Покрет за одбрану Косова и Метохије

Данас: САД шокиране Вучићевим ауторитаризмом, импресиониране Куртијевом демократичношћу

Фото: Џо Бајден (Бела кућа)

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена ће у наставку преговора о решавању косовског проблема више „притискати“ председника Србије Александра Вучића него косовског премијера Аљбина Куртија, како би се дошло до неког компромисног решења.

То каже за Данас незванично представник дипломатских кругова из Вашингтона.

Саговорник Данаса објашњава: “У Вашингтону су импресионирани Куртијевом демократичношћу“, а с друге стране, „шокирани Вучићевим ауторитаризмом“.

Како сазнаје Данас, председнику Србије, естаблишмент САД замера, између осталог, „недостатак смисла за дијалог с политичким противницима, претерану контролу над медијима“, као и „запаљиве изјаве које често дају он и поједини његови сарадници о суседима Србије на Западном Балкану“.

Што се Куртија тиче, тврди се да „ужива подршку Америке у већини политичких сегмената“, иако се сматра „неугоднијим саговорником“ Америке од свог претходника на функцији Авдулаха Хотија. У том контексту, истиче се да „Курти жели оно за шта се залаже и Бајденова администрација – да Косово добије признање од стране Србије“.

Извор листа Данас објашњава да Америка очекује да Курти спроведе обећане реформе, „нарочито оне које се односе на владавину права, укључујући борбу против корупције“, те да „озбиљно рачунају“ и на косовску председницу Вјосу Османи, која „има изузетно добре политичке везе у круговима блиским Бајдену“.

Османи, која се школовала на америчком Универзитету у Питсбургу, је, подсећа Данас, поводом ступања на председничку дужност Џозефа Бајдена, јавно поручила председнику САД:“ На челу наше савезничке државе, Сједињених Америчких Држава, од данас је косовски пријатељ… Желим вам пуно среће на месту председника Сједињених Држава, са снажним уверењем да су Американци направили прави избор и да ће демократија ове државе и даље бити референца за целу планету”.

У Стејт департменту и даље незванично тврде да се Метју Палмер, неће још дуго задржати на позицији заменика помоћника државног секретара у такозваном “европском бироу”, што би значило да ће и бити разрешен дужности специјалног представника за Западни Балкан.

Како објашњава извор Данаса: “Карен Донфрид, која треба да буде именована за помоћницу државног секретара САД за Европу и Евроазију, вероватно ће изабрати нови тим, укључујући специјалног представника за Западни Балкан”. Донфрид је, подсећа Данас, у априлу номинована за функцију у Стејт департменту, и то са места председнице немачког Маршаловог фонда, једног од најутицајнијих тинк-тенкова у Америци.

(Коссев, 22. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print