Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Дардан Сејдиу: Курти има кворум за избор председника, али тактизира, хоће још већу подршку грађана

(Фото: Косово онлајн)

Политички аналитичар Дардан Сејдиу изјавио је за Косово Онлајн да ће питање председника Косова бити решено данас или у следећа два дана, чиме ће, како каже, коначно бити окончана квазиполитичка борба премијера Аљбина Куртија с циљем прикупљања поена код грађана. 

,,Владајућа коалиција има довољан број гласова за избор председника, синоћ смо видели да двоје њихових посланика није било присутно, очекујем да ће они доћи на данашњу седницу. Сматрам да је све ово могло да се одради без велике буре, да формирамо ту последњу институцију и да од понедељка почнемо да радимо на неким битнијим стварима. А не на некој квазиполитичкој борби, ко треба да буде на седници, а ко не, и да направимо оно што најбоље знамо у овој земљи, а то су два табора и да се они боре ко је у праву. Друштво има своје потребе и са њима треба да се бави Влада, не са изазивањем фиктивне борбе која нема смисла“, каже Сејдиу.

Он указује да кривце за евентуални неуспех избора председника не треба тражити у Демократском савезу Косова.

,,Демократски савез Косова је врећа за ударање, шта год да уради није довољно. Они су јуче били присутни, троје њихових посланика су дали кворум али нису гласали. Цела ова политичка прича у последњих шест, седам месеци је око издајника и патриота, то су велике пароле које најбоље пролазе и тај популизам расте у последњих десет година, али њихово понашање је било конструктивно и они су дали свој максимум“, истиче Сејдиу.

Нови избори су на помолу уколико не дође до избора председника Косова. Али, према речима Сејдиуа, нови избори су извеснији након наставка дијалога са Србијом, када ће премијер Аљбин Курти затражити нову подршку међу грађанима.

,,Нови премијер Косова нам је давно ставио до знања да ће он владати кад има тоталну контролу над парламентом, видимо да он тренутно нема ту контролу, али зато има велику подршку гласача. Очекујем да ће дијалог са Србијом негде око августа или септембра бити интензивнији и очекујем да ће премијер тражити нову подршку народа. Како ћемо доћи до тих избора то је велико питање, али исход целе те приче око дијалога биће нови избори и нада премијера да ће добити већу подршку него што је има сада и онда ће имати апсолутну контролу. То је моје читање понашања господина Куртија у последње две године. Тај сценарио ће да гура напред јер му подршка у народу даје то право, у смислу политичког маневрисања и тактизирања, покушаће да то капитализује што више у контексту дијалога“, закључује Сејдиу.

Извор: Kosovo Online
Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

 

 

Став