Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Даница и Филип Карађорђевић: О ситуацији Срба на Косову треба стално да се сведочи

Филип и Даница Карађорђевић у Призрену (Фото: Фејсбук)

Боравак на Косову оставио је снажан утисак на нас. Косово је импресивно, посебно. На њему може да се додирне историја.

Да се осети колико је ту проткано драме и љубави у исти мах. Човек је тамо обузет емоцијама. Усхићење је још веће, када се зна колики значај оно има за српско духовно и национално биће. Тешко је све то речима описати. Ништа не вреди док се не осети уживо, док се не виде иконе и буде у средишту средњовековне културе, идентитета и корена српског народа. Све то оставља велики траг на посматрача. Спаљени и срушени манастири дубоко повређују, заболе, задиру у болне делове наше колективне прошлости коју сви носимо у генима.

То, у даху, за “Новости”, преносе принц Филип (39) и принцеза Даница (34) Карађорђевић, који су пре неколико дана, непосредно пред Васкрс, обишли светиње призренског и ораховачког краја. Млади принчевски пар присуствовао је и литургијама у манастиру Светих архангела, задужбини цара Душана, и у Цркви Богородице Љевишке, обишли су призренску Богословију светих Кирила и Методија, посетили Велику Хочу, Ораховац и манастир Светих Козме и Дамјана у Зочишту. Дочекани су оглашавањем звона Саборног храма Светог Ђорђа у Призрену, који су дар Филиповог чукундеде краља Петра Првог. Ова црква је, као и многе друге, била потпуно уништена 1999, а сада је обновљена.

“Највише смо остали у Призрену. У недавно обновљеној Богословији смо се упознали с условима у којима функционише једна од најзначајнијих образовних установа СПЦ, која ће у мају да обележи 150 година постојања. Има доста ђака, који сад нису ту због здравствене ситуације. Дочекао нас је јеромонах Исидор, заменик ректора Богословије. Мирно је, на срећу. Имали смо и пријатну шетњу Призреном”, истиче принцеза Даница.

Карађорђевићи су се поклонили и жртвама отетих и убијених у Ораховцу од 1998. до 2000. на споменику подигнутом у сећање на њих. Окупили су се у цркви Успења Пресвете Богородице, а дочекао их је велики број деце.

 

Filip i Danica Karađorđević u Orahovcu
Филип и Даница Карађорђевић у Ораховцу (Фото: Фејсбук)

 

“Одрастају у веома тешким условима”, наглашава наша саговорница.

“Њихов живот представља стално подсећање на историју и жртве које су поднете. Тај мали број људи који су остали чувају оно што је најважније у нашем колективном идентитету. Врло храбро и стоички то износе на својим плећима. Њима је подршка најважнија.

Принцу Филипу одлазак је био значајан да би још ближе спознао своје порекло. Био је, већ, на Косову, 2010. на хијеротонисању почившег патријарха Иринеја.

“Косово је магично место. Манастири и цркве које смо посетили су духовно и културно биће српског наслеђа. Они су уједно и светско богатство. Због тих манастира и цркава на Косову, свих тих културних споменика који сведоче о вековној присутности Срба, Косово ће увек бити срце Србије”, каже принц Филип.

Неки манастири су обновљени, други још видају ране, а страни војници их чувају од нових напада и оштећења.

“Богородица Љевишка, вршњакиња париске катедрале Нотр Дам, један од најлепших и највреднијих средњовековних споменика СПЦ, под заштитом Унеска, ограђена је жицама. Била је уништена и спаљена, сад је релативно очишћена, али нема ни струје, ни грејања. Неке иконе су рестауриране, а један део цркве је обновљен”, преноси Даница.

Посетом Пећкој патријаршији завршили су боравак на Косову.

“Било је пуно освајача, али је сачувано сећање на најславније и тешке тренутке српске историје у вековном седишту српских патријарха, где се више од седам векова чува богата уметничка и црквена баштина”, истиче српска принцеза.

Одласком на Косово желели су, кажу, да пруже подршку српској заједници, да се упознају с народом и да тиме подстакну и друге да оду и посете их. Одушевила их је и природа, призори Метохије, Шар-планина. Свугде где су се појавили, истичу, фантастично су их примили. Ишли су без пратње и протокола, јер су хтели непосредан контакт с домаћинима.

“Људи живе тешко, али су веома топли и гостопримљиви. Били смо у њиховим кућама, нудили су нам кафу, разговарали смо о свакодневном животу. Посетили смо неколико енклава. О ситуацији Срба на Косову треба стално да се сведочи. Неки од тих људи морају да пређу више од сто километара до првог српског лекара у Грачаници. Недостају им вртићи, школе. Морамо да им пружимо неопходну подршку. Једва чекам да се вратимо поново”, поручује принц Филип.

 

(Косово онлајн, 1.5.2021)

Став