Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Данас: На КиМ у другом кварталу прошле године без посла остало 60.000 радника

На Косову је само у другом кварталу прошле године око 60.000 радника остало без посла због кризе изазване пандемијом корона вируса па економски опоравак није могуће остварити само расподелом буџета за социјалне категорије а без подршке предузећима и радницима погођеним пандемијом, оценили су економски стручњаци.

Наводећи да је Влада Косова уложила напоре да створи програм економског опоравка, универзитетски професор Мухамет Садику казао је да су у тај програм укључени само национални ресурси, док недостају средства Европске комисије, Светске банке и других међународних финансијских институција.

„У овом тренутку, ако желимо дати интегрални одговор на ову ситуацију, морамо имати интегрисани програм економског опоравка заснован на домаћим и страним ресурсима, што се није догодило. Влада Косова је обезбедила кроз систем прерасподеле буџета социјалну помоћ за неке групе, за неке слојеве друштва, али ово је далеко од онога што је Косову потребно“, казао је Садику за приштинску агенцију Kosovapress.com.

Оценио је да је потребно неколико година како би се косовска привреда вратила на ниво пре пандемије корона вируса.

„Ово је једини начин да се Косово одвоји од ове врло неповољне ситуације, увек праћене губитком радних места, банкротом многих предузећа, губитком тржишта, а све ово ће утицати на бруто производ“, рекао је Садику.

Упитан какве промене очекује после ванредних парламентарних избора 14. фебруара, Садику је оценио да је Косову потребно ефикасније и одговорније управљање од досадашњег јер оно по његовим речима, није успело да реши „ниједан од великих проблема привреде и грађана“.

Председник Коморе предузетника Косова, Скендер Краснићи оценио је да ће 2021. година бити „још тежа“ од претходне у економском смислу

„Надам се да ће нове косовске институције, али и ове које су на власти до промене, имати више на уму захтеве предузећа, више ће се координирати са нама, како би подржале пословање, створиле услове за задржавање радних места, јер имамо драстичан пад броја запослених, имамо смањење прихода и предузећа и државе“, рекао је Краснићи.

Навео је да је само у другом кварталу прошле године без посла остало 60.000 радника на Косову.

„Толико је породица изгубило приходе и истовремено нису добили подршку од владе“, казао је Краснићи.

 

Извор: Данас

Фото: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...