Покрет за одбрану Косова и Метохије

Данас су ”косовски локални избори”, колективно гласање, велика излазност на Северу

Фото: Коссев

Данас су локални избори на Косову. Биралишта су отворена тачно у 7 часова и затвориће се у исто време увече. На Косову је у току предизборна тишина и трајаће до затварања бирачких места. За разлику од већински албанских средина, у општинама где живе Срби, једномесечна кампања није била посебно видљива. На Северу су избори у сенци две безбедносне и политичке кризе за краће од месец дана. Укупан број оних са правом гласа на Косову је 1.885.448, и овај списак већи је за нешто више од 90.000 нових гласача. Са друге стране, од овог броја, број гласача у четири већински српске општине на Северу је 43.553, што је за 500 више у односу на изборе у фебруару.

17:11 – Изборни процес у школи у Лапљем Селу одвија се без проблема

Изборни процес се у ОШ „Миладин Митић“ у Лапљем Селу одвија без проблема.

Екипа РТВ Ким на терену није уочила веће гужве, нити значајнији одзив гласача у поподневним сатима. И ово бирачко место обезебеђују припадници Косовске полиције.

16.45 – У мултиетничком селу Горњи Ливоч надомак Гњилана избори у приватном објекту

У мултиетничком селу Горњи Ливоч надомак Гњилана избори се одвијају у приватном објекту. За сада теку регуларно, па нису забележене никакве неправилности, јавља РТВ Пулс.

На бирачком списку је 106 бирача српске националости, а до 15 сати је гласало њих 14 или 13,21 одсто уписаних.

16:13 – У месту Рапча у општини Драгаш право гласа има 1.600 грађана

„У месту Рапча у општини Драгаш право гласа има 1.600 грађана. Од тога ће на гласање изаћи око 500 људи, с обзиром на то да добар део становништва живи у дијаспори. Изборни процес се обавља у ОШ ’9.мај’, а до сада је гласало око 200 људи“, казао је Зећир Зурапи за РТВ Ким.

16:08 – ИПЖП-у поднете прве жалбе

Изборно веће за жалбе и представке (ИПЖП) на Косову саопштило је да су политички субјекти поднели прве жалбе због кршења кодекса понашања за данашње локалне изборе.

Муљ Деску (Мул), шеф Секретаријата Одбора за жалбе и представке (ИПЖП), рекао је за Радио Слободна Европа да су до сада пет политичких субјеката поднели жалбе да је прекинута изборна тишина.

„Покрет Самоопредељење поднео је четири жалбе против Демократског савеза Косова (ЛДК), две за општину Приштина, једну за Подујево и једну за Јуник, а једну је поднела Нова демократска иницијатива Косова против Либералне партије Египта“, навео је Деск.

16:00 – ЦИК: Излазност до 15 часова у српским срединама јужно од Ибра 

Излазност у Грачаници је 32,19% или 6.476 лица на основу 97,32% обрађених листића, у Ранилугу 40,34%, у Партешу 36,30%, Клокту 37,93%, Новом Брду 47,19% и Штрпцу 41,85%.

15:40 – Проценти излазности у региону Пећи до 15 часова

До 15 часова на бирачком месту у Гораждевцу гласала је 261 особа односно 19.34% од уписаних 1.349 гласача.

У Осојану је од уписаних 530 бирача до 15 часова гласало њих 125 или 23.59%.

У бирачком центру у селу Црколез у општини Исток од уписаних 872 бирача право гласа искористило је њих 257 што је 29,47%. У том селу где је бирачко место мултиетничко, али на изборе углавном излазе припадници албанске заједнице, док Срби у мањем броју користе право гласа.

У бирачком центру Бича право гласа има 117 гласача. Број оних који су гласали до сада је 11 што је 2.56%, док су у селу Видање право гласа искористила 54 гласача од укупно 391 уписаних на бирачки списак (13.81%), јавио је Радио Гораждевац.

15:18 – Шеф посматрачке мисије ЕУ из К.Митровице: Изборни дан протиче глатко

Шеф посматрачке мисије ЕУ, Лукас Мандл, посетио је данас изборни центар у Косовској Митровици – ОШ „Свети Сава“. Потврдио је да за сада избори протичу глатко, те најавио потпуни извештај ове мисије са препорукама за почетак следеће године.

Каже да за сада изборни дан протиче без проблема, те да нису уочили неправилности.

Цео интервју и видео можете погледати у посебној вести.

15:12 – ЦИК: Излазност на Косову 26,92%, на Северу највише у Звечану

До 15:12 часова на Косову је гласало 26,92%, односно 475.611 гласача на основу 93,70% обрађених листића., управо је саопштено из ЦИК-а.

У Северној Митровици до сада је гласао 9,751 грађанин, што је 55% на основу 100% обрађених листића.

У Зубином Потоку до истог периода изашло је 2,727 гласача што је 45,84% на основу 92,33% обрађених листића.

Звечан, излазност до 15:12 – 3,915, односно 56,91% на основу 100% обрађених листића.

У Лепосавићу изашло 4,525 људи или 46,38%, на основу 76,78% обрађених листића.

14:27 – КП апелује да се поштују мере током избора

Косовска полиција, на основу оперативног плана за локалне изборе 2021. године, апелује на све учеснике у изборном процесу, како на формално укључене, тако и на гласаче да поштују епидемиолошке мере током гласања.

У циљу спровођења мера, контроле се примењују на оне који не спроводе мере против ковид-19, а законске мере су предузете и предузимаће се у континуитету, додаје КП.

13:40 – Гласао председника скупштине Гљаук Коњуфца

Председник косовске скупштине, Гљаук Коњуфца, гласао је данас на Педагошком факултету, преноси Економиа Онлине. Он је након гласања медијима рекао да је данас дан демократије.

„Данас је важан дан демократије, јер ц́е грађани Косова преко слободног и демократског гласања дати легитимиет локалној власт у нашој Републици.“

Оценио је да изборни процес добро протиче и изразио наду да ће се гласање успешно завршити.

13:06 – Приведен бирач из Гњилана

Бирач из Гњилана је фотографисао свој гласачки листић, али је након спровођења до полицијске станице пуштен по редовној процедури.

Портпарол полиције у региону Гњилана Исмет Хашани рекао је за Косова Пресс да ова станица покрива седам општина, те да је идентификовала само ову неправилност.

12:51 – Радонићи: Изборни дан протиче без проблема

Председник Централне изборне комисије Косова, Крешник Радоњићи, изјавио је да изборни процес за сада протиче без проблема и већих направилности.

“За сада све иде према плану и нема већих неправилности, такође ми смо посвец́ени поштовању свих антиковид мера које су на снази. Што се тиче прелиминарних резултата, очекујемо да резултати буду објављени у 19:30, даље ц́емо видети када можемо дати ажуриране прелиминарне резултате”, изјавио је Крешник за РТК2.

12:48 – Ђиакоби обишао гласачки центар у Грачаници

Нешто иза поднева гласачки центар у ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници обишао је вршилац дужности отправника послова Мисије САД на Косову, Николас Џеј Ђиакоби. Он је обишао бирачки центар и разговарао са члановима бирачких одбора.

„Дошли смо да се уверимо да су избори слободни и фер. Ово је више неформални мониторинг, а ЕУ има већу посматрачку мисију, као и неки други. Наш циљ је да се уверимо да сви на Косову имају шансу да се њихов глас чује, што је заиста важан део демократије. Сви говоре како су парламентарни избори важни, али реалност је, и ми то говоримо у САД, да је наша политика локална“, рекао је он, преноси РТВ Ким.

12:47  – У Штрпцу гласао Далибор Јевтић

У Штрпцу је данас гласао Далибор Јевтић, кандидат Српске листе за председника ове општине.

Јевтић је изразио наду да ће избори протећи у најбољем реду, посебно што се тиче здравља људи.

12:45 – Кандидат за градоначелника Лепосавиц́а испред Српске листе Зоран Тодиц́ гласао је у средњој школи у овом месту

„Сви који имају право гласа имају ту могућност да изаберу своје представнике који ће их представљати у периоду који је испред нас. Наравно најбитније је да се овај изборни процес да се обави и заврши на најбољи могући начин, да све протекне у најбољем могућем реду“, навео је он, преноси РТВ Ким.

Избори у Лепосавићу протичу у најбољем реду, а присутна су и три тима посматрача ЕУ.

12:39 – Гласачи у К.Митровици се надају, али не верују да ће доћи до промена

Грађани Косовске Митровице имају подељена мишљења о ономе шта ће се догодити након данашњих локалних избора. Ипак, већина од оних са којима смо јутрос разговарали су песимисти. Док поједини верују у позитивне промене, други немају никаква очекивања од избора. Тврде да „не верују себи, а тек другима“, а поједини и да су изашли на изборе само како би „испоштовали процедуру“.

Цео текст прочитајте у посебној вести.

12:08 – Гласали Османи и Курти 

Косовска председница, Вјоса Османи, искористила је данас своје бирачко право на Техничком факултету у Приштини, где је око поднева гласала за избор градоначелника и ново општинско руководство.

Након гласања позвала је грађане да изађу у великом броју на биралишта, истовремено истичући да морају водити рачуна о антиковид мерама које су на снази.

Косовски медији јавили су у међувремену да је гласање данас у Приштини обавио и косовски премијер, Аљбин Курти.

12:01 – Шеф канцеларије ЕУ на Косову прати процес гласања

Шеф Канцеларије Европске уније на Косову, Томаш Суњог, прати процес локалних избора на Косову, преноси Економиа Онлајн.

Током посете бирачком месту у школи „Исмаиљ Ћемаиљи“ у Приштини, рекао је да су избори важни за демократију и говорио о томе како протиче изборни дан на Северу Косова.

„Раније смо одредили један број дугорочних посматрача за српске општине и данас ц́емо послати посматраче који ц́е остати крац́е. Наравно, требало би споменути и бројне међународне организације које помажу. Такође, и многе амбасаде које нису део ЕУ. За мене је веома важно да постоји добар напредак у свим општинама. Наравно, српске општине су део Косова, део демократије, па учествују на изборима. Општине су део косовског система”, рекао је Суњог.

11:47 – Демократија на делу са 120 посматрача

Невладина организација Демократија на делу прати изборе са својих 120 посматрача. За сада нема никаквих неправилности, каже за РТВ Ким члан посматрачке мисије Марко Трајковић.

„Нису примећене никакве нерегуларности од отварања бирачких места. Имамо 120 посматрача на целом Косову, радимо у смањеном капацитету, што се тиче посматрача у српским срединама такође је то мањи број него претходних година, имамо укупно петнаест посматрача у српским срединама“, казао је Трајковић.

11:11 – ЦИК : Излазност до 11х – 8,29%

До 11 часова гласало је 8,29%, односно 147.780 гласача, управо је саопштено из ЦИК-а.

Што се тиче општина на Северу, највећа је излазност у Северној Митровици 30,96%, затим у у Звечану 29,42%, у Лепосавићу 19,9%, и у Зубином Потоку 15,50%.

У Северној Митровици гласало 5,486 људи – обрађено 100%,  Зубином Потоку 926 – обрађено 94,07%, у Звечану гласало 2,024 – обрађено 100% и Лепосавићу 1.899 – обрађено 75,2%. 

Излазност у Грачаници је 13,16%, у Новом Брду је 15,75%, у Ранилугу 12,04%, Партешу 10,53%, Клокоту 9,22%, Штрпцу 12,65%.

11.06 – Сува Река: Ухапшена једна особа због ометања избора

У општини Сува Река ухапшена је једна особа због ометања изборног процеса, саопштено је из Специјалног тужилаштва Косова, преноси Коха.

Ова особа је приведена по налогу државног тужиоца јер је, како се наводи, прекршила члан 214. Кривичног законика.

Осумњичени је ометао гласање, нарушавајући мир а разбио је и флуоресцентно светло којим се проверава да ли је неко већ гласао. По налогу државног тужиоца приведеном лицу је одређен притвор.

10:20 – Клокот: Четири особе ухапшене синоћ због куповине гласова

Државни тужилац у сарадњи са Косовском полицијом саопштио је да су синоц́ у касним сатима у Клокоту ухапшене четири особе, са иницијалима А.Д, М.К, А.Т. и Џ.Б., у вези са изборним процесом и сумња се да су починили кривична дела „Кршење слободног одлучивања бирача“ из члана 210. КЗРК -а и „Давање или примање мита у вези са гласањем“ из члана 212. КЗРК.

Према извештају, четворица осумњичених који су ухапшени по налогу државног тужиоца послати су у притвор на 48 сати.

10:36 – Локални избори у Лепосавићу за сада протичу без проблема 

За место градоначелника надмећу се Зоран Тодиц́ из Српске листе и Шакир Хетеми из Демократске партије Косова.

У овој општини има 25 бирачких места у 18 бирачких центара, а право на гласање има 12.707 грађана.

Како преносе локални медији, гласање за сада протиче у најбољем реду.

10:33 – Изборни дан и у Партешу протиче без проблема

У Основној школи Доситеј Обрадовић на два бирачка места право гласа има 1.472 бирача.

У Општини Партеш-Пасјане право гласа има 4.579 грађана. Гласа се у три бирачка центра у којима има укупно седам бирачких места.

Грађани на овим избориима бирају ново општинско руководство, председника и скупштинске одборнике. Немају превелика очекивања, али се надају бољим данима, преноси РТК2.

10:18 – Атић на гласању у Бошњачкој махали, чека у реду за гласање

Кандидат за градоначелника Северне Митровице испред више албанских странака, Ерден Атић, нешто после 10 часова стигао је у бирачки центар у Бошњачкој махали.

Недуго затим, Атић је и обавио своје грађанско право.

Кандидат испред више албанских странака, уредно је стајао у реду са осталим гласачима.

10:15 – У Звечану гласао одлазећи градоначелник

Одлазећи градоначелник Звечана, Вучина Јанковић, обавио је гласање овог јутра у Звечану, јавља РКП.

10:13 – Расељени организовано на гласање

Аутобусима из Београда, Ниша и Крагујевца, као и приватним превозима, расељени са Косова, уз помоћ Канцеларије за КиМ, организовано од синоћ крећу ка Косову како би дали свој глас на данашњим локалним изборима, преноси ТВ Пинк.

Више десетина грађана кренуло је пут Косова, како би подржало свој народ и искористило своје гласачко право.

09:50 – До 9.00 у Северној Митровици гласала 2.672 гласача

До 9 часова у бирачким центрима у СТШ „Михаило Петровић Алас“, ОШ „Свети Сава“ и у Медицинској школи у Северној Митровици, гласало је 2.672 гласача, преноси РКП.

Очекују су информације за остале бирачке центре, односно бирачка места у овој општини.

09:47 – ЦИК забранио менаџерима бирачких центара изјаве за медије

Централна изборна комисија је забранила управницима бирачких центара да говоре за медије, преноси Косова Пресс.

Сат и по након отварања бирачких места у Гњилану, ОИК је обавестила менаџере да не коментаришу изборни процес, изјавИла је управница бирачког центра у школи „Тхими Митко“, Севдије Садику.

Председавајуц́и ОИК у Гњилану, Ферид Шабани, потврдио је да је ЦИК одлучио да менаџери не треба да се оглашавају за медије. Навео је да разлог за ту одлуку није познат.

09:42 – Грачаница: Одлазећи градоначелник обавио гласање

Одлазећи градоначелник Грачанице, Срђан Поповић, пристигао је на бирачко место у ОШ „Краљ Милутин“ са десетак сарадника и двојицом кандидата за одборнике, преноси РТВ Ким.

Убрзо су сви испунили грађанску дужност.

09:21 – Харадинај гласао у пратњи супруге

Лидер ААК, Рамуш Харадинај, искористио је своје право гласа заједно са својом супругом Анитом Харадинај.

Они су гласали у средњој школи „Али Соколи“ у Приштини. Након гласања, Хардинај је позвао грађане да изађу на изборе.

Додао је да гласају и да не остављају гласове код куће, преноси Газета Еxпресс.

09:19 – Стојановић гласао у Грачаници

Самостални кандидат за градоначелника Грачанице, Бранимир Стојановић, гласао је нешто после 9 часова у бирачком центру у ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници, јавља РТВ Ким.

09:17 – Звечан: Гласање обавили Миловић и Пантовић

Кандидат Српске листе за градоначелника Звечана Драгиша Миловић гласао је у бирачком центру у Звечану, јавља репортерка Радија Контакт Плус.

Гласала је и самостална кандидаткиња за градоначелницу Звечана Слађана Пантовић.

09:10 – Арсенијевић и Милуновић стигли на гласање

Кандидат за градоначелника и одборника из ГИ Српски опстанак, Александар Арсенијевић и Душан Милуновић, стигли су на гласање у Основну школу Свети Сава у северном делу Митровице.

Двојица кандидата појавили су се на гласање са прелепљеним фластером преко уста на којима је писало: „СТИЦКЕР“.

Након што су обавили гласање, обратили су се медијима. На самом почетку обраћања поменули су да су током гласања приметили неправилности, али и поручили да ће тиме позабавити након избора.

Перформансом са стикерима желели су да симболично пошаљу поруку грађанима, да треба да се ослободе сваке врсте страха и да слободно воде свој живот.

„Скидањем наших стикера је само вид да су стикери већ дуго на устима српског народа на северу Косова и Метохије и самном тим, хтели смо да дамо на значају да смо управо ми наше стикере скинули и проговорили, да охрабримо друге да исто ураде“, поручио је Арсенијевић.

Кажу да су данас часно обавили своју дужност, а када је у питању кампања поручују да је била оптерећена ванредним дешавањима.

09:04 – Амбасада САД у Приштини: Одлуке градоначелника утичу на свакодневни живот

Амбасада САД у Приштини позвала је грађане Косова да искористе прилику да обаве гласање, како би се њихов глас чуо.

„Општински лидери су важни. Њихове одлуке, било да је давање приоритета школама, радовима на путевима, јавном превозу, прикупљању смец́а или другим пројектима, утичу на квалитет вашег живота сваког дана. Не пропустите прилику да се ваш глас чује“, порука је амбасаде САД у Приштини поводом данашњих избора на Косову.
08:46 – Отворена бирачка места у Ораховцу и Великој Хочи

Отворена су бирачка места у Ораховцу и Великој Хочи, а Срби ће гласати у просторијама ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Ораховцу и просторијама ОШ „Светозар Марковић“ у Великој Хочи, преноси РТВ Ким.

08:43 – Данас гласају и затвореници

Гласање ц́е се данас одвијати и у косовским поправним установама, где се тренутно налази 1.637 затвореника.

Портпарол Косовске поправне службе, Фљорент Гаши, рекао је да ц́е се они побринути за стварање простора и несметано одвијање процеса у координацији са Централном изборном комисијом. Бирачке спискове и материјале обезбедиц́е ЦИК.

08:30 – Ељези: Сва бирачка места отворена на време

Централна изборна комисија (ЦИК) објавила је да су сва бирачка места на Косову овог јутра отворена на време. Портпарол ЦИК-а, Ваљмир Ељези, рекао је да је број бирачких места на којима је почео процес гласања 883 са укупно 2.477 бирачких места.

ЦИК уједно позива све грађане са правом гласа, да остваре своја уставна права, право гласа и излазак на гласање.

Такође, у овом првом сату почетка процеса гласања, обавештавају све бираче да на веб страници ЦИК-а (ккз-кс.орг), апликација наставља са радом, а путем ње сви грађани могу пронаћи своје бирачко место.

Ељези је најавио да ће током данашњег дана, ради редовног информисања о излазности и напретку изборног процеса, ЦИК одржати конференције у 11:30; 15:30 и 19:30. За пету и коначну конференцију, поводом објављивања прелиминарних резултата, ЦИК ће благовремено обавестити јавност.

08:22 – Бирачка места у српским срединама у Пећи, Истоку и Клини отворена на време

У срединама где живи српска заједница у региону Пећи отворена су на време. У селима Бича и Видање гласање је почело у седам часова, преноси Радио Гораждевац.

У највећем повратничком селу Осојане, у општини Исток, бирачко место је отворено такође на време, где су само десетак минута касније пристигли су и први бирачи.

У региону Пећи првих сат времена гласања протекло је у најбољем реду, јавља овај медиј.

08:17 – Радојевић и Ракић позвали грађане да остваре своје гласачко право

Након што су остварили своје гласачко право, председник Српске листе, Горан Ракић и тренутни као и кандидат за новог градоначелника Северне Митровице, Милан Радојевић, обратили су се медијима испред Техничке школе.

И један и други званичник казали су да при отварању бирачких центара није било никаквих проблема, и за сада све протиче у најбољем реду.

Обојица су позвали грађане да остваре своје бирачко право.

Целе изјаве градоначелника као и председника Српске листе, моћићете да погледате на нашем порталу после 19.00, односно након затварања биралишта.

08:11 – Гласање почело на време и у општини Ново Брдо

Како јавља репортер РТВ Пулс, у бирачком центру 1415 у ОШ „Петар Петковић Његош“ у Горњем Кусцу, гласање је почело тачно у седам часова, а изборни материјал је достављен благовремено.

У овом бирачком центру гласају мештани Кусца и села Мелце и Косача.

У бирачке спискове у овој општини са српском већином регистровано је 9.367 бирача. Међу првима су гласали запослени у Здравственом центру Гњилане.

08:08 – У Доњој Гуштерици гласала Љиљана Шубарић

Кандидаткиња Српске листе за градоначелницу Грачанице, Љиљана Шубарић, гласала је на гласачком месту у ОШ „Кнез Лазар“ у Доњој Гуштерици, јавља новинарка РТВ Ким са лица места

Гласачко место у ОШ „Кнез Лазар“ у Доњој Гуштерици отворено је на време.

08:02 – Гласао председник Српске листе 

Председник Српске листе, Горан Ракић, гласао је тачно у 8 часова на једном од бирачких места у Техничкој школи у Северном делу Косовске Митровице.

Одмах затим уз њега је гласао и градоначелник, а уједно и нови кандидат за градоначелника Северне Митровице, Милан Радојевић. 

Гласање су обавили и потпредседник Српске листе, Игор Симић, као и председник привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, и више десетина грађана.

07:50 – Српска листа – традиционално колективно гласање

Фото: КоССев
07:51 – Гласање у Техничкој школи

 

 

07:45 – Код Техничке школе присутан велики број медија

Испред највећег бирачког центра у Северној Митровици, приметан је већи број медија, како локалних тако и из Београда, а ту је и велики број албанских односно косовских медија.

07:42 – Полиција обезбеђује гласање у Техничкој школи

Испред Техничке школе у Северној Митровици налазе се два полицајца, која надгледају и обезбеђују ток гласања.

07:40 – Грачаница: Гласање на време почело у свих 30 бирачких места

И јужно од Ибра јутрос је почело гласање на локалним изборима, за градоначелнике и општинске парламенте.

Гласање протиче без проблема у свих 13 бирачких центара и 30 бирачких места.

07:20 – Димитријевић: У Северној Митровици свих седам бирачких центара отворено на време

Свих седам бирачких центара и 23 бирачка места у Северној Митровици је отворено на време,  казао је за КоССев председник Општинске изборне комисије, Слободан Димитријевић.

Отварање центара је, како је казао, протекло без проблема.

Димитријевић додаје да су за гласање потребна косовска документа, а услед техничких проблема због којих грађани нису могли да продуже или изваде своја документа, за гласање ће важити чак и документа истекла у последњих 6 месеци.

Након заврсетка гласања у Северној Митровици, сви гласови се доносе прво у Техничку школу, а потом се шаљу у Центар за пребројавање гласова у Косову Пољу, казао је Димитријевић.
07:20 – Отворена бирачка места у Медицинској школи

Бирачки центар у Медицинској школи у Северној Митровици отворен је у 07.00.

Први гласач у овој школи гласао је у 7.05, јавља репортер Радио Контакт Плус-а.

07.15 – Бирачка места отворена и у Звечану

У 7.00 отворена су бирачки центри и у Звечану.

Први гласач гласао је у бирачком центру у Звечану, у Основној Школи „Вук Караџић“, одмах по отварању, јавља репортер Радија Контакт Плус.

07:13 – Гораждевац: Грађани гласају у ОШ „Јанко Јовићевић“

У Гораждевцу грађани могу да гласају на бирачком месту у Основној Школи „Јанко Јовићевић“. Ово је једино бирачко место у српским срединама у општини Пећ, јавља Радио Гораждевац.

У Истоку се у српским срединама гласа на два бирачка у повратничком селу Осојане и у Црколезу. Повратници у општини Клина имају два бирачка места у селима Видање и Бича а у самом граду још два бирачка места на којима су председавајући комисија из српске заједнице.

07:10 – Бирачки центар у ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници отворен на време

Бирачки центар у ОШ „Краљ Милутин“ у Грачаници отворен је на време, тачно у 7.00. Полако пристижу и први гласачи, преноси РТВ Ким.

Биралиште обезбеђују припадници Косовске полиције. Право гласа у овом бирачком центру у Грачаници имају 7.393 гласача на осам бирачких места. На територији општине Грачаница право гласа има 20.671 бирач у 13 бирачких центара на 30 бирачких места.

7:04 – С.Митровица: Бирачки центар Техничка школа отворен за гласање

Тачно у 7.00 бирачки центар у Техничкој школи „Михајло Петровић Алас“ је отворен, а одмах затим ушли су и први бирачи.

У време отварања бирачког центра није било присутно много људи, али је само 5 минута касније испред ове школе пристигао већи број људи.

На улазним вратима школе налази се лице које поседује код себе средства за дезинфекцију и који је задужен да тиме дезинфикује сваког бирача који ту улази.

Грађани углавном носе маске. Они који их немају, њима их на улазу додељују радници задужени за праћење примене епидемиолошких мера током гласања.

ЦИК је предвидео да се гласање обавља уз заштитне мере у пандемији – ношење заштитних маски, физичку удаљеност од два метра испред улаза у бирачко место и на самом бирачком месту, те дезинфекција руку на улазу и изласку са бирачког места.

Од бирача се на бирачким местима нец́е тражити доказ да су вакцинисани, но то неће важити за чланове бирачких одбора и посматраче.

Такође, мера забране кретања од 22 часа до 5 часа неће важити од 16. до 18. октобра за сва лица која су званично ангажована на организацији и спровођењу изборног процеса.

Статистика

На изборима учествује укупно 5,364 кандидата, од чега је 166 за градоначелнике и 5,198 кандидата за одборнике скупштина општина.

У десет општина са већински српским становништвом, учествује 26 кандидата за градоначелнике, 18 српских и 8 албанских.

Укупан број бирача је 1,885,448, што је 90,586 бирача више у односу на ванредне парламентарне изборе с почетка ове године – 14. фебруара.

Гласање поштом обављало се месец дана од 15. септембра до 15. октобра, а 15,532 гласача квалификовало се за гласање овим путем. Ради се о грађаима који живе ван Косова. Иначе, 3,320 пријава је одбијено током перода пријављивања (10. јула и завршио се 18. августа 2021), јер нису задовољиле законске критеријуме.

Број нових бирача који ц́е први пут гласати је 41,012, од којих је 24,697 пунолетно након последњих избора, као и 8,937 бирача за које се сматра да су уписани по први пут у централни матични регистар након фебруарских избора. Нови гласачи је и 7,378 људи којима су издата косовска документа после 14. фебруара, а који су били уклоњени са бирачког списка због тога што су имали УНМИК-ова идентификациона документа.

Такође, број оних који су услед смрти одстрањени са бирачког списка након 14. фебруара је 18,252. Такође, постоји и 1,158 људи који су се одрекли косовског држављанства и уклоњени су са бирачког списка.

Укупан број бирачких центара је 883 са укупно 2,477 бирачких места.

Сто посматрача Изборне посматрачке мисије Европске уније (ЕУ ЕОМ) прате изборе – гласање и пребројавање гласова. Ту су и други посматрачи.

Север

Што се Севера тиче, у све четири општине, укупан број бирача је 43,553, за КоССев је потврдио директир НВО „АЦДЦ“ која прати и данашње изборе – Душан Радаковић. На овим изборима, у односу на последње изборе у фебруару, бирачки списак се увећао за 500 нових гласача.

Према подацима ове организације у Северној Митровици је регистрован 17,721 гласач, Лепосавићу 12,707, Звечан има 6,897 и Зубин Поток око 6,443.

Они ће гласати на 74 бирачка места: У Северној Митровици – 23, Лепосавићу – 25, Зубином Потоку – 14 и Звечану – 12.

Ова бирачка места биће организована у 44 бирачка центра – Лепосавићу – 18, Севеној Митровици – 7, Зубином Потоку – 12 и Звечану – 7.

Српска листа је јуче на дан изборне тишине одржала конференцију за медије. Медијима се обратио председник Српске листе и министар у косовској влади Горан Ракић, уз присуство тројице градоначелника са Севера и кандидата за градоначелника у Звечану. Зашто су оодржали конференцију на дан изборне ћутње и шта су рекли, објавићемо нако истека изборне тишине.

Почетком и пред крај предизборне кампање на Северу је два пута избијала политичка и безбедносна криза.

Тринаестодневна блокада магистралних путева код Јариња и Брњака од стране Срба и боравак специјалних јединица косовске полиције како би се 20. септембра спровела одлуке косовске владе о реципроцитету, односно увођењу ПРОБА таблице за возила са српским таблицама завршила се договором у Бриселу, односно потврдом да се уводе налепнице.

Друга криза је избила ове недеље када је Косовска полиција на 26 локација широм Косова спровела акцију, званично потврђену – као борбу против шверца, од чега је покушала да то изведе на 9 локација у Косовској Митровици и Звечану, али је успела да то учини на само једној. Након побуне локалних Срба када је вршен претрес апотеке коју држи Албанац који се такође налазио на листи осумњичених кријумчара, дошле су поново јединице специјалне полиције и демонстранти су се сукобили са њима. Најтеже је било у Звечану где је ватреним оружјем рањен Срећко Софронијевић.

 

(Коссев, 17. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print