен позив академицима да се ограде „од антисрпских ставова академика Костића“ и покрену иницијативу за његову смену.

– Суштина протеста је захтев да САНУ заузме став тј. да сазнамо да ли су то лични ставови академика Костића или став САНУ. Мислимо да је време да академици преузму и одговорност а не само да користе привилегије. На пример, став СПЦ се зна: исти је и код покојног патријарха Иринеја и код покојног митрополита Амфилохија, а исти је данас и код владике Григорија и код владике Иринеја бачког. Без обзира што се у многим другим темама разилазе, за све у СПЦ КиМ је део Србије. Било би поштено да нам САНУ каже да ли је за њих Косово и Метохија престало да буде српско, како то тврди њихов председник Костић – каже за Данас Владан Глишић.

Владимир Костић није желео да се оглашава поводом бројних напада и вређања које трпи данима (међу првима га је извређао Арканов син Вељко Ражнатовић), истичући да се у догледно време неће оглашавати.

Међутим, након интервјуа и жестоке реакције дела јавности академик је поручио да су његове изјаве у појединим медијима интерпретиране, па и измишљене.

– Нападају ме да сам подли противник режима, као што неки опскурни манекени патриотизма тврде да ‘радим за Вучића’, рекао је Костић, додајући да је истина само то да је појединац „који се усудио да своје мишљење изговори“.

Он се осврнуо на непријатности и претње које су он и његова породица добијали протеклих година, истичући да су претходни напади, у односу на садашње, били бенигнији.

– Али ако неко ово и чита, нека ми не верује – понављам, биће довољно да саслуша интервју и донесе сопствени закључак, поручио је Костић у недавној изјави за ФоНет.

Тиодоровић: Костић рекао многе истине

– Последњих десетак дана имамо нападе таблоида на владику Григорија и председника САНУ Владимира Костића и ужасавајућа је ствар што не можемо да чујемо мишљење које није прописано од стране владара – сматра академик Душан Теодоровић. Како је рекао гостујући у Новом дану на Н1, иако постоје компетентнији људи за дискусију о Косову, не може да се отме утиску да је много тога што је рекао Костић – истина.

– Ми, држава Србија, потписали смо Кумановски споразум, 2013. Бриселски споразум који је потписао Дачић, у коме пише да ми предајемо наша тужилаштва и судове, нашу полицију, да сви наши грађани треба да имају личне карте Косова и да излазе на изборе и учествују у влади и да председник Србије пише молбу да уђе на Косово. Режим је решио да не призна да је признао Косово, истакао је Теодоровић. Говорећи о владици Григорију, академик је додао да он није рекао ништа страшно и да режим, страхујући да се Григорије не ангажује политички, одговорио ужасним таблоидним нападима.

 

Пише: Катарина Живановић

Извор: Данас

Фото (1): Александар Рокнић; Фото (2): Фото: ФоНет/ Зоран Мрђа

Став