Покрет за одбрану Косова и Метохије

Дан ослобођења Грачанице и Приштине у Првом светском рату

Фото: Радио КиМ

Данас се обележава дан ослобођења Приштине и Грачанице у Првом светском рату, а због епидемиолошке ситуације у Грачаници код спомен обележја палим борцима од 1914. до 1918. године неће бити служен парастос. Историчар Александар Гуџић казао је за РТВ Ким да „дани попут овог чувају културу сећања на страдале“, а књижевник Ратко Поповић је истакао да овај дан Србе на Косову „охрабрује да остану и опстану“.

„Овакви дани су јако важни за неговање културе сећања и неговање националног поноса. Први светски рат је једно велико страдање и ми имамо обавезу да негујемо то сећање“, рекао је Гуџић.

На данашњи дан 1918. године победничке војске Србије и Француске, на челу са генералом Шарлом Транијеом, ушле су у Приштину.

„Српски војници су тада дошли у подневним часовима, док је француска војска пристигла касније,а потом су заједно ушли у Приштину. Цела Приштина је тада узвикивала `Живела Француска, живела Србија` и тај тренутак је био јако важан за Србе, коначно је дошла слобода“, казао Поповић и додао:

„У манастиру Грачаница постоји доказ пријатељства Француске и Приштине, табла на којој пише ‘Србија, Француска’. Овај датум ми никада нећемо заборавити, јер је за нас значио кључну улогу за опстанак и афирмацију да останемо“, навео је он.

Због тренутне ситуације у вези са коронавирусом, осим паљења свећа у порти манастира Грачаница, неће бити никаквих скупова и обележавања.

„Од ослобођења Приштине има 103 године, а Културно-просветна заједница је увек традиционално обележавала ову манифестацију. Ове године је изузетак, те нећемо одржати ову манифестацију. Али, свакако да је овај дан веома значајан и има важан значај за читаво становништво на Косову“, рекао је Поповић.

„Нажалост, последње две године због овог глобалног лудила изазваног коронавирусом не обележавамо годишњицу ослобођења Приштине на начин на који би то требало да чинимо. Раније смо имали изложбу слика, а такође је играна и представа која је обухватила све сегменте Првог светског рата на Косову и Метохији“, казао је Александар Гуџић.

Спомен плоча у Грачаници посвећена палим борцима у Првом светском рату је првобитно била постављена у порти манастира Грачанице до 1926. године. Она је 1938. године измештена на данашњу локацију у центру места због изградње зида око манастира.

(Коссев, 08. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print