Покрет за одбрану Косова и Метохије

Данас је Курбан Бајрам

Фото: Коссев

Вест је ажурирана

Верници исламске вероисповести данас прослављају Курбан бајрам. Празник носи име по приношењу жртви – курбану (овца, говече), што је, како верују ови верници – вид приближавања Богу. Курбан бајрам почиње у уторак увече и траје до суботе 24. јула и везан је за обред Хаџа, који је један од пет основних дужности муслимана.

Косовски муфтија Наим Трнава, уочи Курбан-бајрама, честитао је муслиманским верницима овај празник, и позвао грађане да поштују мере против коронавируса.

Трнава је казао да карактерише клање курбана и обављање хаџа, додајући да се нада да ће верници следеће године имати прилику да оду у Меку и Медину.

„Духовно осећамо мирис тих места и надамо се да ћемо следеће године бити тамо.“, казао је муфтија.

Према његовим речима празник Рамазанског Бајрама заснован је на жртви, једнакости, солидарности и доброти.

Честитке стижу и од српских и косовских политичара.

Вучић: Да Бајрамске празнике прославите у духу традиције и обичаја, делећи радост са својим најдражима, пријатељима и суседима

Председник Србије, Александар Вучић, честитао је Курбан бајрам реис-ул-улеми Исламске заједнице Србије и главном муфтији Исламске заједнице у Србији Сеаду Нусуфовићу и свим верницима исламске вероисповести и пожелео да празник проведу у срећи, миру и благостању.

„Желим да Бајрамске празнике прославите у духу традиције и обичаја, делећи радост са својим најдражима, пријатељима и суседима“, навео је Вучић у честитки и пожелео да порука Курбан Бајрама буде „надахнуће за снажење истинских вредности љубави, мира, толеранције и суживота“, поручио је српски председник.

Курти: Жртвовањем са залагањем и надом, солидарношћу и љубазношћу, учинићемо Косово просперитетнијим друштвом

Косовски премијер, Аљбин Курти честитао је свим верницима празник.

„Жртвовање учињено у доброј намери радује наша срца. Нешто изгубимо, али много добијемо. Ово је порука овог празника, који има још више значења за народе попут нас, дакле не велике и не богате. Нашем заједничким жртвовањем, са залагањем и надом, солидарношћу и љубазношћу, учинићемо Косово јачом државом и просперитетнијим друштвом“, поручио је Курти у честитки на Фејсбуку.

Подсетио је и на то да је ово друга година како се празник прославља у условима пандемије, али да је на Косову како је казао ове године мирније, а да су мере ублажене захваљујући масовној вакцинацији.

„Дакле, Курбан-бајрам можемо славити по традицији, са породицом и пријатељима, али ипак одржавати хигијену и социјалну дистанцу, јер има места на свету где се пандемија враћа. Још једном честитам вама, вашим породицама, Курбан-бајрам!“, навео је косовски премијер.

Османи: Празници попут Бајрама показују људску солидарност

Косовска председница Вјоса Османи казала је да овакви празници показују солидарност међу људима.

„Нека овај празник жртве донесе доброту и просперитет вама, вашим породицама и рођацима. Пре свега, донесите здравље и просперитет за добре дане, мир и солидарност међу људима.

Срећан празник Курбан-бајрама!“, поручила је у честитки косовска председница, Вјоса Османи.

Харадинај традиционално уз посластице обележио Бајрам

И овог пута, сада већ традиционално бивши косовски премијер Рамуш Харадинај наставља са послужењем слаткиша. Он је у насељу где станује слаткишима „почастио“ припаднике Косовске полиције али и грађане.

Празник је честитао свим верницима а „велику захвалност изразио свима онима који су одговорни, полицији, војсци, лекарима и медицинским сестрама“.

Патријарх честитао Курбан-бајрам: Празници да буду поводи да се зближавамо

Патријарх српски Порфирије честитао је свим муслиманима велики исламски празник Курбан-бајрам, и пожелео да овај празник проведу у здрављу, миру и љубави.

„У духу неговања добрих међуверских и добросуседских односа честитамо свим муслиманима велики исламски празник Курбан-бајрам“, наводи се у честитки патријарха српског.

Патријарх је рекао да се тим празником муслимани широм света сећају жртве праоца Аврама, а својим обичајима указују на значај милосрђа, добротољубља и човекољубља, саопштено је из СПЦ.

„Нека прославе наших верских празника буду поводи да се једни са другима упознајемо и зближавамо како би на достојан начин посведочили да смо потомци истих прародитеља“, навео је Порфирије.

Петковић: Нека Курбан-бајрам буде надахнуће које ће нас подстаћи да будемо саосећајнији и великодушнији према ближњим и онима којима је помоћ потребна

У име Канцеларије за Косово и Метохију и своје име старешинству и свим грађанима исламске вероисповести на Косову и Метохији и у осталим деловима Србије, празник је честитао и директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

Каже и да дух овог празника, увек и изнова нас подсећа на свевремене вредности заједништва, солидарности, човекољубља и доброте.

„Данас, када изазови широм света на озбиљан тест стављају хуманост и добра дела, осећања пријатељства и братске љубави, нека нам Курбан-бајрам буде надахнуће које ће нас подстаћи да сви заједно будемо саосећајнији и великодушнији према ближњима, посебно према онима којима је наша помоћ потребна – према болеснима, немоћнима и сиромашнима“, поручује Петковић у честитки.

Омбудсман у Србији честитао Курбан-бајрам

Заштитник грађана, Зоран Пашалић, честитао је  Курбан-бајрам са жељом да предстојећи верски празник проведу са својим најмилијима у миру, здрављу и у духу обичаја.

„Међусобно поштовање, разумевање и толеранција су вредности које Курбан-бајрам негује и промовише, и то су оне традиционалне вредности које данас сви треба да чувамо и негујемо“, поручио је Пашалић у честитки.

Честиткама су се прикључила и представници међународне заједнице.

Амбасада САД у Приштини: „Бајрам Шериф Мубарек Олсун“

Амбасада САД у Приштини је на Твитеру уз традиционалну поруку „Бајрам Шериф Мубарек Олсун“, пожелела свима који на Косову славе овај празник да га прославе са породицама у здрављу, радости и у миру.

Честитка стиже и од британског амбасадора у Приштини, Николаса Ебота.

Он је пожелео срећан Курбан бајрам свим муслиманима на Косову и широм света који данас славе.

„Нека овај празник донесе вама и вашим породицама здравље, мир и просперитет“, поручио је Ебот у честитки на Фејсбуку.

Такође, честитка стиже из амбасаде Италије у Приштини, верницима су пожелели „спокојан и благословен“ Бајрам.

 

(КоССев, 20.7.2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print